Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Günseli Şefika Pancar, berberlerdeki havluların tek kullanımlık olması ve tıraşta kullanılan malzemelerin sterilize edilmesinin sağlık açısından gerekli olduğunu söyledi.


Her insanın cilt tipi ve yağlanma oranı sorunlarının farklı olduğunu belirten Samsun Medical Park Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Günseli Şefika Pancar, “Cilt tipi ve yapısına göre uygulanan yöntemler ve kullanılan malzemeler farklılık arz eder. Aksi takdirde deri buna daha fazla tepki vererek yeni sorunlarla karşımıza çıkar. Deri tipine, cildin özelliklerine, farklılıklarına ve sorunlarına karar verecek olanlar ise hekimlerdir, kuaförler değil. Maske de deriye ekstra uygulanan bir yabancı maddedir. Tahriş, kızarıklık, alerjik sorunlardan tutun da aknelerde artış, lekelerde belirginleşme, yeni leke oluşumları, ciltte sarkmalar ve erken yaşlanma da yanlış kullanılan ürünler sonucunda olabilmektedir. Bu nedenle bu tür işlemlerin ve tavsiyelerin dermatologlar tarafından önerilmesi gerekir. Örneğin bir dermatolog saç kesemez gibi” dedi.


"KULAK KILLARINI YAKMAYIN"


Berberlerin erkeklerin yüzündeki kısa sakalları ve kulak kıllarını yok etmek için yakmalarının yanlış olduğunu ifade eden Pancar, “Yüz derisi, kulak derisi en sık bu duruma maruz kalan yerlerdir. En önemlisi ise bu bölgelerin vücuttaki en hassas bölgelerden birkaçını oluşturmasıdır. Yakma sonrasında oluşabilecek hasarlar sadece deriyi ilgilendirmeyebilir. Özellikle burun kılları ve kulak kılları vücudun dış ortamdan gelen tehditlere karşı savunma mekanizmasını oluşturur. Burada oluşabilecek dengesizlikler kişinin bağışıklık sistemini kötü yönde etkiler. Deride ise lekelenme, enfeksiyona yatkınlık, fazla doku oluşumu, yanık oluşumu gibi birçok sorunlarla karşılaşılabilir. Biz bu anlamda özellikle sakal batıklarından kurtulmada doktor kontrolünde lazer epilasyon yöntemini iyi bir seçim olarak kullanıyoruz” diye konuştu.


BULAŞICI HASTALIK KAPMA DURUMU


Berberlerin dükkanlarındaki havluları hemen hemen bütün tıraşa gelenlerin yüzlerine ve saçlarına sürdüklerine dikkat çeken Uzm. Dr. Günseli Şefika Pancar, “Tıraş işlemi sonrasında çoğu zaman deri bütünlüğü bozulur ve kanama sık rastlanılan bir durumdur. Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda bulaşıcı hastalık kapma oranı artar. Mantar enfeksiyonu, uçuk enfeksiyonu, bakteriyel diğer enfeksiyonlar, siğiller, molluskum kontagiosum hastalığı, hepatit B ve C hastalığı, AIDS virüsü, frengi hastalığı, suçiçeği gibi pek çok bulaşıcı hastalık kan teması ve direkt temasla kolayca bulaşabilir. Havluların yüksek ısıda dezenfeksiyonu bu konuda çok önemlidir. Mümkünse tek kullanımlık olmalıdır” şeklinde konuştu.


"BULAŞICI KAN VE DERİ HASTALIKLARI ARTMAKTA"


Berberlerin ustura ile insanların yüzünü yanlışlıkla kestiklerinde enfeksiyonlar, yara izi kalması ve keloid denilen doku toplamasının oluşabileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Günseli Şefika Pancar, “Burada örnek vererek yola çıkarsak daha anlaşılır olur. Usturayı bizim gerek ameliyathane şartlarında gerekse günübirlik işlemlerde kullandığımız cerrahi aletlere benzetebiliriz. İkisi de ciltte tahrişe neden olabilir kesikler de illaki olacaktır. Nasıl cerrahi aletler iyi sterilize edilmesi gerekiyorsa, aynı mantık usturada da böyledir fakat ne yazık ki bu sterilizasyona yeteri kadar dikkat edildiği söylenemez. Bu şekilde bulaşıcı kan ve deri hastalıkları her geçen gün artmaktadır. Hasta hepatit B veya C hastalığı şeklinde karşımıza çıkmakta ve bunu nereden kaptığının farkına varmadan bir berber usturasından karaciğer hastalığına uzanabilecek yol mümkün olmaktadır. Aynın zamanda kesik sonrası enfeksiyonlar, yara izi kalması, keloid denilen doku toplaması diğer oluşabilecek sorunlardır” açıklamasında bulundu.


"HER GÜN TIRAŞ OLMAYIN"


Her gün tıraş olmanın cildin yararlı nem tabakasının kaybına neden olacağının altını çizen Pancar, şu bilgileri verdi: “Her gün tıraş olma işini her gün saç yıkamaya benzetebiliriz. Nasıl her gün saç yıkamayı önermiyorsak her gün tıraş olunması da cildin yararlı nem tabakasının kaybına neden olacaktır. Ayrıca deride normalde bulunan yaralı bakteriler de ortadan kalkarak deri savunmasız kalacaktır. Jilet veya makine kullanımı iyi bilindiği takdirde her ikisi de uygulanabilecek yöntemlerdendir. Fakat kişisel farlılıklar arz eder biz bazı hastalarımıza makine, bazılarına jilet ile tıraş öneriyoruz. Tıraş sonrası surata sürülen losyon cilde uygun olmalıdır. Deriye uygulanan her madde ve içerikleri bizim için önemlidir. Fakat kolonya tarzında tıraş losyonları ciltte tahriş oluşturabileceğinden önermiyoruz. Bizim için önemli olan tıraş sonrası cildi uygun bir nemlendirici ile nemlendirmektir. Deri bakımı vücudumuzun en büyük organı olan deri için önemlidir. Tıraş, epilasyon yöntemleri, lazer epilasyon, deriye uygulanan maddeler, işlemler, temizleme yöntemleri gibi sıkça yaptığımız işlemler olmasına rağmen biraz da dikkat etmeden bilinçsizce hareket ettiğimiz alanlardır. Aslında küçük bir dikkatsizlik deri hasarının yanı sıra bulaşıcı kan hastalıkları gibi ciddi sorunlara da yol açabilir. Bu konuda bilinçlenmemiz için profesyonel anlamda hekimlerimizden yardım almalıyız.”


(İHA)