22 Temmuz seçimleri sonrasında milletvekillerinin yemin töreni için TBMM’nin ilk birleşimi, Geçici Meclis Başkanı Şükrü Elekdağ başkanlığında başladı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Başkan Elekdağ’ın davetiyle, milletvekilleri, mazbatasını almaya giderken hayatını kaybden MHP Milletvekili Mehmet Cihat Özönder için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

TBMM Genel Kurulunun saat 15.00’de başlayan toplantısını, en yaşlı üye olan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Geçici Başkan sıfatıyla açtı. Geçici Başkanlık Divanına, en genç milletvekilleri AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel ile AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Türköne, katip üye olarak oturdu.

İstiklal Marşı’nın okunmasının adından, trafik kazasında yaşamını yitiren, İstanbul’dan MHP milletvekili seçilen Mehmet Cihat Özönder için saygı duruşunda bulunuldu.

Daha sonra Geçici Başkan Şükrü Elekdağ, açış konuşmasını yapmaya başladı.

Bu arada, DTP’li milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Osman Özçelik ve Hasip Kaplan, birleşim açılmadan önce Genel Kurul salonuna gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına giderek tokalaştı. DTP’li milletvekilleri, Bahçeli’nin yanında oturan MHP’li milletvekilleri Cihan Paçacı, Mehmet Şandır ve Sebahattin Çakmakoğlu ile de tokalaştıktan sonra tekrar yerlerine oturdular.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, birlikte Genel Kurul salonuna girerek, Bakanlar Kurulu sıralarındaki yerlerini aldı.

MECLİS YEMİN TÖRENİNDEN NOTLAR

TBMM’nin 23. Dönem Milletvekili yemin töreni başladı.

Törene dakikalar kala, Genel Kurul Salonu açıldı ve localara da ziyaretçiler alınmaya başlandı.

-Meclis yemin töreni öncesinde, Ankara emniyetinden çok sayıda polis, Meclis içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri aldı.

-Meclis kulislerine, milletvekilleri dışında kimsenin geçmesine izin verilmedi.
Kulislere girmek isteyen ziyaretçilerle görevli memurlar arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

-Dinleyici localarında, çok sayıda türbanlı izleyicinin bulunması dikkat çekti.

-İlk defa seçilen bazı milletvekilleri Genel Kurul Salonu’nu önceden gezdi. Özellikle Genel Kurul’daki dev avizeleri inceleyen yeni milletvekillerinin heyecanlı olduğu gözlendi.
-300’e yakın yerli ve yabancı basın mensubu yemin törenini izliyor. Çok sayıda ulusal kanal da yemin törenini canlı yayınlıyor.

-Özellikle milletvekillerine eşlik eden ancak ana binaya giremeyen çok sayıda ziyaretçi de Meclis’in arka bahçesinde adeta panayır görüntüsü oluşturdu.

-Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 14.30 sıralarında Meclis’e geldi. Erdoğan Meclis’teki makam odasına geçerek tören saatine kadar çalıştı.