Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KATSO) daveti üzerine kente gelen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Arge Sorumlusu Cengiz Yücel, “Kahramanmaraş’ta Olağanüstü Güzelliklerle Karşılaştık” dedi.

KATSO’nun ilimizde turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmaları kapsamında şehre gelen TURSAB uzmanları, incelemelerini tamamladı. Kahramanmaraş'ın doğal ve kültürel değerlerinin ortaya çıkarılması ve turizm sektörünün gelişmesini sağlamak için üç gün süren inceleme gezisine TÜRSAB AR-GE Sorumlusu Cengiz Yücel, TÜRSAB Kültür Turizmi Komitesi Başkanı İlhan Uçak, TÜRSAB Gaziantep Bölge Başkanı Fikret Murat Tural’ın yanı sıra KATSO Turizm Çalışma Komisyonu üyeleri, Ahmet Şekkeli, Serdar Zabun, Resul Altunköprü, Kadir Gülkesen, Salman Kaynar, Kubilay Doğan, İnci Okumuş, Mehmet Güzelbulut, Mehmez Temizdemir ve Samet Akman katıldı.

İnceleme gezilerini değerlendiren TÜRSAB AR-GE Sorumlusu Cengiz Yücel, Kahramanmaraş’ın özellikle doğa güzelliğine hayran kaldığını vurguladı.

Yücel, “Kahramanmaraş’a ilk kez geliyoruz. Kurak bir bölge olacağını bekliyordum. Ama beklediğimizden çok farklı bulduk. Olağanüstü güzelliklerle karşılaştık. İlin dört bir yanı barajlarla çevrili. Nereye baksanız su ile karşılaşıyorsunuz. Tarihi ve kültürel açıdan da önemli değerlere sahip. Ama ben özellikle doğa güzelliğine hayran kaldım. Önümüzdeki süreçte doğal güzelliğinin öne çıkacağını düşünüyorum. Ancak tarihi dokunun da ortaya çıkartılması gerekir. Haziran ayında TÜRSAB Başkanımız Başaran Ulusoy ve seyahat acentelerinden oluşan bir heyetle tekrar Kahramanmaraş’a geleceğiz. Kahramanmaraş’ın turizm değerlerini hazırladığımız raporun da yardımıyla hep birlikte ortaya çıkaracağız. Bu arada KMTSO’nun turizm konusundaki çalışmasını gerçekten takdirle karşılıyorum. Üç gün süren inceleme gezimizde taşıdıkları heyecanı gördüm. Gerçekten çok heyecanlı ve istekliler. Geç saatlere kadar bizlere ilin birçok bölgesini gezdirdiler. Gösterdikleri ilgiye de teşekkür ediyorum.”şeklinde konuştu.

KATSO Başkanı Mehmet Balduk ise davetlerini kabul ederek kentte inceleme yaptıkları için başta TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy olmak üzere ekibine teşekkür etti. Haziran ayının ilk haftasında yapılacak olan toplantıya dikkat çeken Balduk, “TÜRSAB heyeti olumsuz hava şartlarına rağmen üç gün boyunca kent merkezi ve ilçelerinde büyük bir özveriyle incelemelerde bulundu. Önümüzdeki günlerde bu inceleme bir rapor haline getirilecek. Bu rapor ve haziran ayında yapılacak toplantının ardından kent turizminin geliştirilmesine katkı sağlamak üzere bir adım daha atılmış olacak. Bu çalışmalarından dolayı TÜRSAB ekibine ve Odamızın Turizm Çalışma Komitesi üyelerine teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

TÜRSAB uzmanları, program çerçevesinde Kahramanmaraş kent merkezinde ve ilçelerde bulunan tarihi ve turizm potansiyeli bulunan bölgelerde inceleme yaptı. Programın ilk günü fotoğraf sanatçısı Arif Avize rehberliğinde Başkonuş ve Sersem Yaylası’nın gezilmesiyle başladı. Doğal Hayatı Koruma Derneği üyesi biyolog Evrim Tabur, Başkonuş’ta bulunan 2 bin 500 çeşit bitki türü hakkında bilgi verdi. Ardından Andırın Geben Yaylası’na geçen gezi heyeti doğa ve leyleklerin oluşturduğu manzaranın ardından Andırın ilçesinin çeşitli bölgelerinde bulunan kaleleri inceledi. Andırın ziyaretini tamamlayan heyet, Afşin ilçesinde bulunan Ashab-ı Kehf’e geçti. Burada inceleme heyetini Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve aynı zaman Afşin Ashab-ı Kehf Derneği Başkanı Bekir Sıtkı Can, karşıladı. Can, burada Ashab-ı Kehf tarihi hakkında bilgi verirken, yapılan restorasyon çalışmalarını anlattı.

İkinci gün ise geziye kent merkezindeki kültürel varlıklarla başlandı. Kahramanmaraş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde görevli Fatih Adanır rehberliğinde Çukur Hamamı, Kahramanmaraş Kalesi, Mahmut Arifi Paşa Konağı ve çevresi, Alman Hastanesi, Bayazıt Konağı ve Hamamı, Uzunoluk Hamamı, Taş Medrese, Ulu Camii, Baş Katip Hanı, Marmara Hamamı, Belediye Çarşısı, Saraçhane, Bedesten, Mevlevi Tekkesi, Kuyumcular Çarşısı, Kapalı Çarşı, Kavaf Çarşısı, Külekçiler Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı, Bezirgan Çarşısı, Taşhan, Belediye Çarşısı, İklime Hatun Mescidi, Arslanbey Konağı, Kuşçular, Dedeler Konağı, gezildi. Daha sonra Türkoğlu Kaymakamı Atila Kantay ve Belediye Başkanı Mustafa Taşhan’ın da katılımıyla Gavur Gölü gezildi. Biyolog Evrim Tabur, göl çevresinde bulunan kuş türleri hakkında bilgi verdi. Heyet buradan ayrılarak Ahır Dağı’na çıktı. Zirveden şehre panoramik bakış yapan heyet, yine dağın zirvesinde bulunan Karagöl’de incelemelerde bulundu.

Gezinin son günü ise ilçelerde bulunan yerler gezildi. Menzelet Baraj Gölü, Zeytin (Süleymanlı) Kasabası ve Savruk Mağarası gezisiyle program son buldu. (FOTOĞRAFLAR: MEHMET TEMİZDEMİR) (www.kanal46.com)