Kahramanmaraş'ta öğretmenlere ağız ve diş sağlığı konusunda eğitim verildi.


KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Türksel Dülgergil, "Bu ülkede devlete ait 124 tane Ağız ve Diş sağlığı merkezi var. Dünyanın hiç bir ülkesinde bu kadar ağız ve diş sağlığı merkezi yok" dedi.


Halk Sağlı Müdürlüğü tarafından Necip Fazıl Kültür Merkezinde düzenlenen eğitim seminerinde konuşan Dülgergil, sigaranın akciğer ve kalbe verdiği zararı, insan vücudunun 25 - 30 yıl arasında atabildiğini söyledi.


Dülgergil, amaçlamanın öğretmenleri bilgilendirmek olduğunu ve bazı televizyon kanallarından yayınlanan sağlık programlarında yanlış bilgilerin verildiğini savunarak şunları kaydetti:


"Türkiye'de 124 ağız ve diş sağlığı merkezi bulunuyor. Dünyanın hiç bir ülkesinde bu kadar çok devlete ait ağız ve diş sağlığı merkezi yok. 1970'lerden beri Avrupa başta olmak üzere düzenli kullanılan florlar, Kuzey Avrupa olmak üzere kullanılan florlar, 1980'lerin ikinci yarısından itibaren tüm Avrupa'da çürüğü azalttığı için mi? birileri bir şeylerden rahatsız olmaya başladı. Bu 124 ağız ve diş sağlığı merkezinde, ayda ortalama 4.5 milyon dolgu yapılıyor. Ben o dolgunun bağlayıcısını bir yerden, dolgunun kendisini ise başka bir yerden alıyorum. Acaba birileri bu malzemeyi satmak için mi? flor kullanmamıza engel oluyormu, diye düşünüyorum" 


Dülgergil, Florlarla ilgili bir araştırma yapıldığında ve toksit etkili bakıldığında çok fazla sonuç çıkacağını ve bu sonuçların iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade etti.


Günlük hayatta kullanılan sabunların içerisindeki köpürtücülerin direkt kanserojen olduğunu ileri süren Dülgergil, "Hanımların kullandığı bir sürü krem de kanserojendir. Gerçekten bir topluma yarar olacaksa, sigaradan haberiniz olsun, direk kafadan darbeyi yiyorsunuz. Sigara direkt olarak akciğeri ve kalbi etkiliyor ve bu zararı 25 ila 30 yılda çıkıyor" diye konuştu.


Dülgergil, günde bir adet dahi sigara içilmesinin diş fırçalama oranı mükemmel olsa bile 35 ile 45 yaş arasında diş kaybına neden olacağını sözlerine ekledi.


(AA)