Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu, Türkiye’nin Jeotermal kaynakları bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olmasına karşın, termal sağlık turizminden aynı oranda faydalanamadığını söyledi.

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Kahramanmaraş İl Temsilciliğinin organize ettiği “Termal Sağlık Turizmi” konulu panel, Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Meclis Salonu’nda bugün saat 14.00 ila 16.00 arasında gerçekleştirildi. HAK-SEN İl Temsilcisi Dr. Gökhan Gökşen’in başkanlığını (moderatör) yaptığı ve Kanal 46'nın da takip ettiği panele; Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, Vatan Tıp Merkezi'nden Uzm. Dr. İrfan Karatutlu konuşmacı olarak katılıp termal sağlık turizmi hakkında bilgiler verdiler.

Termal turizmin ekonomik değeri ve dünyadaki uygulamaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Kavuncu, termal turizmde çağın gereksinimlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle sorunlar yaşandığını söyledi.

‘TERMAL TURİZMDEN YETERLİ PAYI ALAMIYORUZ’

Türkiye’nin jeotermal kaynaklar bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olmasına karşın, bu konudaki turizm pastasından hak edilen payın alınamadığını vurgulayan Kavuncu şunları söyledi: “Haritanın üzerine elimizi koyduğumuzda 60 kilometre alan içerisinde muhakkak bir kaynak vardır. Yani ülkemiz bu bakımdan çok zengin. Ancak kaynakların bulunduğu yerlerde çağın gereksinimi olan tesisleşmenin yapılmaması ayrıca kamuoyunun bu konuda yeterince bilgi sahibi olmaması nedeniyle pek rantabl (verimli) sağlanamadı. Halkımız kaplıcaları sadece tatil için ziyaret etti. Bu nedenle oluşan uluslar arası turizm pastasından da biz hak ettiğimiz payı alamadık.”

‘KÜR KLİNİKLERİNİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR’

Kür kliniklerinin de önemine değinen Kavuncu, Avrupa’da kür kliniği olan bir beldenin yılda 1,5 milyon insanı konuk ettiğini vurguladı. Almanya'da bin 500 kür kliniği olduğunu söyleyen Kavuncu, bu kliniklerin diyabetli hastalar, kanser, akciğer, solunum ve nörolojik rahatsızlıkları bulunanlar için yaşamsal bir anlam ifade ettiğini belirtti. Kavuncu sözlerini şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş’taki Ilıca’ya, kaplıca mevsiminde 50 bin kişinin geldiği söyleniyor. Avrupa’da kür kliniği olan bir yere ise 1,5 milyon insan geliyor. Aradaki farkı görüyor musunuz? İşte bu nedenle son denemde küçük bir gelişim söz konusu ancak yeterli değil. Bu pastadan hak edilen payın alınabilmesi için modern kür klinikleri ve tesislerle insanlar ülkemize çekilmeli” diye konuştu.

Kavuncu, termal sağlık turizmi için gerekliliği bulunan maddeleri de sıralayarak bunların altyapı, güven, uyumlu ekip, çevre faktörü, ulaşım, özürlüler için düzenlemeler ve sosyal etkinlikler olduğunu kaydetti.

KAHRAMANMARAŞ’IN TURİZM DEĞERLERİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı ise Kahramanmaraş’ın alternatif turizm değerleri hakkında bilgiler verdi. Ilıca Kaplıcası ve Ekinözü İçmelerinin jeotermal özellikleri ile bölgenin önemli merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Küçükdağlı, Eshab-ı Kehf ve bir çok tarihi mekânla da kentin inanç turizmi açısından da önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.

‘ILICA’DA KALİTE DÜZEYİ ARTIRILMALI!’

Kanal 46 yazarlarından Uzm. Dr. İrfan Karatutlu ise; Ilıca beldesinin tarihi hakkında bilgiler vererek Ilıca'da kalite düzeyinin yükseltilmesiyle sadece ülke içinden değil, yurt dışından da gelen ziyaretçi sayısının artabileceğini vurguladı.

Karatutlu, tarihin, doğanın ve termal suyunun birlikte olduğu bu mekânın daha fazla öne çıkarılması gerektiğini işaret etti. Panel sonunda Kahramanmaraş Milletvekilleri Dr. Cafer Tatlıbal ile Mehmet Akif Paksoy da birer konuşma yaptı. Panelistlere teşekkür belgelerini ise milletvekilleri verdi.

Panele; Kahramanmaraş Vali Yardımcıları Kürşat Kırbıyık ve Volkan Barış Göçmez, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Cafer Tatlıbal ve Fatih Arıkan, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy, İl Sağlık Müdürü Dr. Reha Hüdayioğlu, Demokrat Parti (DP) GİK Üyesi Hasan Belli, MHP Kahramanmaraş Belediye Başkan adayı Mustafa Daşcı, Demokrat Parti (DP) Kahramanmaraş Belediye Başkan adayı İlyas Fatih Kısacık, AK Parti Kahramanmaraş Belediye Başkan aday adayı Dt. Sıtkı Güvenç ve İsmail Şeref Alkış, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Necati Okay, MHP Merkez İlçe Başkanı Ömer Özkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sermet Çuhadar, KASİAD Genel Sekreteri Ahmet Görgülü, Yenişehir Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. M. Nedim Şerefoğlu, Yerel ve Ulusal Gazeteciler Derneği (YUGADER) Başkanı Yılmaz Akçakale, Kanal 46 yazarları, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

GÖKŞEN’E ONUR PLAKETİ

Panelin sonunda panelistlere teşekkür belgeleri verilirken, Kahramanmaraş Kültür ve Tanıtım Derneği Başkanı Erdal Kanbur adına 2. Başkan Fatih Nalbantbaşı tarafından paneli organize eden ve Kahramanmaraş’ın tanıtımına katkıda bulunabilmek için gayret gösteren HAK-SEN İl Temsilcisi Dr. Gökhan Gökşen’e bir onur plaketi verildi. (www.kanal46.com)






YASAL UYARI: HABER METNİ İLE FOTOĞRAFLARIN BASIN-YAYIN ORGANLARI VE İNTERNET SİTELERİ TARAFINDAN 'KANAL 46' ADI KAYNAK VE MAHREÇ GÖSTERİLSE DAHİ İZİNSİZ OLARAK İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR. BU YASAĞA UYMAYANLAR İDARİ VE MALİ CEZALARI PEŞİNEN KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. KANAL 46 BU KONUDAKİ TELİF VE YAYIN HAKLARINI SAKLI TUTAR.. KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...


Yasal Uyarı: Bu sayfada yer alan fotoğrafların tüm hakları saklıdır. Yeniden basılması, dağıtılması, gerçek veya elektronik ortamda kullanılması izne bağlıdır.