Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, "TEMA, HES'lerin yapımına karşı değil" dedi.

TEMA Kahramanmaraş Şubesi'ni ziyaret eden Prof. Dr. Doğan, İl Temsilcisi Cafer Kalalı ve üyelerle bir araya geldi. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Doğan, Hidro Elektrik Santralleri'nin (HES) yapımına ilişkin bilimsellikten uzak kararların alınabildiğini söyledi. Konuyla ilgili olarak hangi şartlarda HES yapılmasını ortaya koyan çalışmalar yaptıklarını ve bunu da Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlara ilettiklerini ifade eden Doğan, karşı olmadıkları konunun ise uygulamalar olduğunu belirtti.

HES yapımında öncelikli olarak havzaların bütüncül olarak ele alınması gerektiğini dile getiren Doğan şunları söyledi:

"Tabi TEMA HES'lerin yapımına karşı değil. HES'lerin bugünkü uygulamasına karşı. Çünkü enerji her zaman lazımdır. Enerji olmazsa kalkınmanız olmayacaktır. Ama HES'lerin yapımında bazı kurallar var. O kurallardan bir tanesi, havzanın bütüncül olarak ele alınması dediğimiz olay. Yani bir kesiti Hes yapacaksanız öbür kesitler de etkileniyor. O bakımdan havzayı bütüncül olarak ele almak gerekiyor. İkincisi ekolojik yaşam suyu dediğimiz bir su miktarı vardır. Ekonomik yaşam suyu miktarlarını da son zamanlarda tanımladılar. Ona da şöyle deniyor, 'Orada yaşayan canlıların hayatiyetinin devam ettirilmesi açısından minimum su.' O bakımdan TEMA'nın bire bir HES'lere karşı sürülmesi yanlış olur. Enerjiye evet ama bilinçli, eko sistemi bozmayan, Ekolojiyi düzenleyen, doğaya zarar vermeyen bu kurallara riayet eden bir sisteme niçin 'hayır' diyelim."

İkizdere Hidro Elektirik Santralleri konusunda yöneltilen soruları da cevaplandıran Doğan, burasının SİT alanı olarak ilan edilmesinin bazı yetkililer tarafından rahatsızlıkla karşılandığını öne sürdü. Bu kararı veren insanların ülkenin ve nesillerin geleceğini düşündüğünü savunan Doğan sözlerini şöyle tamamladı:

"Aslında bu karar kesinlikle ülkenin geleceğini, nesillerin geleceğini düşünen kurulların aldığı bir karardı. Şimdi SİT alanlarının yeniden gözden geçirilmesi söz konusu. Fakat bu SİT alanlarının yeniden gözden geçirilmesini yaparken, Çevre Ve Orman Bakanlığı'na büyük yetkiler verilmekte. Eğer bir alanda kültür varlıkları da varsa 'Kültür Ve Turizm Bakanlığı'nın ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın uzlaşamadığı bir konu varsa Çevre Ve Orman Bakanlığı'nın almış olduğu karar geçerlidir' diye bir madde koymuşlar. Bu meclisten geçmek üzere. Burada tabi çok sakat olaylar var. Bir su meclisi gibi ya da ne bileyim SİT alanlarını düzenleyen bir kurul oluşuyor. 20 kişiden oluşuyor bu kurul, bunun 4 tanesi bilim adamlarından, 2 tanesi sivil toplum örgütlerinden 14 tanesi de bürokrasiden. Şimdi bürokrasinin karar verdiği bir yerde hiçbir zaman tarafsızlıktan bahsedemezsiniz. Ama demokratik bir ülkede, demokrasiyi savunan bir ülkede bunun böyle olmaması lazım. Çoğunluğun kesinlikle tarafsız, etkisiz ve bilinçli insanlardan oluşması lazım."

Uzun yıllar Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevinde de bulunan Prof. Dr. Doğan, daha TEMA üyeleri ve eski öğrencileri ile sohbet etti. (www.kanal46.com)