Ülkenin ekonomi yönetiminde söz sahibi bakanlar, yeni kabinede de yerlerini korudu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni açıkladığı 61. hükümetin kabinesinde, ekonomi yönetiminin değişmediği görüldü. 60. hükümette bir süre yürüttüğü Dışişleri Bakanlığı görevi dışında 3 dönem ekonomiden sorumlu isim olan Ankara Milletvekili Ali Babacan, yeni kabinede de bu görevi Başbakan Yardımcısı olarak sürdürecek.

Son 2 hükümette Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevini yürüten Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adı altında yapılandırılan yeni bakanlığın başında olacak.

Maliye Bakanlığını yine Mehmet Şimşek'in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını da Taner Yıldız'ın üstlendiği yeni kabinede, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da 60. hükümet dönemindekine paralel yeni görevlerini sürdürecek.

Yeni kabinede ekonomiyi yönetecek bakanlar şunlar:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: TANER YILDIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 61. hükümette de yerini korudu. 3 Nisan 1962'de Yozgat Devecipınar'da doğan Yıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Kayseri Elektrik Üreti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 61. hükümette de yerini korudu. 3 Nisan 1962'de Yozgat Devecipınar'da doğan Yıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Kayseri Elektrik Üretim Şirketi'nin Yönetim Kurulu Üyesi, Kayseri ve Civarı Elektrik TAŞ'nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak görev yaptı. 22. ve 23. Dönem Kayseri Milletvekili. 60. Hükümet'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine atandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı: ERDOĞAN BAYRAKTAR

TOKİ Başkanlığı döneminde 350 bin konutu teslim eden Erdoğan Bayraktar Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanı oldu.

Trabzon'un Of İlçesi'nde doğan Bayraktar, İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı'nda 'Metropol Şehirlerde Alternatif Yerleşim Bilimleri' konusunda Yüksek Lisans derecesi aldı. Bükreş Üniversitesi'nde inşaat sözleşmeleri konusunda tez hazırlayarak derece aldı.

1989-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir ve Eminönü Belediyelerinde Belediye Meclis Üyeliği; ayrıca, 1995-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi KİPTAŞ'ta 4,5 yıl Genel Müdürlük görevinde bulundu.

Aralık 2002-Mart 2011 tarihleri arasında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.


Orman ve Su İşleri Bakanı: VEYSEL EROĞLU

Veysel Eroğlu, 61. hükümette Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nı yürütecek.

18 Ağustos 1948'de Afyonkarahisar Şuhut'ta doğan Veysel Eroğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Doktorasını İTÜ'de tamamladı.

Hollanda Delft'de araştırmalar yaptı. 1984'de doçent, 1991'de profesör oldu. İTÜ İnşaat Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı, İSKİ Genel Müdürlüğü, İSTAÇ, KİPTAŞ, BİMTAŞ, HAMİDİYE, İSFALT AŞ, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ'de Yönetim Kurulu Başkanlığı, İGDAŞ'da Yönetim Kurulu Üyeliği ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptı. BEDAŞ, AYEDAŞ, TEMSAN Yönetim Kurulu Üyeliklerinde bulundu. Su Vakfı kurucusu ve mütevelli heyet üyesi olup, Dünya Su Konseyi guvernörüdür. 45'i yabancı dilde olmak üzere 350'nin üzerinde kitap, ilmi makale, tebliğ ve mesleki teknik raporları yayınlandı.

23. Dönem Afyonkarahisar Milletvekili olan Eroğlu, 60. Hükümet'te Çevre ve Orman Bakanlığı görevini üstlendi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: FARUK ÇELİK

Devlet Bakanı görevini yürüten Bursa Milletvekili Faruk Çelik, yeni kabinede devlet bakanlıklarının kaldırılmasıyla yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirildi Devlet Bakanı görevini yürüten Bursa Milletvekili Faruk Çelik, yeni kabinede devlet bakanlıklarının kaldırılmasıyla yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirildi.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: NİHAT ERGÜN

Önceki Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, yeni kurulan bakanlıklardan olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na getirildi Önceki Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, yeni kurulan bakanlıklardan olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na getirildi.

