Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), sigara sahnesi gösterdiği için müeyyide uyguladığı yayın kuruluşunun açtığı iptal davası nedeniyle Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesinin “programın yapım tarihini esas alarak” Üst Kurul aleyhinde verdiği kararın kanun yararına bozulması için başvuruda bulundu.

Alınan bilgiye göre, RTÜK, 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un 3. maddesi uyarınca, tütün ve ürünlerinin kullanıldığı sahneleri yayımlayan bazı yayın kuruluşlarına müeyyide uygulama kararı aldı. Yayın kuruluşları ise Üst Kurulun bu kararının iptal edilmesi talebiyle dava açtı. Açılan davalar sonucunda, birbirinden farklı mahkeme kararları ortaya çıktı.

Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, bir “programın yapım tarihini” esas aldı. Ankara 9. Sulh Ceza ve Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemeleri ise Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesinden farklı kararlara hükmetti.

Bunun üzerine üzerine Üst Kurul, aynı konuya ilişkin farklı mahkeme kararlarını göz önünde bulundurarak, Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi kararının Yargıtay tarafından kanun yararına bozulması için Adalet Bakanlığına başvurdu.
Üst Kurul, televizyonda tütün görüntülerinin kullanılmasını yasaklayan 4207 sayılı Kanun'un, programların yapım tarihlerine göre hiçbir istisna getirmediğine dikkati çekti.

SİGARA İÇİLEN SAHNELERE YASAK

Televizyonlarda yayımlanan programlar, filmler, dizi filmler, müzik klipleri, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacağı ve tütün görüntülerine yer verilemeyeceği 4207 sayılı Kanun uyarınca hüküm altına alındı.
Bu yasanın 5. maddesiyle, bu yasağı ihlal eden yayın kuruluşlarının bin TL'den 100 bin TL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılmaları öngörülürken, kanun hükümlerini ihlal eden yayın kuruluşlarına ceza verme konusunda RTÜK yetkili kılındı.

Kanun, 19 Mayıs 2008'de yürürlüğe girerken, bu tarihten sonra televizyonlarda tütün ürünlerinin görüntülerine yer verilmesi yasaklandı.

RTÜK yetkilileri, kanunda, programların yapım tarihlerine göre hiçbir şekilde istisna getirilmediği gerekçesiyle, yayınların, yapım tarihine bakmaksızın, yayın tarihleri esas alınarak denetlendiğini ifade etti. (Hürriyet)