Başbakan Erdoğan, "Biz sessiz devrim gerçekleştirdikçe ekonomimiz, refah seviyemiz artıyor, buna bağlı olarak Türkiye artık bölgesinde enerji merkezi haline geliyor" dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz, sessiz devrim gerçekleştirdikçe ekonomimiz, refah seviyemiz artıyor. Buna bağlı olarak Türkiye artık bölgesinde enerji merkezi haline geliyor" dedi. 


Erdoğan, Zorlu Enerji Grubu'nca Denizli'nin Sarayköy ilçesinde yapımı tamamlanan Kızıldere 2 Jeotermal Santralı'nın açılışında yaptığı konuşmada, tesisin Sarayköy, Denizli ve ülkeye hayırlı olması dileğinde bulundu. 


Zorlu Grubu tarafından tamamlanan projenin yaklaşık 450 trilyon liralık dev bir yatırım olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin son derece hızlı şeklide, sağlam zemin üzerinde, istikrarla büyüdüğünü, gelişmesinin sürdüğünü söyledi.


Ülkenin her sektörde atılım yaptıkça, büyüdükçe, enerji ihtiyacının da arttığına dikkati çeken Erdoğan, bu ihtiyacı karşılamak için yeni yatırımlar yaptıklarını, yeni enerji kaynaklarını kullanıma açtıklarını ifade etti.


Enerji tüketimindeki artışın, bir ülkenin refah seviyesindeki yükselişi gösterdiğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:


"11 yıl önce 31 bin 845 megawatt olan kurulu enerji gücümüz yaklaşık 2 kat artmak suretiyle 61 bin 151 megawatta ulaştı. Santral sayımız 300'den 861'e çıktı. Bunu bazı gözü olup da göremeyenler var. Bunu özellikle bilmenizi isterim, özellikle Sarayköylü kardeşlerimin bu konudaki hassasiyetini rica ediyorum.


Bugün ülkemiz 1 milyon kilometrelik elektrik iletim ve dağıtım hattıyla Avrupa'nın önde gelen ülkelerinin arasına girmiştir. İktidarımızla 2002 de elektrik üretiminin yüzde 60'ını kamu sektörü gerçekleştiriyordu. Biz özel sektörümüzü destekledik, özelleştirmelerimizi yaptık, bir yandan kamuyu yükten arındırırken, kurtarırken bir yandan da sektörün daha sağlıklı işlemesini sağladık."


Açılışı yapılan tesisin bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, toplam elektrik üretimi içinde özel sektör payının yüzde 66'ya ulaştığını, kamu oranının ciddi manada aşağıya çekildiğini söyledi.


"Devlet dağıtımla uğraşmıyor"


Elektirik dağıtımının ise neredeyse tamamını özel sektörün gerçekleştirdiğini aktaran Erdoğan, "Devlet dağıtımla uğraşmıyor, devlet zamanla aksayan, yavaşlayan hizmetlere kaynak ayırmak zorunda kalmıyor. Burada elde ettiğimiz karı milletimize geri döndürerek, eğitime, sağlığa, adalete, emniyete, enerjiye, tarıma ayırmak suretiyle sosyal politikalarda verdiğimiz destekle, güçle Türkiye'yi sağlıklı kalkınma temelinde büyütüyoruz" diye konuştu. 


Türkiye'nin milli gemisini, uçağını, helikopterini yapmaya başladığını, şu anda bunun çalışmalarının sürdürüldüğünü vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Biz, sessiz devrim gerçekleştirdikçe ekonomimiz, refah seviyemiz artıyor. Buna bağlı olarak Türkiye artık bölgesinde enerji merkezi haline geliyor" dedi.


Petrol ve elektriğin en çok kullanılan enerji türleri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, ancak yeni dönemde enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Bu noktada su, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji çeşitlerini devreye sokarak alternatfileri artırdıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Geçmişte kömür yani 'termik santrallar' dediğimiz bu santrallerde de maalesef maliyetler çok yüksekti. Burada da maliyetleri düşürmek suretiyle oraları da modern santraller haline getirmeye başladık. Hidroelektrik santrallerinde yoğun bir şekilde gelişmelerimiz artıyor. Yani artık Türkiye 'su akar Türk bakar' mantığı, düşüncesiyle değil, 'su akar Türk yapar' mantığıyla hareket ediyor. Hedefimiz 1 gram suyumuzu dahi israf etmeyeceğiz. 


2002 yılından önce jeotermal enerjiden elektrik üretimi 'yok' denecek kadar azken, bugün bu alandaki kaynaklarımız 246 megawatta kadar yükseldi. Seralarda jeotermal kullanımını iktidarımız boyunca 6 kat artırarak 3 bin dönüme, jeotermal enerji ile ısınan konut sayısını 2 kat yükselterek burada da 90 bine, termal turizme ve sağlık uygulamalarında jeotermali yüzde 100 artırarak 350 tesise çıkardık." 


Zorlu Grubu'nca tamamlanan tesisin resmi açılışıyla Türkiye'ye önemli bir enerji kaynağını kazandırdıklarını söyleyen Erdoğan, santralin Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı jeotermal santrallerinden biri olacağını belirtti.


Ülkemiz ekonomisinde önemli yeri olan Denizli'nin zenginin kaynaklarının harekete geçirilmesi ile enerji alanında da önemli üretimler yapılacağına inandığının altını çizen Erdoğan, tesisin yapımında emeği geçenleri kutladı. 


Konuşmasının ardından, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, günün anısına  Başbakan Erdoğan'a hediye takdim etti. 


Açılışa, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli ve çevre illerin milletvekilleri ile vatandaşlar katıldı. 


Başbakan Erdoğan, açılış kurdelasının kesilmesinin ardından, tesisi gezdi.  


Kızıldere Jeotermal Santrali


Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın ise ikinci jeotermal elektrik santrali olarak 1974 yılında hizmete giren Kızıldere Jeotermal Elektrik Santrali, kurulduğu günden bugüne kadar jeotermal enerji kapasitesi ve doğrudan kullanımda dünyanın beşinci jeotermal elektrik santrali konumunda. 


Santralden şu anda Sarayköy'ün jeotermalle ısınması ile bölgedeki seralar ve oteller için gerekli olan sıcak suyu ücretsiz sağlanırken, bölgedeki bir fabrikaya da karbondioksit gazı temin ediliyor. 


Zorlu Enerji Grubu'na ait, Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali olacak 80 MW gücündeki Kızıldere 2 Jeotermal Santralinin, 60 MW'lık ilk fazı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından resmi kabulünün ardından ticari elektrik satışına başladı. Santral tam kapasiteli faaliyete geçtiğinde yıllık 600 milyon kWh elektrik kapasitesine sahip olacak.


Proje kapsamında ayrıca 2 bin 500 konutun ve 500 dönüm seranın ısınması sağlanacak.
(AA)