Yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist ile karakterize bir hastalık olan Polikistik Over Sendromu hakkında Prof. Dr. Bülent Tıraş detaylı açıklamalarda bulundu.


“Kronik seyreden ve menopoz öncesi dönemde bulunan Polikistik Over Sendromu kadınların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebiliyor” diyen Prof.Dr.Bülent Tıraş hastalığın tanımı ve belirtileri için, “90'lı yıllardan itibaren büyük bir artış gösteren hatalığın başlatıcı faktör ya da faktörleri henüz tam olarak anlaşılamamaktadır.
Bununla beraber, tanısı ve nedeni konusunda hala araştırmalar devam etmektedir.
Genetik ve beslenme türü, yaşam tarzı gibi çevresel faktörler ile ilişkisi olduğu düşünülen Polistik Over Sendromunda görülen; adet düzensizliği, gebe kalmakta zorluk yaşanması ayrıca erkek tipi tüylenme artışı, sivilce, ciltte yağlanma ve erkek tipi saç dökülmesi gibi belirtiler ve şiddeti; kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir” dedi.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU HANGİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR? Dr.
Bülent Tıraş aynı zamanda Polikistik Over Sendromu’nun uzun vadeli riskleri bulunduğunu olduğunu belirterek,  “Hastalık uzun süre devam ettiğinde memede ve rahim içi tabakasında kanser gelişmesine neden olabilme ve kalp-damar sistemi hastalıklarının ortaya çıkma riskini artırmaktadır.
Ayrıca gebelikte yüksek tansiyon ve gizli şekerin; menopozdan sonraki dönemlerde de diyabetin ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olmaktadır.
Uzun vadede kadınları ciddi sorunlarla baş başa bırakabildiği sebebi ile Polikistik Over Sendromu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur” ifadelerini kullandı.
POLİKİSTİK OVER SENDROMUNA YOL AÇAN FAKTÖRLER VE TEDAVİSİ Polikistik Over Sendromuna yol açan faktörlerin başında, genetik etkenler, olumsuz yaşam koşulları, uzun vadeli doğum kontrol hapları kullanımının olduğunu söyleyen Bülent Tıraş, “Yumurtalık yapısından kaynaklandığı için ilaç kullanarak ya da ameliyatla hastalığı tamamı ile ortadan kaldırabilecek etkili bir yöntem yoktur.
Kesin bir tedavi olmadığından tedavi yöntemi; semptomlara, hastanın ihtiyacına göre değişecektir.
Örneğin tedavi yöntemleri ile tüylenme azaltılabilir, adet düzenlenebilir, hamile kalmakta zorluk yaşayan çocuk sahibi olabilir ancak Polikistik Over Sendromu veya yumurtalıktaki küçük kistler tamamıyla ortadan kaldırılamaz” diye konuştu.
Tıraş aynı zamanda tedavi süreci için de, “Polikistik Over Sendromu’nda tedavi süreci, fazla kilolardan kurtularak başlıyor.
Hormon bozukluğundan kaynaklı kilo alımı söz konusu ise bu sebebe bağlı olarak diyetlerin programlanması gerekiyor.
Fazla erkeklik hormonundan kaynaklı olarak gelişen cilt değişiklikleri tedavisinde ise erkeklik hormonlarını baskılama etkisine sahip ilaçlar kullanılması öneriliyor.
Polikistik Over Sendromu’nda adet düzensizliği ve hamile kalmanın engellenmesinde uygulanan tedavi;  çocuk sahibi olmak istemeyenlerde adet doğum kontrol hapları ile düzenlenebiliyor,  çocuk sahibi olmak isteyenlerde de yumurtlamayı uyarıcı ilaçların kullanılması gerekiyor” dedi.
 
(İHA)