CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, internet düzenlemesine ilişkin, "Yasaklarla bir toplum ıslah edilmez. İnternet yasaklarına karşıyız. İnsanlar özgürce düşünebilmeli, yazabilmeli" dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclisi'nin özel oturumunda yaptığı konuşmada, eğitimin önemine ve siyaset kurumunda değişim zorunluluğuna işaret etti.


Avcılıkla gelişim serüvenine başlayan ve tarım, sanayi ve son olarak 21. yüzyılda bilgi toplumuna geçen insanoğlunun, gelişme için en stratejik gücünün insan beyni olduğunu keşfettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, bilgi toplumunun oluşturulmasının ancak eğitimle mümkün olabileceğini söyledi.


Kılıçdaroğlu, dünyada bilgi toplumunu yakalayan ülkelerin hepsinin eğitimde çok önemli mesafe katettiğinin görüleceğini ama Türkiye'nin bunu henüz başaramadığını ileri sürerek, eğitim alanında gerekli önlemler alınmadığı takdirde Türkiye'nin bilgi toplumu trenini kaçıracağını savundu.


Türkiye'nin son dönemde yaşadığı tartışmaların çok üzücü olduğunu ve gelinen noktanın siyaset kurumunun ve Türkiye'nin yeniden inşa edilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi yeniden inşa etmek zorundayız. Son günlerdeki tartışmalara gerçekten hepimiz üzülüyoruz, en azından ben şahsen üzülüyorum. Keşke bizim tartışma alanlarımız daha farklı şeyler olsaydı. Oturup uygarca tartışabilseydik" dedi.


Kılıçdaroğlu, "güçler ayrılığı" olarak adlandırılan yapının Türkiye'de mevcut siyasi düzende işlemediğini savundu.


Kılıçdaroğlu, Türkiye'de siyasi ahlak bulunmadığını, son günlerde yaşanan olayların tekinin herhangi bir Batı ülkesinde olması halinde o ülkede hükümetin çoktan gitmek zorunda kalacağını iddia ederek, şunları söyledi:


"Bir ülkede, mesela Almanya'da Merkel'i düşünün, bir televizyon kanalında bir şeyi beğenmiyor. Merkel'in telefon açıp da 'ya onu kaldır oradan' dediğini düşünebiliyor musunuz, bütün Almanya ayağa kalkar, 'böyle bir rezalet olamaz' der. Merkel, bir dakika o koltukta oturamaz. Peki bize ne oldu? Bir sorunumuz var ve bunu bağırmadan, çağırmadan oturup düşünmek zorundayız. Toplumu yeniden inşa edelim derken, bunu kastediyorum."


İnternet düzenlemesi 


Konuşmasının sonunda İZTO Meclisi üyelerinin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, TBMM'de kabul edilen yeni internet düzenlemesine ilişkin soru üzerine, demokrasilerde ne "torba yasa" gibi yasa yapma tekniğinin ne de yasakların yeri olduğunu belirtti.


Yasaklarla bir yere varılamayacağına işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:


"Abdülhamit döneminde, 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde yasaklar vardı. Şimdi de yasaklar getiriliyor. Yasaklarla bir toplum ıslah edilmez. İnternet yasaklarına karşıyız. İnsanlar özgürce düşünebilmeli, yazabilmeli. Bir politikacının en çok eleştiriye ihtiyacı vardır çünkü bir politikacı eleştiriden ders çıkarmak ve hatalarını görmek zorundadır. Eleştiriye tahammül edemiyorsa zaten siyasette yerinin olmaması lazım. Sürekli övülen bir lider, diktatöre dönüşür, hatalarını göremez. O nedenle eleştiri çok önemlidir. Emin olun, medya üzerinde bu kadar büyük baskılar olmasaydı, bugün belki iktidar partisi bu kadar büyük hatalara düşmezdi. Hep alkış... Eleştiri yapanlar atıldı, gazetelerde işine son verildi, bugünkü tablo ortaya çıktı ve bu tablo Türkiye'nin kaldıracağı bir tablo değil."
(AA)