Ergün, 14 Eylül 1962'de Kocaeli'nde doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni bitirdi. Derince Belediye Başkanlığı görevi yaptı. 2002 seçimlerinde AKP Kocaeli Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. AKP'de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Grup Başkanvekilliği görevlerini yürüttü. 1 Mayıs 2009'dan bugüne kadar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevini üstlendi. Ergün, yeni dönemde yeni bakanlıklardan olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini yürütecek


Gümrük ve Ticaret Bakanı: HAYATİ YAZICI

Önceki Hükümet'te Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı olan Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, yeni kurulan bakanlıklardan olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na getirildi Önceki Hükümet'te Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı olan Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, yeni kurulan bakanlıklardan olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na getirildi.

Yazıcı, 3 Mayıs 1952'de Rize Çayeli'nde doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Yazıcı, 1976 İstanbul Adliyesi'nde hakimlik görevine başladı. Çayırlı, Mihallıççık ve Kargı Hakimliklerinde bulunan Yazıcı, 1984 yılı sonunda hakimlikten ayrılarak serbest avukatlığa başladı. Yazıcı, bu süreçte Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı ve hukuk müşaviri olarak da görev yaptı.

Yazıcı, kurucu üye olduğu AKP'den 2002 seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçildi. AKP Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve AKP MKYK üyesi görevlerinde bulunan Yazıcı, önceki hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi.


Kültür ve Turizm Bakanı: ERTUĞRUL GÜNAY

Yeni kabinede değişmeyen Bakanlıklardan olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Bakanı da değişmedi Yeni kabinede değişmeyen Bakanlıklardan olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Bakanı da değişmedi.

Kabinede yerini koruyan isimlerden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1 Mart 1947'de Ordu'da doğdu. 1969'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra Ordu'da avukatlığa başladı. Öğrencilik yıllarında Fikir Kulüpleri Federasyonu içerisinde örgütlendi. CHP Genel Merkezi'nin 50. kuruluş yılı nedeniyle açtığı yarışmada "Devlet Partisi'nden Halk Partisi'ne" başlıklı yazısıyla birincilik ödülü aldı. 1974-1977 arasında CHP Ordu İl Başkanlığı yaptı. Ecevit'i CHP'nin başına geçiren bu sürecin ardından, CHP içinde ona karşı gelişen muhalefetin içinden çıkan isimlerden biri de Ertuğrul Günay oldu. Deniz Baykal ve taraftarlarının Ecevit'e karşı çıktıkları 1976 yılındaki kurultayda, Baykalcıların kurultay başkan adayı Günay'dı. 1977-1980 döneminde Ordu Milletvekilliği yaptı. O dönemki meclis'in en genciydi.

CHP'nin en solundaki milletvekillerinden biri olarak kabul edilen Günay, 12 Eylül Askeri darbesinden sonra da, Dev Yol ile ilişkisi olduğu iddiasıyla tutuklandı ve 1 yıl kadar hapis yattı. 1980'den sonra SHP'de Ankara İl Başkanlığı (1986-1987) ve Genel Sekreter Yardımcılığı (1990-1991) görevlerinde bulundu. 9 Eylül 1992'den 1994 sonuna kadar CHP'nin Genel Sekreterlik görevinde bulunan Günay, 1999 Genel seçimlerinde CHP'nin TBMM dışında kalması üzerine yeniden aktif siyasete dönerek, Genel Başkanlığa aday oldu ancAK Parti yönetimi ile görüş ayrılıklarının sürmesi üzerine CHP'den ihraç edildi.

Günay, daha sonra ki süreçte Saadet Partisi eski milletvekili ve insan hakları savunucusu Mehmet Bekaroğlu ile birlikte Müslüman sol perspektifli bir siyasi oluşum çalışması başlatmışsa da sona erdiremeden 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi AKP'ye geçti. seçimlerde İstanbul milletvekili seçildi. Ardından 60. Hükümet'in başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kültür ve Turizm Bakanı olarak atandı.

2011 milletvekili genel seçimlerinde TBBM'ye AKP İzmir Milletvekili olarak giren Günay, yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na getirildi.

