Kahramanmaraş’ta felç geçiren 74 yaşındaki hasta Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde (SUAH) gerçekleştirilen başarılı ‘beyinden pıhtı çekme’ işlemi sonucunda sağlığına kavuştu.


Kahramanmaraş Göksun Devlet Hastanesinden inme teşhisi ile KSÜ SUAH’a sevk edilen Ökkeş Abacı’ya nöroloji kliniğinde yapılan ilk değerlendirmede bilincinin kapalı, konuşma ve anlamasının bozuk olduğu gözlenirken, hastanın sağ kol ve bacağında felç olduğu saptandı.


DAMARI TIKAYAN PIHTI ÇIKARTILDI


74 yaşındaki Ökkeş Abacı şikayetinden 5 saat sonra anjiyografi ünitesine alınarak KSÜ SUAH Girişimsel Nöroloji ve Kardiyoloji ekibi: Prof. Dr. Sami Özgül, Prof. Dr. Mustafa Gökçe, Uzman Dr. Ünal Öztürk ve Uzman Dr. Erdem Özyurt tarafından beyin içi damarı tıkayan pıhtı yaklaşık 2.5 saatlik bir çaba sonucunda çıkartıldı. Yapılan başarılı ameliyatın ardından hastanın bilinci açılarak, felç olan kol ve bacağı da tamamen düzeldi.


TÜRKİYE’DE AZ SAYIDA MERKEZDE YAPILABİLİYOR


Felç geçiren insanların kısa sürede hastanelere başvurmaları halinde uygun hastalarda beyinden pıhtı çekme işlemi yapılabiliyor. Yeni olan bu tedavi yöntemi Türkiye’de gerekli altyapıya sahip az sayıda merkezlerde yapılabilirken, KSÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde de uygun hastalarda yapılmaya başlandı.