Çalışan işçilerin iş güvenliği ve sağlığı işlerini yürüten iş güvenliği uzmanlarına verilen ihtar cezaları adeta isyan ettiriyor.


Uzunca bir süredir standartlaştırılmaya çalışılan İşçi Güvenliği ve Sağılığı konusunda ki gayretler ve bunların denetimleri,  çalışmaları belli bir seviyeye getirildi.  Ancak burada ortaya sistemden midir,sistemi uygulayanlardan mıdır başka bir sorun ortaya çıkıyor. O da İş Güvenliği Uzmanlarının konsantrasyonunu bozmaya yetiyor.  


Yani  sorun şu, ortada bir OSGB var. Bu OSGB’ yi açmak için belli şartlar var. Doktor çalıştırma zorunluluğu da var, İş Güvenliği Uzman çalıştırma zorunluluğu  da var. Bir yerin sağlıklı çalışmasını ve işleyişini sağlamak için bu OSGB’ deki  az önceki saydığımız kişiler görevli. Bir işyeri ile ilgili evraklar hazırlandığında ilgili birkaç kişinin imzası gerekiyor. İş güvenliği uzmanının yanında doktorun da imzası gerekiyor ve bunları yetkili kılan işyeri de doğrudan veya dolaylı olarak sorumlu oluyor. Yani herkes sorumlu.  Ama ilgili bakanlıktan gelen müfettişler, herkesin imzası bulunan  evraklar konusunda sadece İş Güvenliği Uzmanlarına ceza kesiyor. Onlara ihtar puanı veriyorlar. Bir İş Güvenliği Uzmanının bir dönemde  100 puan hakkı var. Bu ihtar puanını doldururlarsa belli bir ceza uygulanıyor. Yani iddialar o ki, doktorun veya OSGB’nin  eksiğinden de uzman ceza alıyor, ama doktor veya OSGB almıyor. İşte burada “Günah Keçisi” uzmanlar mı diye akıllara geliyor.


Ve şu anda da ilgili Bakanlığın müfettişleri Kahramanmaraş’ta denetlemelerde bulunuyor.


Selçuk Kılınç


Haber-Yorum