Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, 2011-2013 dönemi bütçe teklifleri hakkında Plan-Bütçe Komisyonunda bir konuşma yaptı.

İŞTE BU KONUŞMANIN TAM METNİ:

“Sayın Başkan, Plan ve Bütçe Komisyonumuzun Saygıdeğer Üyeleri, Kurumlarımızın Değerli Yönetici ve Mensupları, Değerli Basın Mensupları;

Sözlerimin başında, Sayın Başkanımızın KEİPA toplantısına katılması sebebiyle aramızda bulunamadığını ifade ediyor; bu vesile ile şahsım ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı üyeleri adına hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Kurumlarımızın 2011-2013 dönemi bütçe tasarılarını görüşüyoruz. 2011 yılı bütçeleri tüm kurumlarımıza şimdiden hayırlı olsun. Hepinizin bildiği gibi Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletimiz adına yasama, denetim ve temsil görevini yerine getirmektedir. Milletimizin iradesinin hayat bulduğu en yüce kurum olarak bu hizmetlerin etkin bir şekilde yapılması en asli görevimizdir.

Bağımsızlık mücadelemizi yürüten ve gururla 87. yıldönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizi ilan eden Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulduğu günden beri üzerine düşen görevi şerefle yerine getirmiştir.

Kurucu iradeden ilham ve güç alan Meclisimiz, ülkemizin gelişmesi, demokrasimizin güçlenmesi, insan hak ve özgürlükleri standartlarının yükseltilmesi için iktidarıyla muhalefetiyle yeni düzenlemeler yapmaya, azimle devam etmektedir.

SAYIN MİLLETVEKİLLERİ,

Şimdi yasama ve denetim çalışmalarına ilişkin bazı hususları bilgilerinize sunacağım.

23. Dönemin başından 1 Kasım 2010 tarihine kadar TBMM Başkanlığına gelen toplam kanun tasarısı sayısı 706 olup bunlardan 308’i kanunlaşmış, 15’i hükümetçe geri alınmıştır. Halen 118 kanun tasarısı Genel Kurul gündeminde, 265’i ise ilgili komisyonlarda bulunmaktadır.

Yine aynı sürede 777 kanun teklifi gelmiş olup bunlardan 170’i kanunlaşmış, 1’i karar olmuş, 5’i ise üyelerce geri alınmıştır. Halen 25 kanun teklifi Genel Kurul gündeminde, 576’sı ise ilgili komisyonlarda görüşülmeyi beklemektedir.

23. dönemde bugüne kadar bazı tasarı ve teklifler de birleştirilmek suretiyle TBMM Genel Kurulu tarafından 332 kanun ve 83 TBMM kararı kabul edilmiştir.

Dönem başından bugüne kadar toplam 2216 sözlü soru önergesi işleme alınmıştır. Bu sorulardan 1534’ü cevaplandırılmış, 156’sı önerge sahipleri tarafından geri alınmış, 11’i üç birleşim içinde cevaplandırılmadığından yazılı soruya çevrilmiştir. 502’si ise Genel Kurul Gündeminde olup 13’ü işlemdedir (ilgili bakanlıklara gönderilecek).

Toplam 16661 yazılı soru önergesi işleme alınmıştır. Bu sorulardan 8420’si süresi içerisinde cevaplandırılmış, 5904’ü sonradan cevaplandırılmış, 1419’una ise cevap gelmemiştir. Yazılı soru önergelerinden 1’i işlemden kaldırılmış, 13’ü önerge sahipleri tarafından geri alınmış olup 904’ü ise halen işlemdedir.

Özetle sözlü soru önergelerinin yüzde 70’i, yazılı soru önergelerinin ise yüzde 86’sı cevaplandırılmıştır.

1 Kasım 2010 tarihi itibariyle 896 Meclis araştırması önergesi işleme alınmıştır.

Önergelerden 2’si reddedilmiş, 135’i ise kabul edilerek 13 Meclis Araştırması Komisyonu kurulmuştur. Bu komisyonlardan 9’u raporunu vermiştir. 6 adet Meclis araştırması komisyon raporu Genel Kurulda görüşülmüştür. 3 rapor ise görüşülmeyi beklemektedir.