Maliye Bakanı: MEHMET ŞİMŞEK

Nisbi ekonomik başarının sağlanmasında maliye ayağının katkılarına, birçok yabancı uluslararası kuruluşun inceleme ve raporlarında değinilirken, geçen hükümetin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de kabinede yerini koruyan isimlerden biri oldu.

Maliye Bakanlığı'na atanan Batman Milletvekili Mehmet Şimşek, 1967'de Gercüş Batman'da doğdu. Kürt kökenli olan Şimşek Temmuz 2007 seçimleri'nde AKP Gaziantep milletvekili, Haziran 2011 seçimleri'nde AKP Batman milletvekili olarak parlamentoya girdi. 60. hükümette 2007 yılından Nisan 2009'a kadar "Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı" görevini, 2009 Mayıs ayından bu yana da "Maliye Bakanlığı" görevini üstlendi.

Neoliberal ve monetarizm kuramını savunan, yani piyasayı özel girişimin yönetmesi gerekliliğini savunan ve bANKA kredilerine koyduğu sınırlamalarla kontrol edilmesine inanan bir Ekonomist olarak biliniyor. Amerikan iktisatçı Milton Friedman akımından etkilendiği belirtilen Şimşek'in Türkiye Cumhuriyeti'nin yanı sıra İngiltere vatandaşlığı da bulunuyor.

Kalkınma Bakanı: CEVDET YILMAZ

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 1 Nisan 1967’de Bingöl’de doğdu. Lise öğrenimini Bingöl'de tamamladıktan sonra 1983 yılında ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'ne girerek bu bölümden 1988 yılında birincilikle mezun olan Yılmaz, 1989 yılında Devlet Planlama Teşkilatı'da çalışmaya başladı.

1992- 1994 yılları arasında ABD'ye giderek Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Yılmaz, 1995-2003 yıllarında DPT'deki görevine Planlama Uzmanı olarak devam ederken Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde doktora eğitimi aldı. 2003 yılında doktora tezi kabul edilen Yılmaz, aynı yıl, teşkilatın AB İlişkiler Genel Müdürlüğü görevine getirildi. 23. Dönem'de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi ve Parlamentolararası Birlik (PAB) Türk Grubu Başkanı olan Yılmaz, 2007 seçimlerinde ve 2011 seçimlerinde AKP Bingöl milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

1 Mayıs 2009'da gerçekleşen Hükümeti kabine değişikliği sonucu Devlet bakanı olarak 60. hükümette yer alan Yılmaz, 61. Hükümette ise Kalkınma Bakanlığı’na getirildi.


Ekonomi Bakanı: MEHMET ZAFER ÇAĞLAYAN

Mehmet Zafer Çağlayan, 10 Kasım 1957 tarihinde, Salih ve Muhlise Çağlayan çiftinin oğulları olarak, mus, Türkiye’de dünyaya geldi. 1980 yılında, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ni başarıyla bitirmesinin hemen ardından iş hayatına atılan Çağlayan, uzun bir süre sanayici olarak çalıştıktan sonra 1987 yılında girdiği Ankara Sanayi Odası seçimlerini kazanarak Oda tarihinin en genç Meclis Üyesi ünvanını aldı.

1989 yılında, Ankara Sanayi Odası’nın yönetim kurulu üyeliğine getirilen Çağlayan, 1991-1995 yılları arasında ASO Yönetim Kurulu Başkan Vekili, 1995-2007 yılları arasında ise ASO Başkanı olarak bu kuruma hizmet verdi. ASO tarihinin en genç ve en uzun süre hizmet veren başkanı ünvanlarını halen korumaktadır.

ASO’nın yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde de 1996-1998 ve 2002-2005 yılları arasında görev alan Çağlayan, bu yıllarda TOBB’nin başkan yardımcısı olarak görev aldı.

1999 Ağustos depreminin ardından uygulamaya konulan Bedelli Askerlik ve Deprem Tahvili konularının yanı sıra, aynı dönemde gündeme gelen Milletvekili Lojmanlarının Satışı, Türk işadamlarına Vize kolaylığı getirilmesi, Bölgesel Asgari Ücret ve KOBİ kredileri gibi önemli projelere fikir babalığı yaptı.

