Economist dergisi, Türkiye'de basın özgürlüğü ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki tutumunu ele alan bir değerlendirmeye yer veriyor.

Medya özgürlüğüne yaklaşımı eleştiri altında..

Economist dergisi, Türkiye'de basın özgürlüğü ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki tutumunu ele alan bir değerlendirmeye yer veriyor.

Dergi, Başbakan Erdoğan'a karşı yöneltilen, muhalif sesleri bastırma suçlamasının, Bekir Coşkun'un Habertürk gazetesinden kovulmasıyla birlikte yükseldiği yorumunu yapıyor.

Economist özetle şöyle devam ediyor:

"Gazetenin sahibi Bekir Coşkun'un hükümetten gelen baskı nedeniyle değil, 'saldırgan üslubunun' gazetenin çizgisine uymaması nedeniyle görevinden alındığını söyledi. Ancak, hangisi doğru olursa olsun, hükümet karşıtı gazetecilerin sürekli olarak merkez medyadan ayıklanıyor olması, Erdoğan'ın eleştirilere karşı hoşgörülü olmadığı görüşünü güçlendiriyor."

Dergi, hükümetle medya devi Aydın Doğan arasında 2009 yılı Eylül ayında yaşanan vergi cezası sorununun ardından, Doğan grubuna ait kuruluşların AK Parti karşıtı bazı isimleri görevden düşürüp, bazılarını ise kovduğunu aktarıyor.

Economist, Aydın Doğan'ın medya grubunu Rupert Murdoch'a satmak üzere görüşmeler yaptığı yolunda haberler olduğunu da yazıyor.

Economist ayrıca, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun, Türkiye'de 40'ın üzerinde gazetecinin cezaevinde olduğunu, 700 gazetecinin de yargılandığını ve bunların çoğunun ayrılıkçı propaganda yapmakla suçlanan Kürtler olduğunu duyurduğunu da aktarıyor.

Bu gazeteciler arasında İrfan Aktan ve Mehmet Baransu'nun adları sayılıyor.

Türkiye'de medya patronlarının geçmişte de bugün olduğu gibi ticari çıkarlarını korumak için devletin baskısına boyun eğdiklerini yazan Economist'e göre bugünün farkı ise, Kürt de, laik de, ordu karşıtı da olsalar herkesin baskı altında olması. (Mynet)