Kanser araştırma komisyonumuzun çalışmaları devam etmektedir. Sporda şiddet ve spor kulüplerimizin sorunlarını araştırmak üzere kurulan komisyon için siyasi parti gruplarından aday bildirmeleri beklenmektedir. 2 komisyonun raporları yazım aşamasındadır. Verilen Meclis araştırması önergelerinden 758’i Genel Kurul Gündemindedir.

Bu dönemde 3 Meclis Soruşturması ve 12 gensoru önergesi verilmiş olup işlemden kaldırılan 1 gensoru hariç diğerleri Genel Kurulda görüşülerek reddedilmiştir. Ayrıca verilen 15 genel görüşme önergesinden 1’i reddedilmiş, 1’i kabul edilip genel görüşmesi yapılmıştır. 13 genel görüşme önergesi Genel Kurul gündemindedir.

Yasama alanında diğer ülke parlamentoları ile işbirliği yapılmaktadır. Kanunlar ve Kararlar, Araştırma Merkezi ve Bütçe müdürlükleri tarafından çeşitli uluslar arası projeler yürütülmektedir.

SAYIN MİLLETVEKİLLERİ,

Bu dönem içerisinde kurulmuş olan İçtüzük Uzlaşma Komisyonu raporu siyasi parti grupları ve kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Daha etkin bir yasama ve denetim süreci için yeni bir İçtüzük ihtiyacını herkes kabul etmektedir.

Gerek İçtüzük, gerekse Genel Kurul gündeminin ilk sıralarında yer alan Türk Ticaret ve Türk Borçlar kanunlarının bu dönem içerisinde sonuçlandırılması için siyasi parti gruplarımızın uzlaşmasını temenni ediyoruz.

Kanunların güncel metinlerine, gerekçelerine, görüşme tutanaklarına ulaşılabilmesine imkân sağlayacak olan Mevzuat Bilgi Sistemi kısa süre içerisinde internet üzerinden hem milletvekillerimizin, hem de dış kullanıcıların hizmetine sunulacaktır. Aynı şekilde 23 Nisan 1920’den bugüne kadarki Genel Kurul tutanakları da intranetten sonra yakın bir zamanda internete de konulup kamuoyunun hizmetine sunulacaktır.

Bilgi odaklı yapılanan bir Parlamento hedefine ulaşabilmek için Araştırma Merkezi, yasama sürecinde milletvekillerinin ihtiyaç duydukları bilgileri, doğru zamanda ve talebe uygun biçimde karşılamaktadır.

Bu amaçla üretilen araştırma raporları ve bilgi notları kulislerde ve kütüphanedeki panolarda milletvekillerimizin dikkatine sunulmakta, ayrıca Araştırma Merkezinin tüm çalışmaları bu Müdürlüğün intranet sayfasında tam metin olarak sunulmaktadır. Araştırma Merkezi, ihtisas komisyonlarının çalışmalarına da bilgi katkısı sunmaktadır.

Milletvekillerimizin, bu Merkezin çalışmalarına ilgilerinin artması yasama çalışmalarına katılımlarını da arttıracaktır.

SAYIN MİLLETVEKİLLERİ,

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünce 1920 yılından 2010 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan 11752 parlamenterin ve kurucu meclis üyelerinin kısa özgeçmiş ve fotoğraflarını kapsayan, dönemsel olarak hazırlanması nedeniyle ilk olma özelliğini taşıyan 4 ciltlik TBMM Albümü hazırlanmış ve dağıtımı yapılmıştır.

23. Dönemde TBMM’ye ziyaret maksadıyla 2.222.459 ziyaretçi, tanıtım ve gezi amacıyla 237.166 öğrenci gelmiştir. 23. Dönemde 1158 basın mensubu akredite edilmiş, Parlamento Muhabiri kartı verilmiştir.

5218 bilgi edinme başvurusu ile 676 dilekçe başvurusunun işlemleri yapılmıştır.

Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğünde yürütülmekte olan, TBMM Arşivi otomasyon projesi kapsamında sayısallaştırılan belgelerin, kontrol ve temizlik işi bittikten sonra, kurumsal internet ağına, milletvekillerinin ve idari teşkilat birimlerinin kullanımına açılması düşünülmektedir.

Sistem kanalıyla bilgi ve belge talep edenlere fotokopi yanında CD, flash disk ve elektronik posta ortamlarında belge sunulmaktadır.

TBMM’de elektronik belge yönetimine geçiş yapabilmek amacıyla, kurumun standart dosya ve arşiv planı çalışmaları yürütülmektedir. Arşivdeki, Osmanlıca belgelerin tespiti yapılmış bugünkü harflere çevrilmesi işi başlatılmıştır.

Ulusal ve uluslar arası arşivlerle işbirliğinin artırılarak, arşivcilikteki bilimsel teknik ve metotların, TBMM arşivinde uygulanabilmesini sağlamak için çalışmalar yapılmaktadır.

SAYIN BAŞKAN,
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUMUZUN SAYGIDEĞER ÜYELERİ;

21. yüzyılda dünya, 50 yıl önce BM kurulurken olduğundan çok farklı bir noktada bulunmaktadır. BM'ye üye ülke sayısı 66'dan 192'ye yükselmiş, dünya, bilgi ve iletişim ağı ile birbirine sıkıca bağlı küresel bir köy haline gelmiştir.

Böylesi bir dünyada diplomasi, yürütme organının münhasır yetki alanından çıkmış, parlamenterlerin, uluslar arası örgütlerin ve hatta sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı çok aktörlü bir alana dönüşmüştür.

TBMM DIŞ İLİŞKİLERDE AKTİF PARLAMENTOLARDAN BİRİ HALİNE GELMİŞTİR.

Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında 3620 Sayılı Kanunun kabul edildiği 1990 tarihinde, TBMM, sadece 3 Uluslararası Asamble (Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, NATO Parlamenter Asamblesi ve Parlamentolar arası Birlik) çalışmalarına katılan, Türkiye-AET Karma Parlamento Komisyonu vasıtasıyla AB ile ilişkilerini sürdüren ve ikili ziyaretlerde yok denecek kadar az sayıda olan bir parlamento iken; 21. yüzyılda 11 uluslararası asamblenin üyesi, 3'ünün ise aynı zamanda kurucu üyesidir.

2010 yılı Türk Milletvekillerinin uluslararası asamblelerde söz sahibi oldukları ve önemli görevlere seçildikleri bir yıl olmuştur:

Antalya Milletvekili Mevlüt ÇAVUŞOĞLU Ocak 2010'da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda yapılan seçimle AKPM Başkanı olmuştur. Bu düzeyde bir göreve ilk defa bir Türk Milletvekili seçilmiştir.

Yozgat Milletvekili Mehmet ÇİÇEK, Dönem Başkanlığını TBMM Başkanımız Sayın Mehmet Ali ŞAHİN'in yürüttüğü Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA)'nin; Ankara Milletvekili Aşkın ASAN, Akdeniz Parlamenter Asamblesi (Akdeniz-PA) Başkan Yardımcılıklarına seçilmişlerdir.

Ayrıca, İstanbul Milletvekili Canan KALSIN Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Siyasi İşler Komitesi Başkan Yardımcılığına seçilmiştir.

Kırıkkale Milletvekili Vahit ERDEM NATO Parlamenter Asamblesi Akdeniz-Ortadoğu Özel Grubu Başkanlığını yapmaya devam etmektedir. Adana Milletvekili Kürşat ATILGAN NATO Parlamenter Asamblesi Savunma ve Güvenlik Komitesi Geleceğin Güvenliği Alt Komitesi Başkanvekilliğine seçilmiştir.

İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İrfan GÜNDÜZ İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) İcra Komitesi üyeliğine seçilmiştir.

