Sağlık Bakanlığı yeni Teşkilat Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından ataması yeniden Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü olarak yapılan ve aslen Afşinli olan Dr. M. İlker Çitil, ilk kez basın karşısına çıktı.


Dün akşam saatlerinde İl Sağlık Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen ve kent merkezindeki yerel-ulusal basın mensuplarının katıldığı toplantıda Dr. Çitil, göreve gelmesinin ardından geçen 3 aylık sürede yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.


Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, aile hekimliği uygulamasının başarılı bir şekilde sürdüğünü belirterek, hedeflerinin 1. basamaktaki muayene oranını yüzde 50'ye çıkartmak olduğunu söyledi.


Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen sağlık çalıştayı ile birlikte yaşanan sorunların çözümü için adımlar atıldığını ifade eden Çitil, Karacasu’daki 400 yataklı hastane inşaatının tamamlandığını ve yakın bir tarihte hizmete açılacağını belirtti.


YATAK SAYISI GEREKTİĞİNDE 600 OLACAK


Hastanenin gerektiğinde 600 yatağa kadar çıkabileceğini hatırlatan Çitil, ''Gerçekten güzel bir hastane oldu. Arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bilindiği üzere Yenişehir Devlet Hastanesi'nin tamamı ve Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'nin bir bölümü yeni hastaneye taşınacak. Bu hastanemiz açıldığında sadece şehrimize değil bölge illerimize de hizmet verecek'' diye konuştu.


Kahramanmaraş'ta kişi başına düşen yatak sayısının ortalamanın altında olduğunu anımsatan Çitil, hedeflerinin kent merkezinde 10 bin kişiye düşen yatak sayısının 28'e çıkartmak olduğunun altını çizdi.


Kahramanmaraş'taki muayene sayısının yılık 4 milyon 200 bine ulaştığını kaydeden Çitil, aile hekimliği uygulaması ile birlikte 1. basamaktaki muayene oranını yüzde 50'ye çıkartmak istediklerini sözlerine ekledi.


TOPLANTIDAN NOTLAR:


İl Sağlık Müdürü İlker Çitil’in basın toplantısına müdür yardımcıları ve şube müdürleri de katıldı. Bölge Hastanesi faaliyete geçtiğinde, Kadın Doğum Hastanesinin sadece acil bölümünün çalışacağını, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'nin yatak kapasitesinin 200 yatağa düşürüleceğini ve Yenişehir Devlet Hastanesi'nin ise tamamen kaldırılacağı bilgisini verdi.


İl Sağlık Müdürü Çitil, göreve geldikleri günden bugüne geçen 3 aylık dönemi değerlendirdi. Faaliyet raporu şeklinde değerlendirdiği toplantıda basın mensuplarının sorularını da değerlendiren ÇitiL, şu bilgileri verdi.


Noter huzurunda yapılan çekilişle 6.yerleştirme olarak, Kahramanmaraş'ta 33 Aile Hekiminin yerleştirildiğini söyleyen Çitil, 7. yerleştirmede de 13 Aile Hekiminin göreve başladığını belirterek, şu anda Kahramanmaraş'ta toplam 4.761 sağlık personelinin görev yaptığını söyledi.


Kahramanmaraş'ta yıllık ortalama 4 milyon 200 bin hastanın muayene olduğunu belirten Çitil, bunun 2 milyon 700 bininin 2. basamak hastanelerden yararlandığını söyledi.


Son 3 ay içerisinde yapılan faaliyetler kapsamında, eğitim ve seminerlerden Acil ve Afetler birimi tarafından yapılan yardımlara, bulaşıcı hastalıklardan gebelik takiplerine, anne ve Bebek ölümlerinden işitme taramasına kadar her alanda İl Sağlık Müdürlüğü'nün aralıksız çalıştığını söyleyen Çitil, şimdiki sistemde bütün özel ve kamu hastanelerinin direk olarak ne yaptıklarını görebildiklerini belirterek, eğer memnuniyetsiz hastalarda varsa bunların da takipçisi olacaklarını vurguladı.


Yapılan eğitimler konusuna da değinen Müdür Çitil, ağız ve diş sağlığı konusunda başta ilköğretim okulu öğretmenleri olmak üzere seminerler verildiğini, ilkokullarda da diş fırçalama alışkanlığını kazandırma adına yapılan faaliyetleri anlattı. Merkezi Hastane Sistemi'nin Kahramanmaraş'ta yoğun ilgi gördüğünü ve 13 Hastane ile Aile Sağlığı merkezlerinde uygulandığını da belirtti.


Personel, Eğitim, AÇSAP, Aile ve Toplum Sağlığı, Eczacılık, Çevre Sağlığı, İdari ve Mali İşler şubelerinin çalışmaları hakkında da bilgiler sunan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Çitil, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Toplantıya; İl Sağlık Müdür Yardımcıları Rahmi Kundakçı, Abid Başarıcı, Gökhan Gökşen, Sadi Ulun, Mehmet Özdemir, Yavuz Gencay, şube müdürleri ile birim sorumluları ve diğer yetkililer katıldı. (www.kanal46.com)