ET-BİR derneği üyelerinden Mehmet Emin Arslan, Türkiye’de insan sağlığını tehdit eden sağlıksız et konusunda bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.

Lüks restoranlar başta olmak üzere İstanbul`un en büyük tedarikçilerinden olan Emin Et ve Etçii mağazalarının sahibi, aynı zamanda ET-BİR derneği üyelerinden Mehmet Emin Arslan önemli açıklamalar yaptı.

Bugün gelinen noktada dünyanın en pahalı etini Türkiye'nin tükettiğini belirten Arslan, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin et sahteciliğini arttırdığını ve bu işi fırsat bilen kalpazanların insan sağlığını hiçe sayarak hastalıklı etleri piyasaya sunduğunu belirtti.

KEDİ KÖPEK MAMALIK ETLER SATILIYOR

Konu ile ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Mehmet Emin Arslan, Avrupa ve Amerika'da sütten çıkan yaşlanmış ineklerin etlerinin genellikle kedi ve köpek maması üretiminde kullanılırken Türkiye'de piyasaya verildiğini belirtti. Arslan, "Avrupa ülkelerinde birinci sınıf Kemikli Karkas gövde etin fiyatı 3 Euro Amerika'da 2 dolar iken Türkiye'de 14 Doların üzerinde. Kırmızı et fiyatları hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor" dedi.

DOMUZ ETLERİ SOFRAYA GELİYOR

Son iki yıl içerisinde Türkiye'de kırmızı et fiyatları yüzde 120 arttığına işaret eden Arslan, şöyle devam etti:

"Bu artışla beraberinde halk sağlığını tehdit eden unsurlar öne çıkmaya başladı. Ne olduğu belirsiz hastalıklı etler ve kaçakçılık ciddi boyuta ulaştı. Haram olan hastalıklı Atlar, Eşekler ve Domuzlar kırmızı et olarak halkın sofrasında yer edinmeye başladı.

Azalan hayvan varlığımız, birçok toplumsal sorunları da beraberinde getiriyor. En önemlisi ham maddesi kırmızı et olan kasap, restoran, lokanta, catering, yemek üreten firmalar, oteller ve turizm firmalarında sıkıntılar büyümeye başladı. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların birçoğu iflas etti. Ayakta kalan firmalar ise şube sayısını düşürdü, sesiz sedasız binlerce insanımız işsiz kaldı, pahalı olan kırmızı et sadece et sektörünü değil yukarıda bahsedilen hizmet sektörlerinde de büyük sorunlara yol açtı. Bu durum böyle devam ederse milyonlarca insan önümüzdeki zamanlarda işsiz kalacak."

500 KG'DEN 80 KG'YE DÜŞTÜ

Kasaplar ortalama haftalık et satışlarının 500 kg'den 80 kg'ye düştüğüne işaret eden Arslan, "Restoran ve lokantalar ise menülerinde kırmızı eti çıkardılar, daha çok hamur işlerine ve tavuk etine yöneldiler. Catering ve yemek şirketleri ise soyalı kıyma ve tavuk etini kullanıyorlar. Oteller ise her şey dahil sistemde kırmızı et kullanmadan ağırlıklı karışım et ürünleri ve tavuk ağırlıklı yiyecekleri servis ediyorlar. Ulusal markalar, sucuk fabrikaları ise sucuk, salam, sosis gibi ürünlere hiç et kullanmadan bol katkılı, tavuk kemiği ve dananın böbrek yağından et mamülü üretiyorlar" dedi.

Kırmızı eti seven Türk halkının tavuk ağırlıklı beslenmeye mecbur edildiğini söyleyen Arslan, Arjantin'de kırmızı et fiyatın kilosunun 0.60 cent'ten 1 dolara çıkınca halkın sokağa döküldüğünü, Türkiye'de ise kırmızı ete her hafta 1 dolar zam geldiğini belirtti. (Mynet)