Başta Dışişleri ve AB Uyum Komisyonu olmak üzere 17 ihtisas komisyonu yabancı parlamentolardaki muadilleri ile aktif ilişki içindedirler. 23. Dönem 1. Yasama Yılında kurulmuş olanlara ek olarak 2010 yılında kurulan 2 Grupla, toplam 102 ülke ile Parlamentolar arası Dostluk Grubu faaliyetleri yürütülmektedir.

Türkiye'nin AB adaylığının tescil edildiği Helsinki Zirvesi'nden bu yana AB ile artan ilişkiler AB-TBMM ve Avrupa Parlamentosu -TBMM ilişkilerine de yansımıştır.

TBMM uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunucu girişimlerde bulunmaya da başlamış, bu bağlamda Gazze Bölgesinde yaşanan çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmak için İKÖPAB'a üye ülkelerin Meclis Başkanlarını Ocak 2009 tarihinde İstanbul'da bir zirvede bir araya getirmiş ve bu diyalog platformunu 2010 yılma da taşıyarak 10 Mayıs 2010 tarihinde IKOPAB icra Komitesi Toplantısına İstanbul’da ev sahipliği yapmıştır.

TBMM ayrıca, 5-8 Haziran 2010 tarihlerinde Antalya'da yapılan Güneydoğu Avrupa Ülkeleri (GDAÜ) İşbirliği Süreci Parlamento Başkanları Toplantısı ile Balkanlarda; Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TURKPA) ile Orta Asya'da etkin bir rol üstlenmiş ve söz konusu süreçlerin kurumsallaşmasını hızlandırmıştır.

TBMM ilk defa Parlamenterlerin oluşturduğu bir Sivil Toplum Örgütü ile işbirliği içinde, tüm dünyada yaklaşık 1400 Parlamenterin üye olduğu Küresel Eylem İçin Parlamenter Forumu'nun Kadının Güçlendirilmesi 32. Yıllık Toplantısı'na da 23-24 Ekim 2010 tarihlerinde İstanbul'da ev sahipliği yapmıştır. İstanbul Milletvekili Özlem TÜRKÖNE Örgütün İcra Komitesi üyeliğine seçilmiştir.

2010 yılı içerisinde Başkanlık, Başkanlık Divanı, İhtisas Komisyonları, Uluslararası Gruplar, Parlamentolar arası Dostluk Grupları ve münferit Parlamenter Heyetler seviyesinde karşılıklı olarak toplam 377 ziyaret ve kabul gerçekleştirilmiş, 4 uluslararası toplantının ev sahipliği yapılmış, ülkemizi ziyaret eden Endonezya ve Almanya Federal Cumhuriyeti Devlet Başkanları TBMM Genel Kuruluna hitap etmişlerdir.

SAYIN BAŞKAN,
KOMİSYONUMUZUN DEĞERLİ ÜYELERİ;

2011-2013 dönemine ait bütçe tekliflerimizle ilgili değerlendirmelere geçmeden önce, 2009 yılı kesin hesap sonuçları ile hâlen içinde bulunduğumuz 2010 yılı bütçemize ait kısa bilgiler vermek istiyorum.

2009 yılı bütçemiz, kullanılabilir bütçe ödeneği açısından 427,3 Milyon Türk Lirasıydı. Yılsonu itibarıyla harcamalarımız 374,6 Milyon Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir.

Böylece, tüm kullanılabilir bütçe ödeneğine göre, yüzde 87,7 oranında bir gerçekleşme sağlanmış olmaktadır.

Bu yılki bütçemiz ise, 468,7 Milyon Türk Lirası olarak kanunlaşmıştır. Yıl içinde toplam 21,4 Milyon Türk Lirası özel ödenek kaydıyla birlikte TBMM bütçesi 490,1 Milyon Türk Lirası olmuştur.
Ancak, bu ödeneklerden Parlamenter Çalışma Birimleri Hizmet Binası Kompleksi için ayrılan 20 Milyon Türk Lirası, bu yıl içerisinde kullanılamayacağının anlaşılması üzerine, Maliye Bakanlığına iade edilmiştir.

