Devletin engellilere evde bakım uygulaması için ailelere yaptığı para yardımı sıkı takibe alındı. 266 bin kişiye ödeme yapılırken, inceleme sonucu “suiistimal” amaçlı olduğu belirlenen 70 bin kişinin başvuruları geri çevrildi.

KADIN ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde halen 266 bin 898 kişi engelli bakım ücreti alırken, devlet, engellilere evde bakım uygulaması için ailelere yaptığı para yardımını sıkı takibe aldı.

Bu ay itibariyle 145 milyon 309 bin 947 lira toplam ödeme yapıldı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) bünyesinde kurulan “Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetleri” zaman zaman engellilerin evlerini ziyaret ederek, evde bakım ücretinin yerinde kullanılıp kullanılmadığını denetliyor.

Ev ev denetim var

İstatistiklere göre, 36 bin 107 kişinin evde bakım ücreti istemi başvuru aşamasında reddedildi. 32 bin 828 kişinin bakım ücreti de daha sonra kesildi. Evlerde yapılan denetimlerde, verilen adreste bulunmama, bakımın istendiği gibi yapılmaması ve akrabalık bağı olmayan kişiler için ödeme isteme gibi durumlarla karşılaşıldı. Denetimlerde, evde bakılmayan veya verilen yardımın amaç dışı kullanılması durumlarında engellinin kurum bakım evlerine yatırılması sağlandı. Engellilere evde bakım hizmeti, engellilik oranı doktor raporuyla yüzde 51 olduğu saptananlardan, geliri asgari ücretten az olanlara veriliyor. (Hürriyet)