Sosyal Güvenlik Kurumu, Başkent'te 14 hastanede yaptığı incelemelerde 200'ün üzerinde ölüye ilaç yazıldığını belirledi.

Devletten para koparmak için 34 kutu yazılması gereken bir ilacın 54 bin kutu yazıldığı tespit edildi.

SGK Başkanı Fatih Acar, hastanelerde dönen yolsuzlukla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ankara'da 14 hastanenin harcamalarında yapılan denetimlerin ardından sağlık harcamalarının inişe geçtiğine işaret ederken, kontrol edilmeyen sağlık kuruluşlarında artış trendinin devam ettiğini belirtti. Acar, ilginç usulsüzlüklere şu örnekleri verdi: "Ölmüş 200'ün üzerinde insana reçete yazıldığını, 34 kutu yazılması gereken bir ilacın 54 bin kutu yazıldığını, bunun da kuruma fatura edildiğini belirledik."

Hastanelerde denetim sıklaşacak

Bir taraftan sağlık hizmeti verirken, diğer yandan da suistimallerin önüne geçmeye çalıştıklarını dile getiren Fatih Acar, savurganlığı ve israfı önlemeyi amaçladıklarını kaydetti. Acar, alacakları önlemleri şöyle anlattı: "İlaç ve hastanelerin tedavi masrafında ciddi tasarruf yapabileceğimiz konular üzerinde çalışıyoruz. Teftiş ve denetim rehberleri hazırlamak suretiyle hastanelerimizin aylık yaptığı harcamaları izleyebilecek, kontrol edebilecek, bir sapma varsa anında denetim edebilecek bir yapıya doğru gidiyoruz." Bu amaçla sağlık sosyal genel müdürlüklerinin sayısını 16'dan 31'e yükselttiklerini aktardı.

SGK Başkanı, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmelerde sağlık harcamalarından tasarrufa gidileceği yönündeki iddiaları da değerlendirdi. Sağlığa her zaman öncelik vereceklerini ifade ederek, 18 yaşın altında yaklaşık 25 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını hatırlattı. Sigortalı olsun olmasın bu kişilerin tüm sağlık imkânlarından yararlanabildiğini kaydetti. Sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık hizmetleri açısından Avrupa'nın birçok ülkesinden daha ileri bir noktaya geldik. Vatandaşlarımıza daha kaliteli sağlık hizmeti sunabilmenin gayreti içerisindeyiz."

habername