Kahramanmaraş siyasi kulisleri ve gündemi dün akşamdan bu yana şok bir iddia ile sarsılıyor.

Bu şok iddiaya göre; son yerel seçim öncesinde merkeze bağlanan Karacasu ve Kavlaklı beldelerinin yeniden belediyelik olması halinde Kahramanmaraş’taki belediye başkanlığı ve belediye meclisi seçiminin de iptal edilerek yenileneceği ileri sürülüyor.

Kahramanmaraş merkeze bağlı Karacasu ve Kavlaklı beldeleri 29 Mart 2009 yerel seçimi öncesinde Kahramanmaraş Belediyesi’ne bağlandı. Karacasu’da AK Partili Süleyman Topçuoğlu ve Kavlaklı da ise MHP’li Fevzi Gökçe başkanlık görevlerini seçime kadar sürdürdü.

Ancak her iki belde belediyesi de, Kahramanmaraş Belediyesi tarafından alınan ve daha sonra yetkili makamlarca onaylanan bu karara itiraz etti. Yaşanan süreçte her iki belediye de kapatılarak malvarlıklarının yanında alacak, borç ve personeli ile birlikte Kahramanmaraş Belediyesi bünyesine alındı. Ve son yerel seçimde de mahalle olan bu iki beldenin halkı Kahramanmaraş Belediye başkanlığı ve belediye meclisi için oy kullanmış oldu. Bu arada itirazlar ise Danıştay’da bulunuyor.

Kahramanmaraş kent gündemine geçen günlerde düşen bir iddiaya göre; itirazla ilgili davada atanan bilirkişinin belde belediyelerinin yeniden ayrılması ve beldelerde seçim yapılması yönünde görüş bildirdiği ileri sürüldü. Bu iddiaların konuşulmakta olduğu siyasi çevreler ve kulisler dün akşam saatlerinde Ankara’dan gelen bir şok iddia ile daha sarsıldı.

Kanal 46 İstihbarat ve Politika servislerinin siyasi kulislerden ve başkent Ankara çevrelerinden elde ettiği istihbari bilgilere göre; söz konusu iddia aynen şöyle:

“Bilindiği gibi; bilirkişi beldelerin merkezden ayrılması yönünde görüş bildirmiş. Eğer bu görüş karara yansırsa yani Karacasu ve Kavlaklı beldeleri merkezden ayrılırsa oralarda belli bir süre sonra seçim yapılır. Ancak; her iki beldenin seçmenleri de son yerel seçimde Kahramanmaraş merkez belediyesi için başkanlık ve belediye meclisi için oy kullandığından merkezdeki belediye başkanlığı ve meclis seçiminin iptali gündeme gelebilir. Çünkü iki beldenin ayrılması ile oy ve sandık sayıları değişiyor. Bu nedenle Kahramanmaraş Belediyesi Başkanlık ve meclis seçimi yeniden yapılır. Bununla birlikte beldeler ayrılır ise eğer, iki beldenin halkı yörelerinde başkan ve meclis seçimi için yeniden sandık başına gideceği için bir seçim döneminde iki kez oy kullanmış olurlar..Bu da ilginç bir durum olarak ortaya çıkar...”

Bu şok iddianın tartışılmaya başlaması ile birlikte görüşler ikiye ayrıldı. Bir grup; “Kahramanmaraş Belediye seçimleri iptal edilerek yenilenmez. Çünkü mevcut başkan farklı kazandığı için yani iki beldenin oylarının tamamını en yakın takipçisi alsa bile sonucu değiştirmeyeceği için Mustafa Poyraz’ın başkanlığı devam eder” diyor. Buna karşılık diğer grup ise; “Olur mu…Genel seçimlerde Siirt’teki bir köyde sandık kurulu oluşmadığı için Siirt’teki seçim iptal edildi ve yeni seçimde ise Tayyip Erdoğan milletvekili olarak seçilip başbakan olmadı mı?....Bunu emsal göstererek itiraz edildiğinde seçimin iptal edilmesi güçlü bir olasılık…Bunun yanında belediye meclisi seçimi de etkilenir. Çünkü küçük bir oyla MHP şu anki sayısından daha fazla üye çıkartmayı kaybetmişti. Yani sonuç değişebilir. Bu nedenlerle seçim iptal edilerek yenilenir” görüşünü savunuyor.

Bu tez karşısında ise önceki grup; “Bu konuda kararı Yüksek Seçim Kurulu verir. Onun kararı da kesindir. Eğer AİHM'e uzanan davalık bir konu olursa da yıllar sürebilir ve o zamanda yeni seçim gelir zaten” diye savunmaya geçiyor.

EĞER SEÇİM İPTAL EDİLİP YENİLENİRSE…

Bu aşamadan sonra tartışmaların ikinci perdesi açılıyor. Buna göre ise yani; ‘Türkiye’de olmaz olmaz’ sözünden hareketle, ‘eğer seçim iptal edilip yenilenirse şu anki Başkan Mustafa Poyraz acaba yeniden aday gösterilir mi, MHP’nin adayı kim olur?’..Bir grup çevreler Mustafa Poyraz’ın milletvekili adayı olmayı kafasına koyduğu için yeniden aday olmayacağını ya da gösterilmeyeceği tezini öne sürerken, bir grup çevreler de Poyraz’ın aday gösterilmesi halinde seçimi kazanmasının öncekine göre zor olabileceğini iddia ediyorlar. Tabiî ki diğer partilerin bir aday üzerinde uzlaşmaları halinde…Sorular böylece uzayıp gidiyor. Kulislere de konu lazım…

Şimdi Kahramanmaraş kulislerinde bu şok iddia hararetli bir şekilde tartışılmaya devam ediyor. Kahramanmaraş’ın AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın umre ziyaretinin hemen öncesine denk gelen bu tartışmadan ne gibi sonuç çıkacağı ve gelişmelerin de hangi yönde olacağı ise büyük bir merakla bekleniyor.

Siyasi çevreler son olarak şu yorumda bulunuyor:

“Ama şu bir gerçek ki; eğer iki belde ayrılıp yeniden belediyelik yapılırsa, oralarda böylece seçimler yapılırsa ve de Kahramanmaraş’taki merkez belediye başkanlığı ve belediye meclisi seçimi iptal edilerek yenilenirse Kahramanmaraş’a gün doğar. Nasıl mı? Kahramanmaraş tüm Türkiye’nin ilgi odağı haline gelir, hükümet buraya kaynakları yağdırır ve Kahramanmaraş adeta ihya olur.”

Kahramanmaraş kulislerindeki hararetli tartışmaları sizlere bu şekilde yansıtmaya çalıştık...

Peki siz ne diyorsunuz bu hususta?....


Bekleyip, görelim…(İSTİHBARAT VE POLİTİKA SERVİSİ - www.kanal46.com)