Gaziantep'teki özel bir hastanede ilk kez uygulanan yöntemle kalbinde ritim bozukluğu bulunan hastanın çarpıntıya neden olan bölge eksi 50 dereceye kadar soğutularak tedavi edildi.


Hastaneden yapılan yazılı açıklamaya göre, kalp rahatsızlığı şikayeti olan kadın hastanın çarpıntıya neden olan bölgesinin eksi 50 derecede dondurularak tedavi kaydedildi.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, ilk kez uyguladıkları ''Cryo Ablasyon'' yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi:


''Cryo ablasyon'' dünyada yeni geliştirilen bir yöntemdir. 'atriyal fibrilasyon' olarak bilinen ve daha çok kalp kapak hastalıklarıyla beraber olan ritm bozukluğunun tedavisinde, en yeni ve en son uygulanan bir metottur. Atriyal fibrilasyon özellikle bölgemizde romatizmal kalp kapak darlığı olan hastalarda, çok yaygın görülen bir problemdir. Bu sorun hastanın kalp fonksiyonlarını yüzde 30 oranında düşürmekte ve zamanla kalp içerisinde pıhtı oluşumuna neden olarak hastanın beyin damarlarının tıkanmasına ve dolaysıyla felç geçirmesine sebep olabilmektedir.''


Eskiden kalp kapak ameliyatları sırasında, kalp ritm bozukluğu problemine müdahale edilemediğini, hastanın kalp kapağı değişse bile ritm problemine bağlı şikayetlerinin devam ettiğini ifade eden Erdoğan, ''Önceleri bu probleme geniş kalp kesileri yapılarak çözüm aranırdı. Daha sonraları 'radyofrekans ablasyon' dediğimiz yöntem kullanılmaya başlandı. Ama tüm bu yöntemlerde bu ritm probleminin tekrarlaması belli oranlarda görülmeye devam etti.Son dönemlerde uygulanmaya başlanan 'cryo ablasyon' yöntemi ile ameliyat sonrası kalp ritm bozukluklarının görülme oranı azaltılmaya çalışılmıştır'' ifadelerini kullandı.


Erdoğan, daha önceden belirlenen kalp bölgelerini eksi 50 derecede dondurularak hastanın tedavisinin yapıldığını kaydetti.  GAZİANTEP (AA)