Hemşireler; hastane ortamında sessizlik gerektiğini anımsatan klasik, kepli fotoğraf görüntüleri dışında size ne anımsatır? Görevleri nelerdir? Nasıl yetişirler? Hangi koşullarda çalışırlar? Hangi riskleri alırlar? Bu konuları hiç düşündünüz mü?

Ben sorunları ve sorumluluklarıyla Türk toplumunda hemşirelik mesleğinden söz etmek istiyorum.

İnsanın insana yardım etmesiyle başlayan daha sonra eğitimi gerektirir bir meslek haline dönüşen hemşirelik mesleği; bireyin, ailenin, toplumun sağlığını korumak daha iyiye götürmek ve sağlığı bozulmuş kişiyi hastane ve aile çevresi el birliğiyle iyileştirmeye yönelik bir sağlık disiplinidir ki, bu da hemşirelik hizmetlerinin planlanmasını, örgütlenmesini, değerlendirilmesini ve bu hizmeti gerçekleştiren eğitimi içerir. Daha önceleri sağlık okullarında eğitimi verilen tercih edilmez bir meslek iken şimdi üniversitelerimizin tercih edilir bölümleri arasındadır.

Ülkemizde her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında "Hemşirelik Haftası" kutlamaları tertiplenmektedir. Bu etkinliklerin amacı, ülkemiz sağlık politikası çerçevesinde her yıl hemşireliğin görev ve sorumluluklarını yeniden gündeme getirerek tartışmak, bilimsel gelişmeleri sergilemek ve bu alanda yeniden şuurlanarak ülke sağlığına katkıda bulunacak verileri toplamaktır.

Hemşire, çoğunlukla uygulama eksiklikleri ile hastanelerde, sağlık ocaklarında dispanserlerde, toplum sağlığı merkezlerinde veya aile sağlığı merkezlerinde işe başlar ve karşısına hemşirelik işlemleriyle ilgisi olmayan bir dolu bürokratik işlemler çıkar. Yığınla kâğıt doldurur, hastayı değil yatış kâğıtlarını karşılar, dosyalar, evraklar, kâğıtlar arasında boğulur gider. Bunlar ve tedavi olayı tüm zamanını doldurur. Bakıma sıra gelmez ve gidereke hemşirenin hasta bakımı denilen bu en güzel görevi unutulur gider. Her sağlık kuruluşunda hemşirenin önce bürokratik işlemlerden kurtarılıp ki bunlar apayrı bir departmana yaptırılabilir. (yeni oluşlar başlamıştır.) Sağlık hizmetlerinin istenilen düzeye getirilmesi için ivedilikle alınması gereken ilk önlem olduğu kanısındayım.

İkinci olarak, mesleğe başlayan hemşirenin sosyal sorunlarının elden geldiğince azaltılmasıdır. Çünkü sağlık hizmetleri dikkat, beceri ve tam kendini verme olayı ile gerçekleştirilir. İnsana, makineye yapılan yanlış yapılamaz. Yapılırsa dönüşü yoktur, onarılamaz.

Hemşirelik mesleğinin diğer meslek gruplarından bir farkı vardı. Hemen hepimiz kadınız ve çoğumuz anneyiz. Çalışma saatleri sabah başlayıp akşam bitmez.. Geceleri hafta sonları ve bayram günleri nöbet tutarız. Bizlerin çocukları her iki bayramdan birini mutlaka bizsiz giyinirler ve ilk ziyaretlerini hastanelere yaparlar. Diğer çalışan annelerin çocuklarından daha çok annesizdirler. Türkiye genelinde çocuklarımızın bakımı için güvenli yerler açılmasını bekliyoruz.

Hemşirelik, temelinde sevgiye en çok gereksinimi olan meslektir. Varılması gereken noktaya varabilen hemşire bakımı sevgiyle veren hemşiredir. Ancak normalde herkesin yaşamında birkaç kez yaşadığı acıları bizim her gün paylaştığımız, her gün o büyük acılardan küçük bir parçayı yüklendiğimiz ve bunları biriktirdiğimiz, sonunda yıprandığımız bilinir mi acaba? Hemşirenin nasıl olması gerektiği, nasıl davranması gerektiği hep tartışılır, hemşireye nasıl davranılacağı düşünülür mü hiç?

Biz Türk Hemşireleri, kendi çabamızın dışında tüm toplumu ilgilendiren mesleğimizin istenen düzeye gelmesi için sizlerin de desteğinizi istiyoruz. Hemşirelik eğitiminin standartlaşması, bilimsel çalışma olanağının önünün açılması mesleğimizin gelişmesi açısından oldukça önemli bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Yasanın değiştirilmesi, mesleğin statüsünü geliştirecek, toplumun sağlık düzeyinin yükselmesine katkıda bulunacak, hemşireliği bağımsız bir meslek haline getirecektir.

Çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışan, insanlığa en gerçek manada hizmet yolunun tutmuş biz hemşirelerin bir araya gelerek, fikir birliği yaparak, mesleki gücümüzün daha da artacağına inanarak; bu birlik beraberlik ve dayanışmanın gelecekte de devamını diler, tüm meslektaşlarımın Hemşirelik Haftası'nı kutlarım.

Tüm meslektaşlarıma meslekteki Ulasal ve Uluslararası yenilikleri izlemek meslektaşları ile ilişki kurmak yönünde yarar sağlayacağına inandığım tüm Hemşireler Derneğine ve yararına inandıkları SENDİKALARA üye olmaları dilerim.

OLCAY KAPUKAYA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Hak Sendikası
(Sağlık Haksen) Kahramanmaraş
İl Temsilcisi