Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde stant açarak,  kronik böbrek rahatsızlığı konusunda halkı bilgilendirdi. Halk Sağlığı Müdürlüğü uzmanları, obezite ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar hakkında da ziyaretçilere uyarıcı, aydınlatıcı bilgiler verip, ücretsiz tansiyon ölçümü yaparak broşürler dağıttı.


Kahramanmaraşlıların yaşam merkezi haline gelen Piazza AVM, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kronik böbrek rahatsızlıklarına dikkat çekmek için açılan standa ev sahipliği yaptı. Dünyada her 10 kişiden birinde kronik böbrek rahatsızlığı görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, "Böbrek Yaşamdır! Böbreklerinizi Koruyun", başlıklı afişlerle halkın ilgisini çekmek istediklerini belirterek şöyle dediler:


"Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek yetmezliği kritik düzeye ulaştığında vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her on kişiden birinde kronik böbrek yetmezliği varken, ülkemizde bu durum daha kötüdür. Türkiye'de her 6-7 kişiden birinde kronik böbrek yetmezliği vardır. -Şeker hastalığınız var mı? Kan basıncınız yüksek mi? Kalp hastası mısınız? Ailenizde böbrek hastası var mı? Kilonuz fazla mı?- eğer bu sorulardan birine ‘evet’ diyorsanız risk altındasınız demektir. Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon ve obezite ise kronik böbrek rahatsızlığını tetikleyen en önemli faktörlerdir"


 “Yaşlılar toprağı tutan çınar gibidir”


Halk Sağlığı Müdürlüğü uzmanları, Kahramanmaraş Piazza AVM ziyaretçilerinin büyük ilgi gösterdikleri etkinlik sırasında "Yaşlılar toprağı tutan çınar gibidir" başlığıyla da çalışmalar yaptı. Uzmanlar, bu çalışma sırasında "Aileleri veya çocukları tarafından kendilerine bakılmayan yaşlılarımıza yaşlı bakım hizmeti devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Devletimizin imkanlarını her geçen gün, daha fazla bakıma muhtaç insanlarımıza ulaştırmak öncelikli hedefimizdir." diye konuştular.


Piazza hem eğlendiriyor, hem bilgilendiriyor


Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün çalışmaları Piazza’ya alışverişe gelen ziyaretçiler tarafından dikkatle takip edildi. Piazza ziyaretçileri, uyarıcı ve aydınlatıcı bilgileri nedeniyle görevlilere ve Piazza yetkililerine teşekkür ettiler. Ziyaretçiler, “Piazza’da her defasında farklı etkinliklerle karşılaşıyoruz. Aynı gün içinde farklı etkinlikler ile hem eğleniyoruz hem de bilgileniyoruz” dediler.