Bu sebeple, 30 Eylül 2010 tarihi ve şu an itibariyle kullanılabilir bütçe ödeneklerimiz 470,1 Milyon Türk Lirasına inmiş bulunmaktadır. 30 Eylül tarihi itibarıyla bu ödeneğin yüzde 64,9‘unun harcandığı anlaşılmaktadır.

Yılsonu itibarıyla da 2010 yılı bütçemizin gerçekleşme oranının tahminen yüzde 85,3 oranına ulaşması beklenmektedir.

Bütçe performansı açısından, 2011-2013 yıllarına ilişkin harcama tahminlerimiz;

2011 yıl sonu itibariyle % 87,4,
2012 yıl sonu itibariyle % 92,0,
2013 yıl sonu itibariyle % 95,2,
gerçekleşme olabileceği şeklindedir.

SAYIN BAŞKAN,
KOMİSYONUMUZUN DEĞERLİ ÜYELERİ;

Bildiğiniz gibi, gerek 2010 yılı bütçemizin gerekse 2011 yılı bütçemizin yüzde 70’ler dolayındaki personel, sağlık gibi rutin harcamaları dışındaki önemli bir bölümünü Meclisimizin bilgi ve teknoloji altyapısını güçlendirmeye ve fiziki mekânlarının iyileştirilmesine harcıyoruz.

Demokrasimizin kalbi olan Meclisimizin teknolojinin imkânlarından en iyi şekilde yararlanarak daha etkin, daha verimli ve daha hızlı hizmet üretebilmesi için bu alandaki çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz.

Özellikle Meclisimizin temel birimleri olan komisyonlarımızın çalışma ortamlarını teknolojik imkânlardan yararlanarak iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktayız.

BU KAPSAMDA;

TBMM’deki mevcut ana komisyon toplantı salonlarının tefrişatı sırasıyla yenilenerek, teknolojik donanımla desteklenmiştir. Son olarak; Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm ile Milli Savunma Komisyon salonlarının seslendirme ve görsel sunum sistemleri yenilenmiş bulunmaktadır.

Bu arada, her yıl binlerce vatandaşımızın ziyarette bulunduğu Meclisimizin ana giriş kapılarında; çevre güvenliği, araç alt tarama, plaka tanımlama gibi güvenlik sistemi kurma çalışmaları bu yıl içerisinde tamamlanmıştır.

Vatandaşlarımızın dilekçelerini elektronik ortamda TBMM Dilekçe Komisyonu’na iletebilmeleri için hazırlanan “e-dilekçe programı” hizmet vermeye başlamıştır.

Ayrıca, vatandaşlarımız artık “Randevu programı” sayesinde milletvekillerimizden elektronik ortamda randevu alabilmektedirler.

Meclisimizin kendi TV yayın sunucusu kurulmuş, böylece artık TBMM internet sayfasında TRT’ye verilen link kaldırılmıştır. Altyapı çalışmalarının tamamlanması neticesinde, Meclis TV kendi sunucusu üzerinden yayınını intranet ve internet üzerinden de vermeye başlamıştır.
Bu hizmetler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin değişen ve güçlendirilen dijital alt yapısına uygun olarak Meclis Televizyonu’nun sayısal arşiv sistemi, dijital kurgu ve video sunucu sistemi gibi cihaz ve ekipmanlarının da teknolojik kapasitesinin yenilenmesi ile mümkün olmuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesi çok sayıda yerli-yabancı araştırmacı tarafından sıklıkla başvurulan dünyanın sayılı koleksiyonları arasında yer almaktadır. Bu sebeple Kütüphanemizde mevcut gazete koleksiyonunu da elektronik ortama aktarma çalışmalarımız halen devam etmektedir.

Kütüphane ve Dokümantasyon hizmetlerimizin geliştirilmesine yönelik olarak ayrıca, Ziyaretçi Kabul Binasında tahsis edilen bir depoya kompakt arşiv sistemi kurulmuştur.

Diğer yandan, Meclisimizin tüm birimlerinin iş ve işlemlerinin 2013 yılına kadar tamamen elektronik ortamda yürütülmesini amaçlayan BİAY yani “Bilgi İşlem Altyapı Projesi” üzerindeki çalışmalar Maliye Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumu ile işbirliği halinde yürütülmektedir.

