Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arif Gürpınar, hatalı yapılacak bir sünnetin erkeğin gelecekteki hayatını büyük ölçüde etkileyebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Arif Gürpınar, sünnetle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sünnetin dini ve tıbbi sebeplerle Türkiye'de en sık yapılan ameliyatlardan biri olduğuna dikkati çeken Gürpınar, ameliyatın steril şartlarda yapılması gerektiğini ifade etti. Özellikle toplu sünnet törenlerinin hijyenik ortamda, psikolojik travmaya yol açmadan yapılmasının çok önemli olduğunu belirten Gürpınar, "Toplu sünnet törenlerinde sünnet için kullanılan tıbbi alet ve malzemenin sterilizasyonunun sağlanması gerekiyor. Ancak kısa
sürede onlarca çocuk sünnet edildiğinden bunu tek tek yapılan sünnet işlemlerindeki gibi yapabilmek neredeyse imkansız. Ayrıca anestezi yapılmadığı için çocuğun ruhen ve bedenen hırpalanması da engellenemiyor" dedi.

Halk tarafından sünnette en doğru yaşın 0-3 yaş arası bebekler ile 5 yaş ve üzerindeki çocuklar olarak bilindiğini bildiren Gürpınar, sünnetin 3-5 yaş arası çocuklarda psikolojik travmaya yol açabileceğini, bu sebeple de bu yaş grubuna tavsiye edilmediğini ifade etti. Son zamanlarda bir çok ailenin çocukları yeni doğduklarında sünnet yaptırmayı tercih ettiğine işaret eden Prof. Dr. Gürpınar, bu durumun bebekler için olumlu yönler taşıdığını açıkladı. Bazı özel durumlarda çocuğun yaşına bakmaksızın sünnet ameliyatının uygulanabildiğini sözlerine ekleyen Gürpınar, "Çocukta, sünnet derisinin uç kısmının idrar akışına izin vermeyecek kadar dar olması, sünnet derisinin sıkça iltihaplanması, 3 yaşına gelinmesine rağmen sünnet derisinin geri itilememesi, doğuştan böbrek ve idrar yolu anormalliklerinin olması gibi durumlarda yaşa bakılmadan ameliyat yapılmalıdır" diye konuştu.