TBMM Başkanı Çiçek, yeni anayasanın omurgasının, çatısının büyük ölçüde çatıldığını söyledi.


SKY TÜRK Televizyonu'na canlı yayın konuğu olan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan'ın konuyla ilgili açıklamasının muhalefet tarafından rest olarak algılandığının belirtilmesi üzerine, bunun Türkiye'nin önüne gelmiş çok önemli bir fırsat olduğunu ve siyasette bu fırsatın kolay kolay ele geçmeyeceğini söyledi.


''Dört siyasi parti bu anayasayı yapacak''


TBMM Başkanı, 1.5 seneye yakın bir zamandır 4 siyasi partinin vardığı mutabakat çerçevesinde bir komisyon kurulduğunu, kendisinin de bu işin başkanlığını yerine getirmeye çalıştığını hatırlatarak, ''Bu masanın dört ayağı var. 4 siyasi parti bu anayasayı yapacak. Meclis Başkanı sadece koordinatördür'' dedi.


Çiçek, ''pratikte gelinen noktada Mart'a kadar masadan bir uzlaşma çıkmayacağı aşikar'' ifadesi üzerine, böyle bir peşin hükümle masaya oturulamayacağını, çünkü müzakere yapıldığını ifade ederek, Çok kolay bir iş yapmıyoruz. Onun için herkesin bu işi biraz sabırla takip etmesi lazım. İşin çok kolay olmadığını kabul etmesi lazım'' dedi.


''Partiler ilk defa ayrıntılı görüş veriyor''


''Komisyonun ne kadar çalışacağına kendisi karar verse daha iyi olmaz mıydı?'' sorusuna da Çiçek, ''Bana göre de çok yanlış gözükmüyor. 88 maddenin müzakeresi yapıldı, bunun 30'unda mutabakat var. Bir 30-40 madde ikinci bir müzakere süreci içerisinde daha süratli yapılabilecektir. 60-70'e yakın madde üzerinde görüş birliği var. Dört siyasi parti ilk defa ayrıntılı görüş veriyor. Şu ana kadar yargı bölümü dışında ki onu da 5 Şubat'a kadar verecekler. Dolayısıyla aşağı yukarı anayasanın omurgası, çatısı büyük ölçüde çatılmış oluyor.'' yanıtını verdi.


Çiçek, ''Siz öyle keskin müzakere etmiyorsunuz da Başbakan çok keskin tarih koyup, kendi metnimi referanduma götürürüm diyor'' denilmesi üzerine, ''Bir mart sonuna gelelim, çalışalım. Bir kez daha tabloyu ortaya koyalım. Bakalım, yani Mart sonu oldu, olmadı meselesini o zaman değerlendirelim. Daha Şubat başındayız. Önümüzde daha iki ay var'' karşılığını verdi.


TBMM Başkanı, ''AK Parti gerekli sayıyı bulup kendi metnini referanduma götürürse...'' sorusuna karşılık da ''Eğer kısmına girmem. Önümüzde bir iş var. Siz daha bu işi yarıda bırakıp başka iş için kafanızı dikkatinizi çevirirseniz buradaki işte aksama olur. Bana, bize verilmiş özel bir görev var. 4 siyasi partinin bize verdiği destek ortadan kalkmış değil. Kimse 'masadan kalkacağım' demiyor, tam tersi 'biz bu masada kalmaya devam edeceğiz' diyor. Madem masada oturuyoruz, masada kalmayı daha verimli hale getirmenin çabası içinde olmamız lazım'' dedi. AA