Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, hızla düşen hava sıcaklıklarının özellikle hamileler için erken doğum riski taşıdığını belirterek, soğuk havalarda artan üst solunum yolu enfeksiyonlarının, hamile


Hamilelerde üst solunum yolu enfeksiyonun en önemli nedeninin, hamilelik süresince bağışıklık sisteminin zayıflaması olduğunu belirten Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç.Dr. Hakan Çoksüer bu enfeksiyonun hamile kadınlara kolaylıkla bulaştığına ve daha ağır seyrettiğine dikkat çekti.
Buna bağlı olarak da gebelik esnasında erken doğum riskinin artabileceğini vurgulayan Çoksüer, hamileliğin özellikle son 3 ayında havaların soğumasıyla grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, erken doğuma, yeni doğanın enfeksiyona maruz kalmasına yol açabildiğini, yüksek ateş, öksürmeyle beraber rahim kasılmaları erken dönemde doğumu başlattığını aktardı. Çoksüer, anne adaylarının gripten korunmaları çok önemli olduğunun ifadelerini kullandı.
KIŞ MEVSİMİ İÇİN HAMİLELERE ÖNERİLER
Kış mevsiminde hamile kadınlar için önerilerde bulunan Çoksüer, şöyle konuştu:
"Bulunduğunuz ortamın yeteri kadar sıcak ve iyi havalandırılmış olmasına dikkat edin. Havanın nemli olmasını sağlayın. Hamilelerin, havaların soğuması ve kapalı ortamlarda bulunmanın artması ile gribal enfeksiyonların ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile daha sık karşılaşıyor. Annenin beslenme biçimine dikkat ederek vücut direncini artırarak hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak olmalıdır. Yapılması gereken en önemli şey, uzun süre kapalı ortamlarda bulunmamak bulunulan odanın havasını sık sık değiştirip odayı havalandırmak. Vücut direncini artırıcı C vitamininden zengin meyvelerle beslenmek. Uyku saatlerine dikkat etmek de koruyucu tedbirler arasındadır."
Kış aylarında özellikle gripten korunmak için, portakal, limon C vitamini içeren maydanoz, kivi ve kırmızı biberin de tüketilmesi öneren Çoksüer, "Kivi, portakalın yaklaşık iki katı C vitamini içerir. Vitamin zenginliği açısından nadir bitkiler arasında yer alan kuşburnunun 100 gramında yaklaşık 2 kilo portakala eşdeğer C vitamini bulunur” dedi.
Soğuk havalarda C vitamini ihtiyacını karşılamak için tüketilmesi gereken sebzelerin başında domatesin geldiğini vurgulayan Çoksüer, domatesin C ve E vitamini açısından zengin olduğunu bildirdi. Çoksüer, bol miktarda C vitamini içeren enginar ve lahananın ise gribe karşı koruyucu etkisinin olduğunu kaydetti.
Çoksüer, genelde salatalara süs olarak eklenen maydanoz ve yeşil sebzelerde roka önemli oranda C vitamini içerdiğini vurguladı.
(İHA)