Bu kapsamda halen satın alma, ihale ve taşınır işlemlerinin Sgb.Net Programı üzerinden yapılması gerçekleşmiş, personel, sağlık, bütçe gibi diğer harcama işlemlerinin de aynı programla bağlantılı yürütülebilmesi aşamasına gelinmiştir.

Ayrıca, aynı proje kapsamında Bilgi Güvenliği ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili çalışmalar da devam etmektedir.

Sayın Başkan,
Plan ve Bütçe Komisyonumuzun Saygıdeğer Üyeleri;

DEĞERLİ ARKADAŞLARIM,

Sizlerin ve tüm milletvekillerimizin en çok merak ettiği konuların başında yeni bina inşaatının geldiğini çok iyi biliyorum.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’nın aldığı karar doğrultusunda; sizlerinde gözlemlediği gibi, Parlamenterler çalışma birimi hizmet binasının yapılacağı alan tamamen boşaltılmış ve binaların yıkımı tamamlanmıştır. Bu alanda, halen hafriyat ve Fore kazık işlemi devam etmektedir.

Önümüzdeki yıl içinde, 520 milletvekilimizin çalışma şartları bakımından büyük önem taşıyan ve teknolojinin imkânlarından en iyi şekilde yararlanmak üzere, içinde çalışma ofisleri, toplantı salonları, sosyal donatı alanları da bulunan parlamenterler çalışma birimleri binamızın ihalesi 2011 yılı içinde yapılmış olacaktır.

Bu arada eski binanın yıkılması sebebiyle;

Baştabiplik birimleri, gerekli tadilat ve düzenlemeler yapılarak eski Ziyaretçi Kabul Binası’na,
3500 hat kapasiteli DMS Telefon Santrali, Türk Telekom tarafından ücretsiz olarak yenilenerek Yeni Ziyaretçi Kabul Binası’na taşınmıştır.

Yine, eski personel binasının yıkılacak olmasından dolayı burada hizmet veren;

Ulaştırma Şube Müdürlüğü Şoförleri ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bahçıvanları için duyulan mekân sıkıntısını gidermek üzere prefabrik yerleşim yerleri yapılmıştır.

Bu alanda hizmet veren 5 adet atölye Otobüs Garajı üstünde yeni düzenlenen yere gerekli tesisat, bölme ve zemin döşemesi yapılarak yerleştirilmiştir.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Değerli Üyeleri,

SAYGIDEĞER ARKADAŞLARIM;

18 yılı aşkın bir süredir kullanılan mobilyaların iskeletleri ekonomik ömrünü doldurmuş olduğundan, milletvekillerimizden gelen yoğun talep üzerine kulislerdeki mobilyalar yenilenmiştir.
Ana Binadaki merdivenler ile zemini mermer olan bazı koridorlardaki halılar, kullanım ömrünü doldurduğundan yenilenmektedir. Bu çalışmalar bu ay sonu itibariyle tamamlanacaktır.
Yine, Grup Başkanvekilleri makamlarında bulunan eskimiş durumdaki mevcut koltuk ve sehpaların yerine yenilerinin yaptırılması, 2010 Aralık ayı sonu itibariyle tamamlanmış olacaktır.

65 sene önceki teknoloji ile yapılarak, yaklaşık 50 senedir hizmette bulunan ve ekonomik ömrünü dolduran D Blok klima santrali ve Plan ve Bütçe Komisyon Toplantı Salonu’nun havalandırma sistemleri bu ayın sonu itibariyle yenilenmiş olacaktır.

TBMM Ana Bina ve Halkla İlişkiler binalarındaki bodrum katlar dışında, yangın algılama ve uyarı sistemleri mevcut değildi. Bu nedenle, ilgili yönetmeliğe uygun olarak Ana Bina ve Halkla İlişkiler binalarının tamamına “yangın algılama ve uyarı sistemi” yaptırılmaktadır.

