Sigara bağımlısı kadınların tüp bebek sahibi olma hayallerine ulaşma ihtimalinin sigara içmeyenlere göre en az 2 kat daha düşük olduğu bildirildi.

IQS Sigara Bırakma Merkezi'nin Adana'daki tüp bebek merkezleri ile yaptığı ortak çalışmaların sonucunda, sigara bağımlısı kadınların tüp bebek yönteminde risk altında olduğu ortaya çıktı. Buna göre, sigaranın yumurtalık kalitesini düşürmesi, yumurta verimi ve üreme performansını etkilemesi nedeniyle, gebe kalmak isteyen kadınlarda, sigara içenlerin içmeyenlere göre yaklaşık 2 kat daha fazla tedavi görmek durumunda oldukları belirtildi.

Sigara bağımlısı kadınların, sigara içtikleri sürece bebek sahibi olma hayallerine ulaşama ihtimalinin çok zor olduğunu belirten uzmanlar, sigara içen kadınlarda düşük, dış gebelik, erken doğum, düşük, ağırlıklı bebek doğurma ya da bebeğin kaybedilmesi gibi ciddi risklerin içmeyenlere göre oldukça fazla olduğu kaydetti.

Sigara içen bir kadının hamile kalma şansının daha düşük olduğuna, kısırlığın yüzde 13'ünün ise sigara içimiyle bağlantılı olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, şunları kaydetti:

"Sigara içimi menopoza girme zamanını 1 ile 4 yıl hızlandırabiliyor. Bazı anne adayları hamilelik döneminde sigaradan uzak kalıp doğum sonrasında tekrar kullanmaya devam ederek çocuklarını yine riske attıklarını ya bilmemekte ya da görmezden gelmektedirler. Oysa sigara içilen evlerde büyüyen çocuklar, erişkin yaşa geldiklerinde kalp damar hastalıkları, astım, bronşit ve diğer solunum sistemi enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyorlar. Ayrıca eğitim süresinde diğer çocuklara oranla öğrenme güçlüğü çekiyorlar."