Türkiye'nin büyük bir bölümü kötü hava koşulları dolayısıyla çetin bir kış mevsimi geçirirken Hatay'da orman yangınıyla mücadele ediliyor.

Samandağ ilçesinde iki farklı noktada dün gece başlayan yangında 250 hektarlık alanın kül olduğu bildirildi. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangına orman işletme ekipleri rüzgârın poyraz ve değişik yönlerden esmesi dolayısıyla müdahale etmekte zorlanıyor. Samandağ'ın Batıayaz -Şahlankaya mevki ile Şahlankaya -Arsuz beldesi Uluçınar arasında devam eden yangın bölgesinin arazi yapısı sarp olduğu için yangına müdahale için Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay'ın bütün ilçelerinden gelen yaklaşık 200 kişi gece boyunca yangını izlemekle yetindi. Yaklaşık 50 civarında arozöz, 12 itfaiye, 21 iş makinesi de yangının çıktığı alanda bağlantı yollar olmadığı için bir şey yapamadı. Paletli iş makinelerinin yol açması dışında her hangi bir müdahalenin olmadığı 250 hektarlık alanda kızılçam ve maki ormanlık alanı kül oldu.

Tepe ve örtü şeklinde devam eden yangının söndürülmesi için ormancılar umudunu yağmura bağladı. Aksi taktirde şiddetli esen fırtınadan dolayı yangının giderek daha geniş alanlara yayılmasından korkuyor. Geceyi araç içerisinde uyuyarak geçiren orman işletme ekipleri sabahın ilk ışıklarıyla kumanyalarını alıp araziye çıktı.

Yangın söndürme çalışmaları için askeri birliklerden de yardım isteyen Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun, poyraz yüzünden ve rüzgarın değişkenlik göstererek tersten esmesiyle yangına müdahalede zorlandıklarını söyledi. Bütün ekiplerin yangın alanına seferber edildiğini, ancak paletli iş makinelerin dışında çalışmaların yürütülmesinin güç olduğunu dile getiren Coşkun, "Elimizden gelecek bir şey yok. Ekiplerimiz hazır bekletiliyor. Yerden müdahale etmemiz mümkün değil. Yangın bir anda değişik yönden esen rüzgarla ormancılarımızı alevler arasında yakalayabilir. Bu yüzden temkinli yaklaşıyoruz. Fırtına etkisini halen sürdürüyor." dedi. (CİHAN)