Özel Sani Konukoğlu Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım: "Tamponsuz burun ve sinüs cerrahisi, daha konforlu ve emniyetlidir"


GAZİANTEP (AA) - Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Yıldırım, tamponsuz burun ve sinüs cerrahisinin daha konforlu ve emniyetli olduğunu belirtti.


Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, tıbbi tedavisi mümkün olmayan burun tıkanıklıklarında veya burun içi bir kitlenin varlığında burun ve sinüs cerrahisinin uygulandığını bildirdi.


Burun içi veya dışının, kıkırdak ve kemik eğrilikleri sonucu oluşmuş hava tünellerindeki darlıklara bağlı cerrahiler uygulanabildiğini vurgulayan Yıldırım, "Bu cerrahilerden septoplastide burun içi, septorinolastide ise hem burun içi hem de burun dışındaki kemik veya kıkırdak eğrilikleri düzeltilerek burundaki daralmış hava tünelleri açılır" ifadelerini kullandı.


Kronik sinüzitte sinüs boşluklarının burun içine açıldıkları kanallarda daralma ve tıkanmaların varlığından bahseden Doç. Dr. Yıldırım, bu tıkanmaların sinüs salgılarının akmasına ve sinüs içine hava girmesine engel olarak, devamlı bir enfeksiyon ortamı yarattığını aktardı.


Ağızdan alınan ve burun içi yıkama sonrası buruna uygulanan ilaçlar ile sinüs kanallarının açılmadığı durumlarda, cerrahi olarak bu kanalların genişletildiğini ve sinüslerin içlerinin boşaltıldığını vurgulayan Yıldırım, kanalların yeniden daralmaması ve sinüs içlerinin dolmaması için bir süre daha burun içi yıkamaya ve ilaç kullanımına devam edildiğini anımsattı.


"Burun tıkanıklığının tek taraflı olduğu durumlarda kitle veya yabancı cisim varlığı düşünülmesi gerekir" diyen Yıldırım, böyle durumlarda tanı ve tedavi amaçlı cerrahi uygulandığına vurgu yaptı.


Tampon uygulamamak için tampon ihtiyaçlarının cerrahi öncesinde ve cerrahi sırasındaki uygulamalar ile ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Yıldırım, şunları kaydetti:


"Cerrahi öncesi kan sulandırıcı ilaçlar ilgili hekimlerden gerekli izinler alınarak kesilmelidir. Tansiyon kontrolü yapılarak, yüksekse tansiyon düzenlenmeli, gerekli kan testleri ile pıhtılaşma kontrol edilmelidir.Burun damar ve sinirlerin, burun içine giriş yerlerine anestezi blokları uygulanarak, genel anestezide gazlar yerine damar içi ilaçlar kullanılarak kanamasız ortam oluşturulmalı ve kanamasız bir cerrahi tekniği ile künt diseksiyon yerine, doğru planda keskin diseksiyon tekniği uygulanmalıdır."


Tampon kullanımını engelleyen tekniklerin tampona göre daha güvenli ve konforlu olduğunu, ancak az sayıda hasta grubunda bu tekniklere rağmen burun içi tamponlama gerekebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Yıldırım, "Tamponsuz burun ve sinüs cerrahisi, daha konforlu ve emniyetlidir" diye konuştu.


(AA)