Alzheimer’ın ilerlemesini durdurabilecek ve beyne yaptığı olumsuz etkilerde iyileşme sağlayabilecek bir aşının iki yıl içinde piyasada olabileceği açıklandı.

Alzheimer hastalığına karşı aşı geliştiriliyor. Aşının “hastalığın kesin tedavisi bulunduğu anlamına gelmediğine” dikkat çeken uzmanlar, “Buna rağmen aşı, hastalıkla mücadelede çığır açacak bir gelişme” diye konuştular. İngiltere’de Southampton Üniversitesi Hafıza Değerlendirme ve Araştırma Enstitüsü’nden Dr. David Wilkinson, 1990’lardan beri aşı çalışmalarında yer aldığını belirterek “Eğer hastalığın erken safhalarında yapılırsa önemli ölçüde düzelme sağlayabilir, beyinde oluşacak zararı durdurabilir” diye konuştu. Dünyanın en büyük ilaç şirketleri Pfizer, Johnson & Johnson ve Elan Corporation’ın üzerinde çalıştığı Alzheimer aşısı, test sürecinde son aşamaya gelen iki Alzheimer aşısından biri.

10 BİN KİŞİDE DENENDİ

Dünyada 10 bin kişi üzerinde denenen aşının güvenlik kriterlerine uyduğu ve etkili olduğu saptandı. Aşının önümüzdeki yılın sonunda piyasaya sürülmesi için onay verilmesi bekleniyor.