Türkiye, 24. Dönem Parlamentosunu belirlemek üzere sandık başına gidiyor. 15 siyasi partinin katıldığı seçimde 203'ü bağımsız olmak üzere toplam 7 bin 660 aday yarışıyor.

Milletvekili genel seçiminde oy kullanacak vatandaşlara seçmen bilgi kağıtları 24 Nisan'da dağıtılmaya başlandı. Seçmenler Ysk'nın internet sitesindeki "nerede oy kullanacağım" bölümünden oy kullanacakları sandık alanı ve sandık numaralarını öğrenebiliyorlar ancak seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy TC kimlik numaralarıyla oy kullanabiliyor.

Seçimde Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis olmak üzere 32 ilde 07. 00-16. 00 saatlerinde oy verilecek. Bunların dışındaki şehirlerde ise oy kullanma saatleri 08. 00-17. 00 olarak belirlendi.

Bu seçimde ilk kez 25 yaşındakiler de milletvekili adayı olabildi. Seçimde, tahta oy sandıkları tarihe karışıyor. Oy sandıkları ise şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten.

Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinleri de değiştirildi. Kabinler, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırıldı.

Ve Seçim günü yasakları… Milletvekili genel seçiminin yapılacağı 12 Haziran'da saat 06. 00'dan 24. 00'e kadar alkollü içki satılması yasak, oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak.

Ayrıca oy verme günü saat 18. 00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından Seçim ve Seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

Seçimde, İstanbul üç Seçim bölgesinden 85, Ankara iki Seçim bölgesinden 31 ve İzmir de iki Seçim bölgesinden 16 milletvekilini parlamentoya gönderecek.