Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Ahirdağı'nda 1 milyar sedir tohumu toprakla buluştu.

Ahirdağı'nda düzenlenen ve halk oyunları gösterisi ile başlayan törende konuşan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, bu ağaçlandırma çalışmasının Türkiye'ye örnek oluşturduğunu belirterek, bu bölgenin ağaçlandırılmasının Kahramanmaraş açısından da büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Vali Tanılır, ağaçlandırmanın özellikle sel baskınlarını önlemede can damarı niteliği taşıdığına dikkati çekti. Ağaçlandırma çalışmalarının ara verilmeden devam etmesini isteyen Tanılır şöyle konuştu:

''Şehrimizde aşırı yağışlar nedeniyle iki kez su baskını yaşandı. Eğer Ahir Dağı'nda daha önce bu ağaçlandırma yapılmamış olsaydı yaşadığımız su baskınlarında ağır can kayıpları olabilirdi. Bugün Kahramanmaraş'ta, Karadeniz'deki şehirlerimiz gibi su baskını ve can kayıpları olmuyorsa bunun en önemli nedeni Ahir Dağı'nda yapılan başarılı ağaçlandırmadır.''

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Yılmaz da dünya nüfusunun hızla artması ve hızlı sanayileşmeyle birlikte çevrenin giderek bozulduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

''İklim, aşırı mera ve orman tahribatı ve uygulanan yanlış tarım yöntemleri ile topraklarımız erozyona daha duyarlı hale geldi. Onun için ağaçlandırmaya ve rehabilitasyona büyük önem veriyoruz. Dünya orman varlığı sürekli azalırken, ülkemiz orman varlığı artan nadir ülkelerden bir tanesidir. Günümüzde yaşanan küresel ısınma sonucunda yaşanan çevre değişikliklerine karşı alınacak en önemli tedbirlerden bir tanesi verimsiz ormanları rehabilite etmek ve uygun yerlerde ağaçlandırma yapmaktır.''

Bakanlık olarak 2008-2012 yıllarını kapsayacak şekilde 'Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı' hazırlandığını anlatan Yılmaz, ''5 yılda 2 milyon 300 bin hektar alanın ağaçlandırma ve rehabilitesine başladık'' dedi.

Toros sedirinin Türkiye için önemli bir ağaç türü olduğuna dikkati çeken Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bu ağacın kolayca işlenebilmesi, güzel kokulu ve dayanıklı olması, iri yapraklarının hayvan yemi olarak kullanılması gibi nedenlerden dolayı yaklaşık 5 bin yıldan beri tahrip edilmektedir. Biz bu tahribatı önlemek ve bu alanları artırmak için yılda 10 milyar, 5 yılda 100 milyar tohum ekimine doğru ilerliyoruz.''

Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun da Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak 14 yılda toplam 21.636 hektar alana 6056 ton sedir tohumu ektiklerini söyledi. Coşkun, yeni çalışma ile de Ahir Dağı'nda 674 hektar alana toplam 100 ton sedir tohumu ektiklerini ifade etti.

Bu arada kürsüye gelen 76 yaşındaki Mehmet Tokgöz, burada doğup burada büyüdüğünü belirterek, önceleri Ahir Dağı'nın çıplak halde kötü bir görüntüye sahip olduğunu anlattı. Kendisinin yıllardır bu bölgede yaşadığını söyleyen Tokgöz, yapılan ağaçlandırmayla bu alanın hayat bulduğunu belirtti.

Daha sonra Vali Mehmet Niyazi Tanılır, AK Partili Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Yılmaz önlüklerini giyerek dua yaptırılmasının ardından sedir tohumu ekti.

Tohum ekiminin ardından fidan dikildi. Sedir tohumu ekimine daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, muhtarlar katıldı.

Öte yandan; Muharrem ayı dolayısıyla Orman Bölge Müdürlüğü katılımcılara aşure ikram etti. (www.kanal46.com)