Kamu hastaneleri tek çatı altında toplanacak. Tüm kamu sektöründe yapılan tüm sağlık harcamalarını tek elden yürütecek olan kurum, eski sağlık harcamalarının yanı sıra ilaç pazarlığı ve hastanelerin tüm tedariklerini de üstlenecek. Hastane açmak ve kapatmak kurumun yetkisinde olacak.


Geleceğin sektörü olarak görülen sağlık sektörü Türkiye'de de önemli bir atılım içerisinde. Yıllık milyarlarca dolarlık harcamalarının yapıldığı ülkede geçtiğimiz aylarda 663 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) sektörün en büyük oyuncusu olma yolunda ilerliyor.


İLAÇLARI SGK'DAN DEVRALACAK


Yeni oluşumun Türk sağlık sektöründe ne gibi bir değişim ve dönüşüm getireceği merak edilirken konuyla alakalı görüşlerine başvurduğumuz Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Uzman. Dr. Hasan Çağıl, gelir ve gider kontolünün daha sağlıklı bir hale geleceğini belirti. Hastane ruhsatı verilmesinin kendi alanlarında olmadığını belirten TKHK Başkanı, ilaç alımlarında ise belirleyici olacaklarını ifade etti.


TKHK, tüm bu rakamların yanı sıra kamu hastanelerinin de tüm tedariklerini gerçekleştirecek. SGK'dan ilaç pazarlığını da devralacak kurumun hükmedeceği pazarın büyüklüğü 100 milyar TL'ye yaklaşacak. TKHK'nın SGK'nın açığını da kapatması bekleniyor. Zira SGK'nın gelir ve giderleri arasındaki fark her geçen yıl daha fazla artıyor. SGK verilerine göre kurum geçen yıl 124 milyarlık gelirine karşı 140 milyarlık giderde bulundu ve açığı yüzde 15 oranında artarak 16 milyara ulaştı.


TKHK Neleri Değiştirecek


* İlaç sektörünün baş aktörü olacak.
* Kamu hastanelerinin masasından sandalyesine kadar tedariklerinden sorumlu olacak.
* Başhekim ve rektörlerin yetkilerini kısıtlayacak.
* Kamu sağlık ihaleleri ondan sorulacak.


Özel Hastaneler Üvey Evlat Olmaktan Korkuyor


Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Cevat Şengül, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun kamu hastanelerine çeki düzen vereceğini belirterek gelişen kamu sektörünün pazar payı anlamında özel hastaneleri etkileyemeyeceğini belirtti.


Kamu hastanelerinin kendini geliştirmesi halinde özel hastanelerin çok daha büyük bir atılım içerisine gireceğini dile getiren Şengül, tek çekincesinin ise özel hastanelerin üvey evlat muamelesi görmesi riski olduğunu belirtti. Şengül, '2008'de çıkarılan kararname ile birlikte özel hastanelerin ruhsat, cihaz ve elaman alamamasına rağmen devasa devlet hastaneleri kuruldu. Bize üvey evlat muamelesi yaptılar. Şimdi yine aynı şeylerin yaşanmasından çekiniyoruz' diye konuştu.


Yıllık sağlık gideri 36,5 milyar TL


Türkiye'deki sağlık sektörünün büyüklüğünü en iyi anlatan SGK verilerine göre, toplam sağlık harcamaları10 yılda 10 kat arttı. 4/a, 4/b ve 4/c kapsamındakilerin tedavi, ilaç ve diğer tüm sağlık harcamalarını içeren rakamlara bakıldığında 2001 yılında sağlığa harcanılan toplam paranın 4 milyar 576 milyon TL iken bu rakam geçen yılın tamamında 36.5, bu yılın ilk 3 ayında ise 10.7 milyar TL'ye ulaştı. SGK'nın yaptığı toplam sağlık harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYİH) Oranı ise 2001 yılında yüzde 1.9 iken bu rakam 2010 yılında 2.92'ye ulaştı. Geçen yıl ise yüzde 3'ü aştı.


Sağlık sektörü daha nitelikli olacak


Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun faaliyete geçmesinin olumlu sonuçlar yaratabileceğini belirtti. Kurumun katkılarıyla vatandaşların, kamu hastanelerinden daha nitelikli sağlık hizmeti almalarının sağlanacağını belirten Aydınlar, 'Ayrıca kamu hastanelerinin il bazında koordineli olarak çalışması, kamu kaynaklarının rasyonel kullanımı açısından da etkili olacaktır. Bu; hem vatandaş hem de bir işadamı olarak benim de çok önem verdiğim bir nokta. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun faaliyete geçmesinden sonra Sağlık Bakanlığı'nın, tedavi hizmetlerinin sunumunun planlanmasında ve denetiminde kamu ve özel sağlık kurumlarına eşit mesafede durabilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriyorum' dedi.


Yeni Şafak Gazetesi