"Kaldırımsız cadde" uygulaması hızla yaygınlaşıyor.



Şehircilikte radikal değişim olarak nitelenen "kaldırımsız cadde" uygulaması Londra'da yaygınlaşıyor. Kültür, sanat ve alışveriş merkezi olan bazı caddeleri otomobil ve yayaların ortaklaşa kullanmasına imkân veren paylaşımlı alan uygulaması deneniyor.


Londra'da Yeni Yöntem


Londra'da, trafik konusunda yeni bir yöntem deneniyor.  Sürücülerin yavaşlaması için işlek sokaklardan kaldırımlar kaldırılıyor.


Son olarak müzelerin bulunduğu bir cadde yayalarla araçlar için hemzemin bir güzergah haline dönüştürüldü. İnsan odaklı bakış açısı getiren paylaşımlı alan kavramıyla, caddede yaya geçidi, şerit çizgisi, levha ve kaldırım taşı yok.


Sadece görme engelliler için farklı dokularda zemin kaplamaları kullanılmış. Sürücüler trafikte insanlara bakarak seyrediyor.  Araçlara göre düzenlenmiş caddelerde sürücülerin otomatik pilota dönüşerek yayaları hiç dikkate almadan diğer otomobillere odaklanmasının kaza oranını artırdığı ileri sürülüyor.


Kaza Oranı Yüzde 60 Azaldı


Nitekim, bu projenin uygulandığı ve insanların caddeye de taşmasına izin verilen Londra sokaklarında kaza oranının yüzde 60 azaldığı belirtiliyor.


Kaza oranının azalması, şehir merkezlerindeki kaldırımların gerekliliği konusunda tartışmalara yol açıyor.


Proje geliştiricileri kaldırım gibi sınırların bulunmadığı bir ortamda hem yayaların hem de sürücülerin çok daha dikkatli olduğunu savunuyor.


trthaber.com