Uzun yaz tatilinin bitip okulun ilk günlerinin yaşandığı ve birçok öğrencinin henüz tatil modundan çıkamadığı şu günlerde, Psikolog ve Psikoterapist Kadriye Tavşan Çakır, velilere de önerilerde bulundu.


“Çocuklar iletişim konusunda kendilerini yetiştiren ebeveynlerinin birer aynasıdır” diyen Çakır, velilere yönelik düzenlenen konferansta, “okul, aile, öğrenci iletişimi” konulu sunum yaptı.
Kadriye Tavşan Çakır Eğitim ve Danışmanlık Merkezi kurucusu Psikolog ve Psikoterapist Çakır, anne ve babaların çocuklarıyla direkt, net ve etkin bir iletişim halinde olmalarının, çocuklarıyla aralarındaki bağları kuvvetlendirdiğini dile getirdi. Kuralsız olan ailelerde yetişen çocukların da kural tanımadığını ve bu durumun okul başarısını olumsuz etkilediğini anlatan Çakır, velilere bu konuda önemli görevler düştüğünün altını çizdi.
Öğretmenlerle iş birliği içerisinde olan velilerin çocuklarının daha başarılı olduğuna dikkat çeken Çakır, “Bir çocuğun ailesi tarafından öz bakımı sağlandığı ve yeterli sevgi, şefkat, ilgi gösterildiği takdirde okul başarısının, bu ilgi ve alakanın gösterilmediği çocuklara göre daha iyi olduğu ortaya çıkıyor'' dedi.
Aile ve çocuk arasındaki doğru iletişimin önemini vurgulayan Çakır, “Çocuğunuz eve geldiğinde ‘okulun nasıldı?’ sorusunun öncesinde ‘sen nasılsın?’, ‘nasıl bir gün geçirdin?’ sorusuyla karşılamak gerekiyor. ‘Dersler nasıldı?’ yerine kendini nasıl hissediyordun bugün okulda? Mutlu mu oldun mutsuz mu oldun? gibi sorularla iletişim kurulmaya çalışılmalı. Böylelikle çocukla duygu odaklı bir iletişim kurmuş oluyorsunuz” diye konuştu.
Çakır, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çocuğunuzla ders odaklı iletişim kurduğunuzda, çocuk yalnız dersleri iyi olduğunda anne ve babasının onu sevebileceğini düşünüyor. Veya derslerim iyi olduğunda ailem beni daha çok sever diyor. Aile içi iletişimde asıl olanın ders olduğu düşüncesine kapılıyor. Çocuklarınızın bu düşünceye kapılmasına izin vermeyin.”(İHA)