DEĞERLİ MİLLETVEKİLİ ARKADAŞLARIM,

Hepinizin bildiği gibi, geçtiğimiz yasama yılı içerisinde Meclisimizin 90. kuruluş yıldönümünü düzenlemiş olduğumuz çeşitli etkinliklerle gurur ve coşkuyla kutladık.

Kuşkusuz Meclisimizin açılışına giden süreçte tarihi olaylara ve mücadelelere tanıklık etmiş mekanlarımız bizler için çok değerlidir. Bu mekanların başında Meclisimizin altyapısını oluşturan kongrelerin yapıldığı Erzurum ve Sivas’taki tarihi binalar gelmektedir.

Yapılan görüşmelerin sonucunda, Cumhuriyetimizin hangi şartlarda kurulduğunu en iyi şekilde yansıtan her iki bina da Meclisimize devredilmiştir.

Tabi bizim için en özel mekân olan Birinci Meclis binamız da, geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Meclisimize devredilmişti.

Millî iradenin hayat bulduğu, Aziz Atatürk'ün önderliğinde yürütülen istiklal mücadelemizin simgesi olan bu tarihi binamız, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından teslim alındıktan sonra şu önemli tadilat çalışmaları yapılmıştır:

Eskimiş kalorifer tesisatı yenilenmiş,

Gazlı yangın söndürme sistemi kurulmuş,

Çatı bakımı yangına dayanıklı malzeme ile kaplanarak yapılmış,

Kanal ve kuranglez bakımları tamamlanmış,

Güvenlik sistemi ve jenaratör kurulması sağlanmış,

Elektrik panosu, bahçe aydınlatma ve düzenlemeleri yapılmıştır.

Tarihi sorumluluğumuzun gereği olarak bu mekanlarla ilgili yürütmekte olduğumuz çalışmalarımızın bundan sonra da devam edeceğini belirtmek isterim.

Amacımız, milletimiz ve Meclisimiz bakımından büyük önem taşıyan bu mekanları en iyi şekilde korumak, bizlere bu vatanı bırakan kahramanların hatıralarını yaşatmak ve gelecek nesillere bırakmaktır.

DEĞERLİ ARKADAŞLARIM;

Meclisimizin sorumluluğu altında bulunan Millî Saraylarla ilgili de sizlere kısaca bilgi vermek istiyorum.

Milletimizin bizlere emaneti olan saray, kasır ve tarihî mekânlarımızın titizlikle korunması amacıyla geçmişten beri devam eden restorasyon, onarım ve bakım çalışmaları bilet gelirlerinden elde edilen özel ödenek imkânlarıyla sürdürülmektedir.

Bu kapsamda, restorasyonu tamamlanan Aynalıkavak Kasrı ile saat müzesi 5 Kasımda hizmete açılmış olacaktır.

Beykoz Kasrı, Yalova ve Florya Atatürk Köşkü'nde süren restorasyon çalışmaları ise halen devam etmektedir.

Ayrıca Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Patara'da bulunan Likya Uygarlığı'na ait dünyanın ilk parlamentosunun restorasyonuyla ilgili geçen yıllarda başlatılan çalışmalar da sürmektedir.
Sayın Başkan,

Plan ve Bütçe Komisyonumuzun Saygıdeğer Üyeleri;

DEĞERLİ ARKADAŞLARIM,

2011 Yılı Bütçemizde yer alan Merkez Yatırım Ödeneklerimizden öne çıkan bazı kalemlerini de sizlerle paylaşmak istiyorum:

Yatırım bütçemizin en önemli kalemi Parlamenterler Çalışma Birimleri Hizmet Binasıdır.
Binanın yapım süreci; ihalenin sonuçlanmasını müteakip 18 ay olarak ön görüldüğünden 2011 yılında 30 Milyon, 2012 yılında 65 Milyon ve 2013 yılında da 5 Milyon Türk Lirası ödenek teklif edilmiştir. Bu durumda, kabul aşamaları ve binanın tefrişi de göz önüne alındığında yeni parlamenter hizmet binasının kullanıma açılması 2013 yılının ortasında gerçekleşebilecektir.
Genel Kurul Salonu elektronik sisteminin yenilenmesi ile tesisat, bakım–onarım ve yenileme işleri için proje ve müşavirlik giderleri hizmeti alınacaktır.

