Türk Nöroloji Derneği Nöro-otoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Çelebisoy, "Nörolojik açıdan baş dönmesine en sık yol açan hastalık migren" dedi.


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Çelebisoy, baş dönmesinin (vertigo) nedenleri ve türleriyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.


"Vertigo"nun aslında hastalık değil yakınma olduğunu, bunun altında değişik hastalıklar yattığının unutulmaması gerektiğini ifade eden Çelebisoy, baş dönmesinin bazı nedenlerinin yeni yeni anlaşıldığını söyledi.


Türk Nöroloji Derneği Nöro-otoloji (Nörolojik nedenli işitme ve denge hastalıkları) Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Neşe Çelebisoy, baş dönmesinin nörolojik kökenli olabileceği gibi iç kulaktaki rahatsızlık sonucu da ortaya çıkabileceğini kaydederek, işitme ve denge sinirleriyle beyni ve beyinciği tutan hastalıkların nörolojik kökenli olduğunu, baş dönmesi ve denge bozukluğuna yol açtığını bildirdi.


İç kulak kökenli olanların ise "iyi huylu pozisyonel baş dönmesi" ve "Meniere" hastalığı olduğunu anlatan Çelebisoy, şu bilgileri aktardı:


"Pozisyonel baş dönmesi, yatakta soldan sağa dönmek, başı yukarı kaldırmak gibi pozisyonlarla tetiklenen, saniye-dakika süren ataklarla karakterizedir. İç kulaktaki dengeyle ilişkili kristallerin, bulunması gereken yerlerden ayrılıp serbestleşmesi ve baş pozisyon değişiklikleriyle yarım daire kanalları içinde dolanarak buradaki alıcı hücreleri uyarması sonucu ortaya çıkar. Baş dönmesinin en sık nedeni olarak bilinir. Muayene sırasında bazı manevraların yapılmasıyla teşhis edilir. Saatler süren baş dönmesi ataklarına eşlik eden kulakta dolgunluk, çınlama gibi işitme değişiklikleri ise Meniere hastalığının ipuçlarıdır."


Nörolojik açıdan baş dönmesine en sık yol açan hastalığın migren olduğunu vurgulayan Çelebisoy, "Yıllarca teşhis konulamadan farklı tedaviler verilen hastaların önemli bir bölümünün migren olduğu son 10 yılda fark edildi" dedi.
(AA)