Sağlık çalışanları, artık yıllık izin ile raporlu oldukları dönemde de döner sermaye alabilecek.

Söz konusu düzenleme hükümet önerisi olarak torba yasaya girdi. Halen sağlık çalışanları yıllık izin kullandıkları ya da raporlu oldukları dönemlerde döner sermayeden pay alamıyor. Ayrıca torba yasa ile sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirinin aylık en az 420 lira olması esası da getiriliyor. Böylece düşük gelirli sağlık kurumlarında çalışanlar personelin uğradığı mağduriyet ortadan kaldırılacak. Mevcut uygulamada, ebe hemşire ve sağlık memurlarının aldığı döner sermaye payı 70 liraya kadar düşebiliyordu.

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kınay tarafından verilen yasa teklifi ile döner sermaye düzenlemesinde önemli iyileştirmeler sağlanacak. Teklif, torba yasaya eklenecek. Torba yasada yapılacak bir başka düzenleme ile de sağlık kurumlarında çalışan sözleşmeli büro personeline döner sermaye hakkı veriliyor. Böylece geçici işçi kadrosundan büro personelliğine geçerek sağlık çalışanı olan 2 bin kişi ilk kez döner sermaye alabilecek. Gelecek hafta Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen torba yasanın, alt komisyondaki görüşmelerinde sağlık çalışanlarını sevindirecek bir son dakika değişikliği yapıldı. Aylık mahsuplaşma hakkı, Sağlık Bakanlığı çalışanlarına, döner sermayesi olmayan kurumlardaki memura 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile ödenen ek ödeme tutarında garanti gelir getiriyor. Ocak ayından itibaren uygulanacak zamlar da hesaba katıldığında, bir sağlık çalışanı her ay en az 420 lira ek ödemeyi garanti gelir olarak alacak. Bu rakamın üzerinde döner sermaye hakkı olan çalışanlar ayrıca fark alacak. Ek ödeme Temmuz 2011 zammıyla da 440 liraya çıkacak.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, "Birçok sağlık kurumunda döner sermaye yetersizliği sebebiyle düşük miktarda döner sermaye alan çok sayıda sağlık çalışanı vardı. Ayrıca yıllık izin ve rapor kullanmaları halinde fiili katkı sağlamadığı gerekçesiyle döner sermayeleri kesilen personel de söz konusu. Yapılacak bu düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte sağlık çalışanları her ay en az 420 TL'yi garanti gelir olarak alacak." dedi.