Kahramanmaraş'ta doğaya bırakılan 38 kınalı keklik, takılan telemetri cihazıyla takip ediliyor.


Kahramanmaraş'ta kınalı kekliklerin doğal ortamlarına adaptasyonunu araştırmak amacıyla popülasyonu artırmak için doğaya salınan 38 kınalı keklik, takılan telemetri cihazı ile takip ediliyor.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile bazı özel sektör kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin son yıllarda doğaya farklı hayvan türleri, özellikle de keklik ve sülün bıraktığını söyledi.


Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü bünyesinde Gaziantep, Malatya ve Kahramanmaraş'ta yaban hayvanı üretim istasyonları bulunduğunu belirten Deligöz, bu yıl içerisinde 47 bin kınalı keklik yetiştirildiğini ifade etti.


Kahramanmaraş'taki üretim istasyonununda ise 14 bin keklik üretildiğini vurgulayan Deligöz, bunların doğaya salınmak üzere Türkiye'deki 30 değişik ile gönderildiğini aktardı.


Kekliklere telemetri cihazı takıldı


Deligöz, doğal popülasyonun artırılması amacıyla doğaya salınan kekliklerin doğal ortamlarına adaptasyonları hakkında Türkiye'de yapılmış bilimsel bir araştırma bulunmadığını söyledi.


Yetiştirilen kekliklerin doğaya salma çalışmalarına temel oluşturmak üzere kekliklerin doğal ortamlarında yaşama ve üreme oranlarının bilinmesi gerektiğine işaret eden Deligöz, bu kapsamda "Kekliklerin Doğaya Uyum Adaptasyonu Araştırma Projesi"ni hayata geçirdiklerini ifade etti.


Yetiştirilen 100 kınalı kekliğin Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Avşar Yerleşkesinde doğaya bırakıldığını anlatan Deligöz, şöyle devam etti:


"Sahada yapılan gözlemlerin olumlu sonuç vermesi üzerine radyo-telemetri takip cihazları satın alınarak, KSÜ Ziraat Fakültesi ile protokol yapıldı. Kahramanmaraş Kapıçam Kınalı Keklik Üretme İstasyonu'nda yetiştirilen 35 kınalı keklik radyo-telemetri takip cihazı takılarak, iki ay önce yerleşke alanına bırakıldı. Cihaz takılan 5 kekliği de yeni doğaya saldık. Projeyle kekliklerin adaptasyonları, barınması, beslenmesi, üremesi ve yırtıcılardan korunması gibi konular araştırılıyor."


Keklikler 5,5 ay izlenecek


Araştırma neticesinde iki ay önce bırakılan kekliklerden birinin yılan tarafından zehirlendiğini, diğerinin de tilkiler tarafından yendiğinin tespit edildiğini dile getiren Deligöz, "İstasyonlarımızda üretilen yaban hayvanlarının çevreye adaptasyonlarının bilimsel ve teknik anlamda ortaya konması için cihazın pil ömrü olan 5,5 ay süreyle keklikler sahada takip edilecek. Bu sayede üretme istasyonlarımızda üretilen yaban hayvanlarının çevreye adaptasyonları bilimsel ve teknik anlamda ortaya konacak" dedi.


Projenin Türkiye'de ilk defa uygulamaya konulduğunu aktaran Deligöz, ekiplerin keklik bırakılan bölgeye günlük olarak giderek, sinyal vericiler sayesinde elde edilen verilerin kayıt altına alındığına işaret etti.


Projenin çıkarılacak yol haritası için önemli olduğunu vurgulayan Deligöz, şunları kaydetti:


"Gelecek yıllarda en azından doğaya saldığımız kekliklerin ekosistem içerisinde ne kadarının yaşadığı ve ne kadarının yırtıcılar tarafından yok edildiği tespit edilecek. Bu da bizim önümüzü açacak. Ülkemizde çeşitli çevresel etkiler ve insan baskısı nedeniyle bozulan doğal dengenin tekrar tesis edilmesi ve nesli tehlike altında olan yaban hayvanlarının korumasına yönelik bu tür faaliyetlerimiz devam edecek. Doğal mirasımızın bir parçası olan yaban hayvanı türlerini ve onların yaşadığı habitatları koruma için tedbirler almaya devam edeceğiz."


(AA)