Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı bünyesinde "Evlilik Öncesi Genetik Danışmanlık Hizmeti" verilmeye başlandı. Evlilik öncesi genetik danışmanlık hizmetinin verilmesinin toplum sağlığı açısından önemli bir boşluğu dolduracağını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Cihangir Özkınay, "Akraba evliliklerinin toplumumuzda hala yüksek bir oranda sürmesinin, genetik hastalıklar ve doğumsal anormalliklerin artışındaki etkisi defalarca vurguladığımız bir gerçektir. Toplumda taşıyıcılık oranları düşük hastalıkların ortaya çıkma riskini önemli derecede arttıran akraba evlilikleri durumunda çiftlerin mutlaka genetik danışmanlık alması gereklidir" dedi.

Genetik hastalıkların her geçen gün yeni teknolojilerin bu alan katkısıyla daha çok tanımlanabilir ve önlenebilir bir özellik kazandığını vurgulayan Prof.Dr.Özkınay, "Günümüzde çok sayıda genetik hastalık rahatlıkla tanımlanabilmektedir. Hastaların çoğu özellikle anne karnında tanısı konulabilen hastalıklar için bir gebelik oluşması durumunda hekime başvurmaktadır. Oysa, daha önceden ailede var olan bir hastalık kesin bir genetik tanı almadan, anne karnındaki bebek için bu tanıyı koyabilmek çok zor ve uzun süren işlemlerden geçmekte, bazı durumlarda ise o gebelik süresini dahi aşabilmektedir. Bu yüzden genetik hastalık hikayesi olan her ailenin, ilerideki gebeliklerinde ya da çocuklarının evlilikleri durumunda ne kadar risk altında olacakları ve bu riskin nasıl yönetileceği konularında bilgilendirilmeleri daha erken dönemde olmalı ve hazırlıkları önceden yapılmış bir biçimde, yeni teknolojilerden maksimum seviyede yararlanma şansını kazanmalıdır. Bu yüzden toplumun en küçük sosyolojik birimi olan aile kurulmadan önce alınacak bilgiler, birçok genetik hastalığın tanı, önlem ve tedavisinde önemli avantajlar sağlayacaktır" diye konuştu.

Evlilik öncesi genetik danışmanlık hizmeti ile sadece akraba evlilikleri durumunda artmış riskli durumların değil, aynı zamanda toplumda yüksek sıklıkta olan genetik hastalıklar için de önlem alınabilme şansının sağlanabileceğini açıklayan Prof.Dr.Özkınay, "Evlilik öncesi, evlilik kararındaki çiftlerin , planlı bir gebelik sağlanması ve öncesinde genetik hastalıklar açısından bir risk altında olup olmadıkları, varsa böyle bir risk açısından alınması gereken önlemler çok önemlidir" dedi.