BDP'li milletvekilleri, BDP'li Altan Tan'ın Diyarbakır Valisi ile ilgili sözlerine yanıt veren Ak Parti'li Köksal'ın üzerine yürüdü.


TBMM Genel Kurulu'nda BDP'li milletvekilleri, Nevruz'da yaşanan olaylarla ilgili olarak Diyarbakır Valisine 'Bundan sonra şahsi hukuk devreye girer, vali kedine dikkat etsin' diyen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a yanıt veren AK Parti'li Oğuz Kağan Köksal'ın üzerine yürüdü. Çıkan tartışma üzerine oturuma 5 dakika ara verildi.


TBMM Genel Kurulu Toplantısı, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında başladı. Toplantıda BDP'nin Nevruz'da güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanmasıyla ilgili Meclis araştırma önergesinin öne alınması ve görüşülmesine ilişkin grup önerisi görüşüldü. Grup önerisi hakkında söz alan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Nevruz'da Diyarbakır'da yaşanan olaylarda polisin müdahalesini eleştirdi. Tan, Diyarbakır Valisinin olaylarla ilgili tavrını da eleştirerek, "Bundan sonra şahsi hukuk devreye girer, vali kendine dikkat etsin" dedi.


Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'İmralı ile Kandil ile görüşmeyeceğiz, PKK'nın siyasi uzantısı BDP ile müzakerelere devam edebiliriz' dediğini belirterek, bu ifadenin yaralayıcı bir dil olduğunu söyledi. Tan, "Kime giderseniz gidin sorunu çözmek istiyor musunuz? Kürtlerin ana dilde eğitim, yerinden yönetim ve kamusal alanda Kürtçe kullanmak talepleri var. Sorunu çözmek istiyorsanız bunu Kürtlerle çözün; istemiyorsanız deniz bitti" dedi.


Grubu adına söz alan AK Parti Denizli Milletvekili Oğuz Kağan Köksal ise, Tan'ın Diyarbakır Valisini tehdit ettiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Devlet valisini de korur, polisini de korur. Kimsenin devletin valisini tehdit etmek haddi de değildir, yapamaz da" diye konuştu. Bunun üzerine BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan başta olmak üzere BDP'li milletvekilleri kürsüye yürüyünce AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş kürsünün önüne geçti. BDP ve AK Parti'li milletvekilleri birbirinin üzerine yürürken, AK Parti'li bir milletvekilinin Altan Tan'a 'Terbiyesizlik yapma' diye bağırması üzerine Tan, 'Terbiyesiz senin babandır' diye karşılık verdi.


Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, tartışmaların sürmesi üzerine oturuma 5 dakika ara verdi. (Mynet)