Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasına ilişkin AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan anayasa değişiklik teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.


TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı ve 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasını öngören anayasa değişiklik teklifini görüştü. İki maddelik teklifin geneli ve maddeleri üzerinde yapılan görüşmelerin ardından yapılan oylama ile teklif komisyonda kabul edildi. Teklifin gelecek hafta içinde TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.


Komisyonun açılışında bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’de seçimlerin sağlıklı yapılmasının, bütün siyasi partilerin ortak görüşü olduğunu belirtti. Bozdağ, seçim propagandasının etkin ve verimli yapılmasının, vatandaşın propaganda yapana, propaganda yapanların da vatandaşa ulaşabilmesinin ve vatandaşların oy verme günü bu imkana kolay ulaşmalarının önemli olduğunu söyledi. Bozdağ, kış aylarında güvenlik riskleri olduğunu, yol emniyeti açısından da önemli sorunlar bulunduğunu belirterek, seçimlerin iklim şartlarının uygun olduğu bir zamana alınmasında fayda gördüklerini söyledi.


CHP, değişiklik teklifine, belediye başkanlarının hizmet süresinin kısalacak olması gerekçesiyle karşı çıktı. CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, görev süresi kısaltılacak belediye başkanlarının hukuki yollara başvurabileceklerini söyledi.


BDP Batman Milletvekili Ayla Akat da, parlamentonun seçimlerin erkene alınması konusunda anayasal bir yetkisi bulunmadığını öne sürdü. İHA