Sağlık Müdürlüğü Organ Bağışıyla ilgili seminerler düzenlemeye başladı.


Okulların açılmasıyla birlikte Milli Eğitim Müdürlüğüyle birlikte toplam 13 okul ve Halk Eğitim Merkezlerinde Organ Bağışıyla ilgili seminerler düzenlemeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, bu eğitimlerden ilki de Kahramanmaraş Merkez İmam Hatip Lisesinde gerçekleşti.


Seminerde konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr. M. İlker ÇİTİL, Organ naklinin henüz istenilen seviyede olmadığını belirtti.


Çitil konuşmasında, “Organ naklinin istenilen seviyeye ulaşamamasında ki en önemli nedenlerinden birisi organ ve doku bağışının yetersiz oluşudur. Ülkemizde, 58.667, ilimizde ise 688 Kronik Böbrek Yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve Karaciğer nakli bekleyen hastalar, böbrek hastaları kadar şanslı değillerdir; uygun organ bulunmadığı takdirde kısa bir süre içinde yaşamlarını kaybetmektedirler.” dedi. Bağışlanabilen organlar ve organ bağışında bulunabilecek yerler hakkında da bilgiler veren Dr. Çitil, toplumun her kesiminde bilinç oluşturmanın önemine vurgu yaptı.


 Daha sonra Necip Fazıl Şehir Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Mehmet Ali DÜZKALE slayt eşliğinde geniş kapsamlı bir sunum yaptı.


Organ ve doku naklinin dünyada ve ülkemizdeki tarihçesinden, hukuki, dini, insani boyutlarına kadar birçok konudan bahseden Dr. Düzkale çeşitli örnekler vererek açıklamalarda bulundu. Daha sonra eğitim soru cevap şeklinde sona erdi.


Söz konusu toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. M. İlker ÇİTİL, İl Müftüsü Muhammet GEVHER, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet YENER, İl Sağlık Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, Halk Sağlığı Müdür Yardımcıları, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver GÖKŞEN, Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim ÇOLAKKADI, okul yönetimi ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.