Kahramanmaraş Kızılay Kan Merkezi Müdürlüğü, Kahramanmaraş’ta kan bağışında bulunan 24 gönüllüyü madalya ile ödüllendirdi.

‘14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’ etkinlikleri çerçevesinde Kahramanmaraş Kızılay Kan Bağışı Merkezi tarafından, Kahramanmaraş'ta düzenli kan bağışında bulunanlara madalya verildi.

Kahramanmaraş Kızılay Kan Bağışı Merkez Müdürlüğü, ‘14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’ etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş’ta düzenli kan bağışında bulunan gönüllü kan bağışçılarını madalya ile ödüllendirdi. 24 gönüllü kan bağışlayıcısının madalya ile ödüllendirildiği program da 38 kez kan bağışında bulunan Mehmet Ersin Kunt, altın madalya ile ödüllendirilirken, 25 kez kan bağışında bulunan Rıdvan Erdoğan Çelik, gümüş madalya, 10 kez kan bağışında bulunan 22 gönüllü ise bronz madalya ile ödüllendirildi. Törende bir konuşma yapan Kahramanmaraş Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Nurettin Kiper, gönüllü ve sürekli kan veren bağışçıların her zaman hayati önem taşıdığını dile getirdi.

‘14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları’ Günü'nün, bağışladıkları kanlarla milyonlarca hayat kurtaran ve kan bağışında bulunmayı sürekli hale getiren kahramanlara hitaben yapıldığını söyleyen Kiper, milyonlarca insanın hayatlarını, kanlarını hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan insanlara borçlu olduğunu ifade etti.

Kan bağışını sürekli hale getiren bağışçılara teşekkür eden Kiper, “Gönüllü ve sürekli kan veren bağışçılar, güvenli kan kaynağının esas kısmını oluşturmaktadır. Kanın sürekli bağışçılardan elde edilmesi, bağışçılar, hasta ve hasta yakınları için olduğu kadar, doktorlar için de hayati önem taşımaktadır.” dedi.

Kan vermenin vücuda sayısız faydası olduğunu da belirten Kiper; “Kan vermek kemik iliğinin yağlanmasını önler, kan yapımını canlı tutar. Bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan vermek kalp krizi ihtimalini azaltır.” şeklinde konuştu.

Kızılay’ın, gönüllü kan bağışçılarını ödüllendirme ve kan bağışını teşvik etmeye yönelik olarak her yıl 14 Haziran’da bir kutlama programı düzenlediğini anlatan Kiper, “Kızılay’a 24 bağışta bulunan donörlerimize madalya veriyoruz. Günümüzde milyonlarca insan hayatını kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan tanımadığı insanlara borçludur.” İfadesini kullandı.

Kan bağışının toplumda artması gerektiğini belirten Kiper; “Çünkü kimin kan verdiğine bakmadan sizin kanınızı kullanıp da hayata tutunan bir sürü vatandaş var. Bir sürü insan var. Bir sürü yeni doğan bebek var. İşte verilen kanlar onları hayatta tutuyor'' dedi.

Sürekli kan bağışı yapan kişileri kamuoyuyla paylaşmak istediklerini bu nedenle de “övünç madalyası” verdiklerini ifade eden Kiper, şöyle konuştu; “Bu maddi ve manevi değeri olan bir anı. Sizlere takdim edilen övünç madalyası, sizden sonra gelecek nesillere bırakılabilecek önemli bir hatıradır. Bu madalya göğsünüzde övünç madalyası olarak taşıyabileceğiniz bir mirastır. Geçmişte vatandaşlarımız kan bağışı kampanyalarına pek sıcak bakmıyordu. Zamanla bunun ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Son birkaç yılda kan bağışında ciddi bir artış oldu.”

Kahramanmaraş Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Nurettin Kiper’in konuşmasının ardından madalya törenine geçildi. Törene 38 kez kan bağışında bulunan Mehmet Ersin Kunt’a altın madalyası verilerek başlandı.

Ardından 25 kez bağışta bulunan Rıdvan Erdoğan Çelik'e gümüş madalyası verildi. 10 kez kan bağışında bulunan 22 kişiye de bronz madalya verilerek ödüllendirildi.

Törenin ardından Kahramanmaraş Kızalay Kan Merkezi Personeli ile gönüllü kan bağışçıları hep birlikte toplu hatıra fotoğrafı çektirdi. (Haber & Fotoğraf: Erçin Yaşar / Manşet)