Ana Bina Basın Toplantı Salonu ile Kurtuluş Savaşı Müzesi (1.Meclis Binası) Seminer Salonu ve Teşhir Salonlarının yeniden düzenlenmesi ve ziyaretçilere bilgi veren sesli elektronik rehber sisteminin alımı ve kurulumu işleri yapılacaktır.

Küçük Grup Salonuna Robot Kamera Sistemi kurulacak, Plan ve Bütçe Komisyonunun elektronik sistemi yenilenecektir.

2011 Yılı için teknolojik ömrünü dolduran 280 adet bilgisayar ve diğer donanımın yenilenmesi ile çeşitli birimlerin ihtiyacı olan bilgisayar yazılımı alımları yapılacaktır.

Halkla İlişkiler Binasına 2 adet özürlü asansörü yapılacak, ısıtma santralleri yenilenecek ve soğutma sistemi yaptırılacaktır.

2011 Yılında; çeşitli hizmetlerde kullanılmak üzere, 15 adet taşıt alınacaktır.

2011 Yılı Bütçemizde öngörülen Milli Saraylar Daire Başkanlığı yatırımlarından bazıları da şunlardır:

Saray Koleksiyon Müzesi için elektronik rehberlik sistemi ile Beylerbeyi Sarayı bilet otomasyon sistemi alımları gerçekleştirilecektir.

Doküman yönetim sistemi ve arşiv projesi otomasyon yazılımı ile yazılım lisansları alınacaktır.
Menkul malların büyük bakım ve onarımları için malzeme ve hizmet alımı gerçekleştirilecektir.

2011 Yılı için kültür varlıklarının korunmasına yönelik olarak, eski eser onarımları kapsamında obje bakımına yönelik hizmet alımı yapılacaktır.

Beylerbeyi Sarayı’nın tünel ve dış mekân aydınlatması yaptırılacaktır.

DEĞERLİ ARKADAŞLARIM,

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, halen içinde bulunduğumuz 2010 yılı Bütçe uygulaması ile önümüzdeki üç yıllık döneme ilişkin Bütçe Teklifimizle ilgili açıklamalarda bulundum.

Sizlerle bu anlamda, 2009 ve 2010 yılı bütçe uygulamalarımız ile 2011–2013 Dönemi bütçe önerilerimizle ilgili bazı temel rakam ve bilgileri paylaştım. Bu konuda detaylı tüm bilgiler de sizlere dağıttığımız kitapçıkta yer almaktadır.

Sonuç olarak;

2011 yılı bütçe teklifimiz, 2010 yılı kullanılabilir Bütçe ödeneğine göre, yüzde 9,1 artışla 512 milyon 935 bin TL olarak önerilmiş bulunmaktadır.

Sayın Başkan,

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NUN SAYIN ÜYELERİ,

TBMM İçtüzüğünün 176’ncı maddesine göre hazırlanan ve;

2011 Yılı için 512.935.000 TL

2012 Yılı için 549.423.000 TL ve
2013 Yılı için 513.068.000 TL olarak

Öngörülen TBMM 2011 – 2013 dönemi bütçe teklifimizi arz ederim.

Tüm bu teknik düzenlemeler, bütçe ayarlamaları ve yatırımların tek bir sebebi vardır, o da daha iyi yasama ve denetim faaliyeti yapan bir Meclise sahip olmaktır.

Türk Milleti adına yasama yetkisini haiz Türkiye Büyük Millet Meclisimizin görevini en iyi şekilde yapması için birlikte her türlü gayreti göstermek zorundayız.

Bu vesileyle özellikle her zaman en yoğun bir şekilde çalışan Plan ve Bütçe Komisyonumuzun siz değerli üyelerine ve katkı veren tüm milletvekillerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Plan ve Bütçe Komisyonumuzun bundan sonraki çalışmalarının da verimli geçmesini diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” (www.kanal46.com)