Adana'da müftü domuz gribinden korunmak için cemaatten seccade ve tespihlerini getirmesini istedi.

Çanakkale'de de virüsün yayılmasını önlemek için camilerde tespihlerin kaldırılması istendi.

Adana İl Müftüsü İsmail Canbolat, vatandaşların ibadet edecekleri camiye gelirken domuz gribine karşı seccade ve tespihlerini yanlarında getirmelerini tavsiye etti.

Canbolat, Türkiye'de de ölümlere neden olan domuz gribine karşı İl Müftülüğü olarak önlemler alma konusunda çalışma başlattıklarını söyledi.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen doktorlar tarafından kent merkezindeki camilerde görev yapan imamlara, korunma yollarına ilişkin seminer verildiğini belirten Canbolat, bu bilgilerin de hutbe ve vaazlarda vatandaşlara aktarıldığını ifade etti.

Canbolat, vatandaşların ibadet sırasında el ve yüzlerinin halıyla temas etmesini önlemek amacıyla seccadeleri ve tespihlerini yanlarında getirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Camilerde genel temizliğin de söz konusu olduğunu anlatan Canbolat, şöyle konuştu:
“Belirli aralıklarla temizlik yapılan camilerde hijyen konusuna daha fazla ağırlık verilerek cemaat olası risk durumundan korunacak. Vatandaşlar bu önlemlerin yanında ibadet sırasında maske takabilir, tokalaşma ve öpüşme konusunda hassas davranabilir. Gribal enfeksiyon belirtisi olan vatandaşların da sağlık kuruluşuna başvurup, kendilerini iyi hissedene kadar evlerinde dinlenmelerinde yarar var.”

Çanakkale Müftüsü Kamil Baran, Domuz gribi virüsünün yayılmasını önlemek için il genelindeki camilerde tespihlerin kaldırılmasını istediklerini bildirdi.

Baran, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de de ölümlere neden olan domuz gribinin (H1N1) yayılmasını önlemek için ortak kullanım alanı olan camilerde önlem aldıklarını söyledi. Baran, bu çerçevede her gün yüzlerce kişinin kullandığı tespihlerin Çanakkale'deki camilerde kaldırılması konusunda uyarıda bulunduklarını ve bazı camilerde de tespihlerin kaldırılmaya başlandığını kaydetti.

Müftü Kamil Baran, “Namaz sonrası zorunluluk olmamasına rağmen vatandaşların şaşırmamak için kullandığı tespihler, her gün birçok farklı kişinin eline değiyor. Günde beş vakit farklı insanlar tarafından kullanılan tespihleri, grip virüsünün yayılmasında rol oynayabileceği için yasakladık” dedi.

Kamil Baran, vatandaşlardan kendi tespihlerini kullanmalarını istediklerini de ifade ederek, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz hafta cuma hutbesinde konuyla ilgili bilgiler verdik. Cemaatten, hastalığa karşı duyarlı olmasını ve risk olan kış aylarında kişisel temizliğe dikkat etmelerini istedik. Camilerin ortak kullanım alanları olan kapı kolları, abdesthane muslukları ve terliklerin dezenfekte edilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü'nün önerilerini, cami görevlilerinin cep telefonlarına kısa mesaj olarak gönderdik. Bunun dışında ek kontenjan ile hacca gidecek hacı adaylarına grip aşısı yapılması için İl Sağlık Müdürlüğü ile irtibata geçerek, yeterli aşının teminini sağladık. 220 hacı adayına Domuz gribi aşısı yapılacak.”

hurriyet.com