Özellikle ilkbahar aylarında yaygınlaşan çim, yabani otlar, zeytin ağacı polenleri nedeniyle oluşan alerjik rahatsızlıkların yanı sıra uzmanlar yaz aylarında şoka neden olan "soğuk alerjisi" konusunda vatandaşları uyarıyor.


Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji ve İmmüloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumun yüzde 15-20'sinde alerjik nezleye rastlandığını, alerjenlere bağlı olarak çıkan burun mukozası iltihabının havada bulunan ev tozu akarı, polen, küf sporları ve hayvan tüylerinden kaynaklanabildiğini belirtti. 


Bahar aylarıyla birlikte alerjik rahatsızlıkların da fazlalaştığını, özellikle çim, yabani otlar, zeytin ağacı polenlerinin alerjiye neden olabildiğini söyleyen Kokuludağ, alerjinin kimi zaman fark edilmediğini, ancak tedavi yapılmaması durumunda astıma neden olabileceğini, hatta ölümlerin yaşanabileceğini aktardı.


Sıcak havada önemsenmesi gereken bir başka alerji türünün de "soğuk hava alerjisi" olabileceğine dikkati çeken Ali Kokuludağ, nadir rastlanan bu alerji türünün kamuoyunda çok bilinmediğini ifade etti. 


Belirtileri kaşıntı ve kızarıklık


Soğuk ile temas sonucu ortaya çıkan alerji türünün en önemli belirtilerinin ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık ve ödeme neden olduğunu söyleyen Kokuludağ, "Soğuk bir rüzgara maruz kalan kişinin yüzünde bu belirtiler ortaya çıkabilir. Soğuk bir şişe tutan kişinin elinde, dondurma yiyen birinin dudağında ödem olabilir" dedi.


Soğuk alerjisinin neden olduğu en ciddi probleminin deniz ve havuzlarda oluştuğuna dikkati çeken Kokuludağ, şöyle konuştu:


"Kişinin tüm vücudu soğuk ile temas ettiğinde ciltte yaygın kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, tansiyon düşmesi ile karşılaşılabilir. Alerjik şok da söz konusu olabilir. Bu durum tehlikeli bir boyuta ulaşabilir. Bu tür rahatsızlıklarda ilk akla gelen soğuk alerjisi olmaz, tanıdaki gecikme de durumu daha tehlikeli hale getirir. Soğuk alerjisinin tanısında öncelikle cilt üzerinde buz testi yapılır ve bazı kan testleri de gerekir." 


Alerjisi olan kişinin soğuktan kaçınması gerektiğini vurgulayan Ali Kokuludağ, özellikle soğuk deniz ve havuza girmemesini, şikayetlerin ortaya çıkması durumunda da antihistaminik ilaçların kullanılmasını önerdi.
(AA)