Sıcak yaz günlerinde serinletici bir havuzdan ya da denizden daha iyi ne olabilir ki? Yüzmek serinlemenin, egzersiz yapmanın ve yaz mevsiminin tadını çıkarmanın iyi bir yoludur. Ancak yüzerken de bazı temel güvenlik önlemleri almanız gerekiyor, yoksa hastalanabilirsiniz veya bedeli daha ağır olabilir.

Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte boğulma olayları inanılmaz derecede arttı. Her gün onlarca kişi serinlemek için girdiği denizde, göllerde ya da sulama kanallarında hayatını kaybediyor. Bu nedenle uzmanlar, erken yaşta yüzme derslerinin önemine dikkat çekiyor. Çocuklar için tüm yüzme alanlarında denetim zorunludur. Yetişkinler için de boğulma riski oldukça yaygındır. Erkeklerde boğulma oranı daha fazladır. Çünkü erkekler riskli etkinliklere daha çok başvuruyorlar.


Huffington Post'ta yer alan habere göre, işte acil servislerde şikayet konusu olan havuz ve deniz problemleri ve bilinmesi gereken konular:


Yüzücü kulağı hastalığı:


Bu hastalığa yakalanmak için yüzücü olmanız gerekmiyor. Havuzda ya da denizde uzun süre kalmanız halinde kulağınızda enfeksiyon oluşabilir. Yüzücü kulağı , dış kulak kanalının ısrarlı biçimde tahriş olması ve iltihaplanması halidir. Ayrıca bir enfeksiyon da bulunabilir. Kanalda cildin kat kat soyulması (egzama) gelişebilir. Egzamayı kaşırken cilt çatlar ve kulak kanalını bakteri ve mantar istila eder. Bunun sonucunda ise dış kulak kanalınız kaşınır, kulağınız ağrır, kulakta sarı veya yeşil sarı kötü kokulu cerahat ile duyma kaybı oluşur. Ayrıca başın hareketiyle kulakta ağrı hissedilir.


Bunu önlemek için kulak tıkacı kullanabilirsiniz veya sudan çıktıktan sonra kulaklarınızı iyice kurutabilirsiniz.


Yemekten sonra yüzerseniz kramp girer mi?


Bu yaygın kanı tıp ve güvenlik komitelerindeki birçok kişi tarafından reddedilmiştir. Yüzmek için yemek yedikten sonra yarım saat ya da 1 saat beklemek doğru mu? 2005 yılında New York Times'ta yer alan bir makalede bu sözün gerçek olmadığını açıklanmıştı. Ancak 2011 yılında "Medicine, Science and the Law" isimli dergide yer alan araştırmaya göre, tok karınla yüzenlerde boğulma riskinin daha fazla olduğu tespit edildi. Yemek yedikten sonra midedeki kan akışı artar, kan kaslardan çekilir, kramplar başlar ve kramplar da boğulma riskini artırır.


Havuzda tuvaletinizi yapmak gerçekten zararlı mıdır?


Evet. CNN tarafından yayınlanan habere göre, ünlü yüzücü Michael Phelps de dahil olmak üzere yetişkinlerin yüzde 17'si havuza idrarını yaptığını kabul ediyor.


Havuza idrar yapmanın oluşturduğu problem şu şekilde açıklamabilir. İdrardaki nitrojen klorla birleşip farklı bir kimyasal olan kloramini oluşturur. Bu da klorun E.coli, salmonella ve diğer patojenlerin öldürme işini yapmasını önler. Ayrıca idrar oldukça tahriş edici bir maddedir. Ter ve kişisel bakım ürünleri de nitrojen içerir. Bu nedenle bunların da havuza karışıp kloramin oluşturmasını önlemek için havuza girmeden önce duş almalısınız. Havuzda kloramin olup olmadığını anlamanız kolay. Eğer havuzda güçlü bir kimyasal koku varsa bu kloramindir. Çünkü klor koku yapmaz.


Gözlerim niçin tahriş olur?


Birçok yüzme havuzunun hijyen için kullandığı kimyasallardan dolayı havuzdayken gözlerinizde kimyasal konjuktivit oluşabilir.


Suyun altında da güneş yanığı oluşur mu?


Kesinlikle suyun içinde ve altında da olsanız güneşten yanabilirsiniz. Güneş ışınları su yüzeyinin içine işler. Bu nedenle yüzmeye başlamadan önce uzun süre sizi güneşten koruyacak güneş kremi kullanmalısınız. Hatta yüzerken bile güneş gözlüğü takmalısınız.


Zamanonline