Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, 29 Martta yapılacak yerel seçimler öncesinde politikacılara, “sık aralıklarla, yüksek sesli ve uzun süre yapılan konuşmaların ses tellerine zarar verebileceği” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Bilir, politikacıların, gezi programları süresince kısa zamanda çok yere gitmek ve çok yerde konuşma yapmak zorunda kaldıklarını, çok fazla kucaklaşma ve öpüşme şeklinde yakın temas içine girdiklerini belirtti. Bilir, bunların bazı hastalıklara yol açabileceği için tedbirli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

Halka seslenirken, konuşmanın yapıldığı platformun mümkün olduğunca kalabalıktan uzak olması, politikacının doğrudan kalabalığın içine girmemesi gerektiğini ifade eden Bilir, aşırı yorgunluk yapacak tempodan uzak kalınmasının faydalı olacağını belirtti.

Sık aralıklarla, yüksek sesli ve uzun süre yapılan konuşmaların ses tellerine zarar verdiğini dile getiren Bilir, politikacıların ilerleyen dönemde ses kısıklığı sorunu yaşamamaları için “seslerini dikkatli kullanmaları, mikrofonsuz yüksek sesle konuşmamaya özen göstermeleri” gerektiğini söyledi.

Bilir, kısa zamanda aşırı iklim değişikliği yaşanmasının sağlık açısından riskli olduğuna dikkati çekerek, “Bir gün çok soğuk yerde, hemen arkasından fazlaca ılık ve sıcak ortamlara gitmekten kaçınılmalıdır” dedi.

ÖNERİLER

Bedensel verimliliğin artırılabilmesi için uyku düzeninin de çok önemli olduğunu vurgulayan Bilir, program süresince alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı:

-Her gün en az 6-7 saat uyuma konusunda özen gösterilmeli.

-Beslenmeye dikkat edilmeli. Ziyaret edilen yerlerde ikram edilen yiyecekler tüketilirken seçici olunmalı. Hepsinden yenildiği takdirde kilo alınabileceği göz ardı edilmemeli.

-Fazla yağlı ve kızartma şeklinde hazırlanmış yiyeceklerden uzak kalmaya çalışılmalı. Bunlar yerine, haşlanmış sebze türü gıdalar tercih edilmeli.

-Bol sıvı alınmalı. Özellikle çok soğuk olmayan içecekler tercih edilmeli. Bu arada fazla kafein almaktan kaçınılmalı. Çay da aşırı tüketilmemeli.

-Sigara kullanımından kesin olarak kaçınılmalı.

-Aşırı alkol tüketilmemeli.

-Sabahları ılık su ile banyo yapılmalı. Çünkü, sabah yapılan banyo güne hazırlanma bakımından yararlıdır.”