Kahramanmaraş’ta çetin kış şartlarından dolayı yiyecek bulmakta zorlanan geyikler için Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından Başkonuş yaylasının çeşitli bölgelerine yem bırakıldı.

Kar yağışıyla birlikte yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanlarına Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yem bırakmaya devam ediyor. Önceki günlerde Ahırdağı mevkiinde bulunan Keklikler için yem bırakan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri bu kez de Başkonuş yaylasında yaşamlarını sürdüren yaklaşık 90 geyik için çeşitli bölgelere yem bıraktı. İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak ve ekibi yaklaşık bir metre karda mücadele ederek geyikleri unutmadı.

Gerek doğal hayatın gerekse av ve yaban hayatın sürdürülebilirliği açısından kış mevsiminin yoğun geçtiği aylarda yem bırakma faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Çanak; “Buradaki amacımız daha önce doğal hayata bıraktığımız geyiklerin karın yoğun olması sebebiyle yem sıkıntısı olabileceği düşüncesiyle onların yem ihtiyacını karşılamaktı. Geçtiğimiz günlerde Ahır Dağına bırakılan kekliklere yem bıraktık. Önümüzdeki günlerde de yem bırakma faaliyetlerine Elbistan’da devam edeceğiz” diye konuştu.

1986 yılında 4 tane olarak yetiştirilmeye başlanan 1998 yılında 35 adet olarak yaban hayata bırakılan ve bugün itibarıyla sayıları yaklaşık 90 olan geyiklerin çevre köylerle birlikte Suçatı köyüne kadar gittiği duyumlarını aldıklarını vurgulayan Çanak, Suçatı Köyüne gidişiyle ilgili Vali Tanılır ile bir anısını anlattı. Çanak “Geçtiğimiz yıl içerisinde sayın valimiz beni arayarak ‘başınız sağolsun’ ibaresini kullandıktan sonra hayırdır dediğimde ‘Müdür Bey bir geyiğiniz sabah saatlerinde Suçatı köyünde trafik kazasına sebebiyet vermiş ve ölmüş’ dediğinde o an anladık ki geyiklerimiz Suçatı köyüne kadar gidiyor. Bize gerek Kahramanmaraş’ın merkez köylerinde gerekse Andırın’ın bazı köylerinde geyiğe rastlandığını duyuyoruz” dedi.

Vatandaşların özellikle yaz ayranda Başkonuş yaylasına gittiklerinde geyikleri rahatlıkla görebileceklerinin altını çizen Çanak; şunları söyledi: “Başkonuş’un yaklaşık iki yıl önce gelişim planını yaptık. Bu gelişim planı doğrultusunda Kasım ayı içerisinde 28 yıllığına ihale yaptık. Bu bağlamda gelişim projesi çerçevesinde ihaleyi alan firma 4 yıl içerisinde bu gelişim projesinin her yıl yüzde 25’ini hayata geçirme zorunluluğu var. Bu projeler arasında öncelikle içme suyu altyapı hizmetleri, elektrik işleri ve akabinde sportif alanda kullanılmak üzere futbol, voleybol, basketbol sahaları yapacak. Başkonuş yaylası turizm açısından önem arzeden bir yer. Ayrıca 40 tane çadır ve 10 tane karavan turizmi yapacak ve gelen misafirlerin geceleme imkânı olacak.”

Yaklaşık 4-5 ay önce biri Suçatı köyünde olmak üzere iki tane geyiğin de Başkonuş yayla yolunda trafiğe kurban gittiğini de vurgulayan Çanak; “Sürücülerimizin Andırın istikametine giderken çok dikkatli ve yavaş olmaları gerekir. 3 geyiğimizi trafiğe kurban verdik. Bu tabloların yaşanmaması için sürücülerimizin mutlaka daha yavaş olması gerekir” diye konuştu. (www.kanal46.com)