59. Hükümet’de Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev almış olan Ali Coşkun’un yerine, 29 Ağustos 2007 tarihinde bu göreve atanan Zafer Çağlayan, 1 Mayıs 2009 tarihinde yapılan kabine revizyonunun ardından Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı ünvanını almıştır.


Ulaştırma Bakanı: BİNALİ YILDIRIM

Kabinede yerini koruyan isimlerden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1955 yılında Erzincan'ın Refahiye ilçesinde doğdu.

Kabinede yerini koruyan isimlerden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1955 yılında Erzincan'ın Refahiye ilçesinde doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı. 1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesinde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.

1990-1991 yılları arasında İsveç'te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı. Bu eğitim sırasında toplam 6 ay İskandinavya ülkeleri ve Avrupa'da çeşitli ülke limanlarında Denizcilik İdaresi Uzmanları ile birlikte kontrollerde bulundu. 1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) da Genel Müdürlük görevinde bulundu. Bu görevi sırasında İstanbul'da toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde önemli projelere imza attı. Başta İstanbul-Yalova ve Bandırma hatlarının açılarak, Adnan Menderes ve Turgut Özal hızlı feribotlarının sefere konulması olmak üzere İstanbul'a kazandırılan toplam 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribotla İDO'yu alanında dünyanın en büyük şirketleri arasına soktu. 1999 yılında deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası "Skal Kulübü" tarafından verilen kalite ödülüne layık görüldü.

58. , 59. ve 60. Hükümetlerde Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve TBMM 22. Dönem AKP İstanbul, 23. Dönem AKP Erzincan milletvekilliği yaptı. 24. Dönem AKP İzmir Milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

BİNALİ YILDIRIM'DAN BİR İLK

61. hükümette Binali Yıldırım, Türkiye'nin 71. Ulaştırma Bakanı olarak görev yapacak. Yıldırım, bu göreve 4. kez getirilen ilk bakan oldu.

Türkiye'nin ilk ulaştırma bakanı 1939-1940 yılları arasında görev yapan subay Ali Çetinkaya oldu. Daha sonra kurmay subay Cevdet Kerim İncedayı'nın 1 yıl süreyle gerçekleştirdiği bu görevi, üçüncü olarak amiral Fahri Ergin yerine getirdi.

Ulaştırma bakanları listesinde bugüne kadar Ali Fuat Cebesoy, Kasım Gülek, Nahit Menteşe, Enis Öksüz ve Oktay Vural'ın da aralarında bulunduğu 70 kişi yer aldı.

Bu görevi en kısa süre yerine getiren 14 günle Selahattin Babüroğlu olurken, Binali Yıldırım toplam 8 yıl 2 ay ile bu konuda bir rekora imza attı.

Ulaştırma bakanları, Cumhuriyetin ilk yıllarında asker kökenliler arasında seçilirken, 1950'lerden sonra ağırlığı yüksek mühendis ve hukukçular oluşturdu.

Bakanların çoğu ortalama 2 yıl bu görevi yürütürken, sadece 1971 yılında Orhan Tuğrul, Haluk Necdet Arık, Cahit Karakaş, Selahattin Babüroğlu ve Rıfkı Danışman'ın aralarında bulunduğu 5 ulaştırma bakanı görev yaptı.

Yeniden Ulaştırma Bakanlığı görevine getirilen Binali Yıldırım 8 yıl 2 aylık görev süresi ile en uzun süre görev yapan Ulaştırma Bakanı oldu.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: MEHMET MEHDİ EKER

Mehmet Mehdi Eker, 1 Ocak 1956 tarihinde Diyarbakır, Bismil’de doğdu. Babasının adı Abdullah, annesinin adı Fehime’dir. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisansını İngiltere’de University of Aberdeen’de tarım ekonomisi alanında; doktorasını Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamladı.

Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürü ve Bakanlık Müşaviri olarak görev yaptı. 22. ve 23. Dönem Diyarbakır Milletvekilidir. 59. Hükümet’te Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevinde bulundu. 60. Hükümet’te yeniden Tarım ve Köyişleri Bakanı oldu.

(HABERTÜRK)