Kahramanmaraş'ta 7 Mart'ta gerçekleştirilmesi planlanan belediye seçimin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararına istinaden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmesine tepkiler sürüyor. Seçimin gerçekleştirileceği beldelerden olan Karacasu'da AK Parti ve Saadet Partisi taraftarları alınan kararı protesto etti. Karacasu halkı, Danıştay kararına itiraz ederek seçimin durdurulmasına vesile olan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'a çok sert tepki gösteriyor.

Seçimin durdurulması kararına tepki gösteren Saadet Partisi Karacasu Belediye Başkan Adayı Süleyman Topçuoğlu'nu destekleyen vatandaşlar, Seçim bürosu önünde toplanarak slogan attı. Yürüyüş yapmak isteyen vatandaşlar, Çevik Kuvvet tarafından önlenirken, Topçuoğlu da vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı.

Kararla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Topçuoğlu, şunları kaydetti: "Böyle bir kararın çıkması hakikaten bizi şok etti. Seçimin sonucu belli, takvimi belli. Yargıda gerekçeli raporu görmedik. Orada bir boşluk varsa sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Ancak orada bir sonuç yok ise de artık İçişleri Bakanlığı'nın tekrar bu işi gözden geçirip, bu halk bağlanmayı istemiyorsa bu sese kulak verip, üçlü kararname ile tekrar bu belediyeleri ayrışma yoluna gitmeleri gerekiyor. Yani zorla evlilik olmaz. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde halkın görüşü esastır. Halk her zaman önplandadır. Halka sorulmadan bir iş yapılmaz. Halkın görüşü alınmadan bu tür kararlar alınmaz."

Kasabada yaşayan Polonyalı Alexander Duymaz da böyle bir şeye ilk kez Türkiye'de şahit olduğunu söyledi. Alınan karara AK Parti tarafından da tepki gösterildi.

AK Parti'nin Belediye Başkan Adayı Faruk Aksu'nun Seçim bürosunda toplanan vatandaşlar, sitemlerini dile getirdi. Burada konuşan Aksu ise, seçimin yapılmayacak olmasının deprem etkisi oluşturduğunu ifade etti.

Aksu, "Kararları alırsınız ama bu karardan etkilenen insanları da anlamak gerekiyor. Seçim takvimi ilan ediliyor, seçmen listeleri askıya çıkıyor, arkasından sandıklar hazır, çalışmaların sonuna gelinmiş, insanlar gecesini gündüze katıp bir fikir çalışması başlatmış, bir hafta kala 'Bu olmadı, bu Seçim kararını biz durduruyoruz.' diyorsunuz. Bir anda seçimin yapılmaması bölgede bir deprem etkisi yaptı. İnsanların bu sesine kulak vermeli. Biz insanları sakinliğe ve sükunete davet ediyoruz. 'Bu kararlar çıkabilir. Ama bu dünyanın sonu değil.' diyerek insanlarımızın önünde durmaya çalışıyoruz. Ama biz bunu yaparken bu mercilerde olan insanların bu konuya daha duyarlı olması gerekir." diye konuştu.

Öte yandan; seçimin iptal edildiği bir diğer belde olan Kavlaklı da da vatandaşlar seçime bir hafta gelen iptal kararına tepki gösterdi.

HABERİN İÇİNDEN DETAYLAR:

BİR HAFTA KALA SEÇİMİN İPTAL EDİLMESİ KARACASU HALKINI KIZDIRDI !

Kahramanmaraş’ın merkeze bağlı Karacasu ve Kavlaklı beldelerinde 7 Mart 2010 Pazar günü yapılacak olan belediye seçiminin Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nun kararı ve buna bağlı olarak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçime bir hafta kala iptal edilmesinin yankıları sürüyor.

29 Mart 2009 yerel seçimlerinden önce Kahramanmaraş Belediye Meclisi olağanüstü bir toplantı yaparak kent mücavir alan sınırlarını genişletme kararı aldı. Buna göre kent merkezine yakın mesafede bulunan Karacasu ve Kavlaklı beldelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalle yapıldı. Bunun üzerine Karacasu beldesinin o zamanki AK Partili Belediye Başkanı Süleyman Topçuoğlu ile Kavlaklı beldesinin MHP’li Belediye Başkanı Fevzi Gökçe, Danıştay nezdinde dava açarak yeniden belde yapılmalarını istedi. Yaklaşık bir yıllık dava sürecinin sonunda Danıştay 8. Dairesi her iki beldenin de tüzel kişiliklerinin yeniden verilmesine hükmedince Yüksek Seçim Kurulu da, iki beldede 7 Mart Pazar günü seçim yapılmasını kararlaştırdı. Bu arada İçişleri Bakanlığı ile Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da itiraz hakkını kullanarak buraların mahalle yapılmalarını savundu.

Süleyman Topçuoğlu adaylık için başvurduğu iktidar partisinden aday olamayınca Saadet Partisi’nden aday oldu. Yine iktidar partisine başvuran ve Topçuoğlu gibi aday yapılmayan Fevzi Gökçe de yine Saadet Partisi’nden aday olarak seçim çalışmalarına başladı. İktidar partisi ise adaylık tercihini Karacasu’da Faruk Aksu, Kavlaklı da ise Halil Doğan’dan yana kullandı.

Adaylar seçime bir hafta çalışmalarını bir hayli yoğunlaştırırken, seçimlerin iptal kararı her iki beldede de şok etkisi yaptı. Seçime bir hafta kala Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nun önceki kararı iptal edilerek iki beldeyi de yeniden mahalle yapması üzerine Yüksek Seçim Kurulu’nun da ortada bir organ kalmayınca seçimi iptal ettiği bilgisini aldıklarını söyleyen Başkan adayı Süleyman Topçuoğlu bu karar karşısında şok olduklarını ve bu karara bir anlam veremediklerini söyledi.

Kararın duyulduğu ilk gün AK Parti adayı Faruk Aksu’nun taraftarları tepki gösterirken, bugün ise Topçuoğlu’nun taraftarları seçim bürosu önünde toplanarak yeniden mahalle yapılmaları ve seçimin iptal edilme kararına tepki gösterdi. Vatandaşların yasal haklarının kullanarak demokratik tepkilerini gösterdiğini ancak üzücü bir olaya meydan verilmemesi için sağduyu çağrısında bulunan Topçuoğlu, belde halkının feryat dolu seslerinin yetkili makamlar tarafından duyulması gerektiğini vurguladı. Topçuoğlu’nun ‘Arkadaşlar sesimizi duyurduk, dağılalım’ demesine rağmen taraftarları seçim bürosu önünden yürüyüşe başladı.

KAHRAMANMARAŞ BELEDİYE BAŞKANI POYRAZ'A BÜYÜK TEPKİ!

Ancak olay yerine gelen çevik kuvvet polisleri, öfkeli kalabalığın ana caddeye çıkmalarına izin vermedi. Öfkeli kalabalık, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın aleyhine; “Poyraz istifa” ve “Belediye hakkımız söke söke alırız” şeklinde sloganlar attı.

Polis ekipleri ise yanlarında bulunmasına rağmen biber gazı kullanmayarak vatandaşlara dağılmaları yönünde telkinlerde bulundu. Tepki eylemi nedeni ile beldeye gelen basın mensupları ise vatandaşların belde olma yönündeki isteklerini kayıt ettikten sonra beldeden ayrıldı. (AJANS 46 - CİHAN / www.kanal46.com)