Kahramanmaraş’ta kaçak ete savaş açtıklarını belirten Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı A. Kadir Arifoğlu, vatandaşın et alırken hangi konulara dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyardı. ‘Ucuz etin yahnisi yenmez’ atasözünü hatırlatan Arifoğlu, vatandaşları sağlıklı bir şekilde et almaları için telkinlerde bulundu. Arifoğlu; “Kim olursa olsun, insan sağlığı ile oynamaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Halkın sağlığı kişisel menfaatin üstündedir” dedi.

Kahramanmaraş’ta kasaptan et alan insanların aldıkları ete güvenebilmesi için kasapların vitrinlerinde ucuz et levhalarına itimat etmemelerini ve bu şekilde et satan kasaplardan et alınmaması gerektiğini ifade eden Arifoğlu; “Eğer bu şekilde et alınırsa ne eti olduğu belli olmaz” dedi.

Arifoğlu, kaçak etten uzak durulması için vatandaşın ucuz et almamalarını istedi ve şu detaylara yer verdi: “Kasapların vitrinlerinde bulunan ucuz et bulunur yazısına vatandaşların rağbet etmemeleri lazım çünkü etin fiyatı zaten belli koyun eti şuan 22 TL bu fiyatın altında bulunan etlerden alan insanların çok dikkatli olması lazım. Vatandaş ucuz et alıyor kasaptan sonra ne eti olduğunu sormuyor eğer gönül ferahlığı ile et yemek isteyenler kesinlikle şu günün fiyatı olan 21- 22- 23 TL aralığında olan etleri almaları gerekiyor.”

Etin fiyatının genelde belirgin bir fiyat olduğunu vurgulayan Arifoğlu; “17- 18 TL olan etleri alan insanlar korkuyorum ki “at eti” yiyebilirler” iddiasında da bulundu.

“BANA OY VERENLER DÜRÜSTLÜĞÜM İÇİN OY VERDİ”

Arifoğlu, ilkesinin dürüstlükten yana olduğunu vurguladı. Dürüst insana herkes oy verir diyen Arifoğlu şöyle konuştu: “Dürüstlüğümden asla vazgeçmedim bunu bilen esnaflar beni Kasaplar Odası Başkanı yaptılar şimdi ben burada açıklama yaptım diye beni hemen arayacaklar sen neden böyle açıklama yaptın başkan böyle diye? Bende buradan söylüyorum vatandaşlara kaçak et yediren kim olursa olsun karşısındayım.”

Et fiyatlarının yükselmesini besicilik yapan insanların artık bu işi yapmamasından kaynaklandığını söyleyen Arifoğlu, “Canlı hayvan diye tabir edilen olgu şu an itibarıyla yok oldu bunu içinde et fiyatı yüksek. Şu an içinde üreticide üretilen canlı hayvanda az bunun için et fiyatları çok yüksek” dedi. Arifoğlu, “etin fiyatının yüksek olması şu an için göze çarpıyor 6- 7 yıldır ete gelen bir zam yok onun için et fiyatları yüksek dedi. Üreten insan olan köylü vatandaşlarımız Kurban Bayramında şehre kurulan Hayvan Pazarlarından et alıyor diyen Abdulkadir Arifoğlu, bu durum üreten insanın kalmadığını gösterir” dedi.

“KAÇAK ET YEMEMEK KAHRAMANMARAŞLILARIN ELİNDE”

Arifoğlu; “Beni araştırmak isteyen varsa buyursun gelsin benim de kasap dükkânım var gelsinler beni de araştırsınlar, vatandaşların sağlığıyla oynayan kim varsa karşısındayım” dedi.

Arifoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti; “Vatandaş ucuza rağbet ederse bugün yemeyecek belki ama “At Etini” bir gün yiyecek. Ataların bir sözü var ‘ucuz etin yahnisi’ yenmez diye örnek veren Arifoğlu, ucuz et almamak ta vatandaşın elinde almak ta vatandaşın elinde” dedi. Kahramanmaraş’ta kasaplardan çalınan etlere de değinen Abdulkadir Arifoğlu, “çalınan etler hakkında konuşacak hem çok şey var hem de yok. Kasaptan çalan insan mutlaka kasaba yâda markete, yemek işiyle uğraşanlar ve kebapçılara satacak, işte burada tekrar başa dönüyoruz ucuz et satanlar ya bu şekilde et satıyor ya da çalıntı et diye tabir edilen hastalıklı etleri satıyorlar” Dedi. İnsanların et alırken çok dikkatli olmasını da isteyen Arifoğlu, etin belli bir fiyatı var bu fiyatın altında eğer et alınıyorsa mutlaka şüphelenilmesi lazım” dedi. Çalınan etleri hiçbir hırsız evine götürmez diyen Arifoğlu, mutlaka bu işin kolları olan yemekçilere veya tekrar aynı meslekten olan kasaplara satılır. Ucuz et yenmemesi için. Ucuz et alınmaması lazım.”

Kasapların bu tür ucuz et veya daha başka haberlerle çıkması kasaplık mesleğini onuruyla yapan insanların, kendisini geriye çektiğini vurguladığına değinen Arifoğlu; “Kasaplık mesleğini Kahramanmaraş’ta layıkıyla yapan insanlar var buna rağmen bu tür ucuz et ve daha farklı haberlerle kasap mesleğinin güzide insanlarının isimlerini dejenere ediyor dedi. Kahramanmaraş’ta kaç tane kasap var? Kasaplar odasına kayıtlımı? Vatandaşlar et alırken Bunu bir etüdünün yapmasının sağlık açısından iyi olacağını söyleyen Arifoğlu, ucuz et satan kasapların iyi araştırılması lazım. Bu tip insanların sattığına satacağına kefil olamayız” dedi.

Kasaplar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Arifoğlu, ruhsatsız kasap olduğunu da iddiaları arasında sıraladı. “17-18 TL et satanlar için ben birçok şey sıralayabilirim” diyen Arifoğlu, “Ucuz et satan kasaplar için vergi kaçırabilir, çalıntı et satıyor diyebilirim” diye de ekledi. (Haber ve Fotoğraflar: Mustafa Kılınç / MANŞET Gazetesi - www.kanal46.com)